Ο ζωγράφος, χαράκτης, τεχνοκριτικός, γαλλόφωνος συγγραφέας και ποιητής Βασίλης Φωτιάδης, έζησε στο εξωτερικό και έγινε γνωστός ως Vassily Photiadès.

Γεννήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 1900 και 1903, απόγονος παλιάς φαναριώτικης οικογένειας διπλωματών και λογίων. Στην Αθήνα είχε δάσκαλο ζωγραφικής τον Οδυσσέα Φωκά. Το 1919 έφυγε από την Ελλάδα, ταξίδεψε στην Ευρώπη και κατέληξε στο Παρίσι, όπου έκανε τις πρώτες του εκθέσεις και γνώρισε σημαντικούς ζωγράφους και συγγραφείς. Η γλώσσα που είχε διδαχτεί και μιλούσε ήταν η γαλλική, και μ’ αυτή τη γλώσσα έκανε την είσοδό του στη λογοτεχνία.

Το 1936 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Λωζάννη όπου έζησε μέχρι το θάνατό του και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Το 1940 παντρεύτηκε την Ιρέν Αβιολά.

Δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά) πολλά από τα οποία βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ταξίδευε συχνά στην Ελλάδα και ζωγράφισε πολλά τοπία της Αττικής και απόψεις της Ακρόπολης. Εικονογράφησε επίσης με χαρακτικά του διάφορα κείμενα γνωστών συγγραφέων. Το γνωστότερο, ίσως, χαρακτικό του είναι ένα πορτρέτο του Καβάφη που έκανε για γαλλική μετάφραση των ποιημάτων του.

Βιβλία του είναι: η νουβέλα Μαρυλέν ή σε ποιόν να το πεις;, δύο συλλογές διηγημάτων  Το δέντρο με τους βώλους και Οι διαφανείς, δύο ποιητικές συλλογές Στίχοι και Δίστιχα. Επίσης, δύο βιβλία περί Τέχνης: Ρενουάρ: Τα γυμνά και Η ζωγραφική του 18ου αιώνα.

Συνεργάστηκε και δημοσίευσε πολλά κείμενα (διηγήματα, κριτικά κείμενα, απόψεις για διάφορα θέματα Τέχνης) σε εφημερίδες και περιοδικά της Γαλλίας και της Ελβετίας, καθώς και σε συλλογικές εκδόσεις.

Το 1965 εκδόθηκε στην Ελβετία μια μονογραφία για το ζωγραφικό του έργο, με κείμενο του γνωστού τεχνοκριτικού Κλωντ Ροζέ-Μαρξ.

Πέθανε στη Λωζάννη το 1975.

Στην Ελλάδα ο ζωγράφος Βασίλης Φωτιάδης είναι σχετικά γνωστός στο κοινό που ενδιαφέρεται για τα εικαστικά, όμως ο συγγραφέας Φωτιάδης παραμένει παντελώς άγνωστος.

Ευχαριστήριο

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου) (kikpe.gr), το οποίο μας επέτρεψε να συμβουλευτούμε και να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία, πίνακες και φωτογραφίες από το ιδιωτικό αρχείο του Βασίλη Φωτιάδη που έχει στην κατοχή του. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει, πίνακες, ακουαρέλες, χαρακτικά, αλλά και χειρόγραφα και δακτυλόγραφα μυθιστορημάτων, διηγημάτων και ποιημάτων του, καθώς και αλληλογραφία, ημερολόγια, προσωπικές σημειώσεις, φωτογραφίες και άλλο υλικό προσωπικού χαρακτήρα.


————————————

Συντονισμός αφιερώματος/μεταφράσεις: Ανδρέας Τσάκας