ΑΡΧΕΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Χάρτης 1
Χάρτης 2
Χάρτης 3
Χάρτης 4
Χάρτης 5
Χάρτης 6
Χάρτης 7
Χάρτης 8
Χάρτης 9
Χάρτης 10
Χάρτης 11
Χάρτης 12
Χάρτης 13
Χάρτης 14
Χάρτης 15
Χάρτης 16
Χάρτης 17
Χάρτης 18
Χάρτης 19
Χάρτης 20
Χάρτης 21
Χάρτης 22
Χάρτης 23
Χάρτης 24
Χάρτης 25
Χάρτης 26
Χάρτης 27
Χάρτης 28
Χάρτης 29
Χάρτης 30
Χάρτης 31
Χάρτης 32
Χάρτης 33
Χάρτης 34
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Νάσος Θεοφίλου
Νίκος Χουλιαράς
Μάνος Ελευθερίου
Μίμης Σουλιώτης
Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Άδωνης
Γιάννης Βαρβέρης
Γιώργος Πάτσας
Τάσος Δενέγρης
Χούλιο Κορτάσαρ
Κωστής Παπαγιώργης
Ίταλο Καλβίνο
Βασίλης Φωτιάδης
Γιάννης Κοντός
Νίκος Καρούζος
Ελένη Βακαλό
Κύπρος
Μαρία Κυρτζάκη
Ηλίας Λάγιος
Σάμιουελ Μπέκετ
Γιώργος Χειμωνάς
Μίλτος Σαχτούρης
Το ζωντανό «1821»
Γιάννης Πάνου

Ο τίτλος Χάρτης, προέκυψε αυθόρμητα, το 1982, ως συνδυασμός της «χαρτογράφησης» του τότε καλλιτεχνικού τοπίου με την επιφάνεια αποτύπωσης του έργου – πριν την εφαρμογή του ψηφιακού εδάφους, εννοείται. Αργότερα, εντοπίσαμε, μια ομώνυμη εφημερίδα του 19ου αιώνα και, κρυπτομνησιακά μάλλον, ένα ποιητικό βιβλίο του Τάκη Σινόπουλου (1977, κάποια από τα ποιήματα του οποίου είχαν δημοσιευτεί λίγο πιο πριν στο περιοδικό Τραμ που εκδίδαμε στη Θεσσαλονίκη).

Για τον Χάρτη (1982-1987), ενεργοποιήθηκε η παλιά παρέα του Τραμ με την συμπαράταξη νέων μόνιμων συνεργατών. (Έκδοση, διεύθυνση: Δημήτρης Καλοκύρης, Ελένη Καλοκύρη. Επιμέλεια: Γιώργος Χουλιάρας. Τυπογραφική επιμέλεια κειμένων: Μαρία Κυρτζάκη. Συντακτική ομάδα: Τάσος Δενέγρης, Νάσος Θεοφίλου, Αχιλλέας Κυριακίδης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Έλλη Σκοπετέα. Τακτικοί συνεργάτες: Νάσος Βαγενάς, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Τάκης Γραμμένος, Πάνος Θεοδωρίδης, Ανδρέας Κίτσος-Μυλωνάς, Γιάννης Κοντός, Γιώργος Χειμωνάς.) Την διακίνηση του περιοδικού είχαν αναλάβει οι εκδόσεις Ύψιλον του Θανάση Χαρμάνη. Κυκλοφόρησαν 26 τεύχη. Από το 1984 ο Χάρτης εξέδιδε επίσης κάθε χρόνο θεματικά Ημερολόγια. Μετά από μια σειρά πολυσέλιδων αφιερωμάτων (Μπόρχες, Καλβίνο, Ισπανία, Ροϊδης, Καβάφης, Ελύτης, Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος), το περιοδικό ολοκλήρωσε τον κύκλο του και σταμάτησε, ενώ οι βασικοί του συντελεστές πλαισίωσαν το Τέταρτο του Μάνου Χατζιδάκι.

Εδώ, αναρτώνται τα τεύχη της Πρώτης Περιόδου ψηφιοποιημένα από το Αρχείο Τάκη Σινόπουλου και επεξεργασμένα από τους συνεργάτες μας, αφού η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώνουμε (οπτικά τουλάχιστον) πού και πού τα «κακώς κείμενα».