ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
(1939-2020)

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Βέης

© «Το μαγικό των ανθρώπων»


Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ / «Ο λόγος τής γραφής»

(Ευγενική παραχώρηση του Μιχάλη Αναστασίου)

https://vimeo.com/387232705


Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Οι σπουδές της στο γλωσσικό πεδίο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και Ελβετία. Υπήρξε διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Πρώτη φορά δημοσιεύει στην περιοδική έκδοση Καινούργια Εποχή το 1956, με παρότρυνση του πνευματικού της πατέρα Νίκου Καζαντζάκη. Εκδίδει σειρά ποιητικών συλλογών της και δεν παύει να συμμετέχει στην διάρθρωση της ύλης πολλών περιοδικών κι εφημερίδων, ελληνικών και αλλοδαπών, δημοσιεύοντας τακτικά άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση. Είχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Πούσκιν, Μαγιακόφσκι, Σαίξπηρ. Είχε δώσει διαλέξεις και έχει διαβάσει ποιήματά της σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Dartmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.ά.). Ιδιαίτερα την απασχολούσε το ζήτημα τη μετάφρασης της ποίησης. Εξ ου και τα ποικίλα συναφή δημοσιεύματά της. Αντιστοίχως, έργα της έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί σε πλείστες γλώσσες. Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών) και το 2015 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2020.
Για το αφιέρωμα του Χάρτη, προσκλήθηκαν πολλοί/ές νέοι/ες συγγραφείς, φιλόλογοι κ.ά.  Σχεδόν όλοι ανταποκρίθηκαν. Πιστοποιείται έτσι και στην πράξη η διαρκής όσο και γόνιμη απήχηση που έχει το έργο της ποιήτριας. Οι διαφορετικές γωνίες θέασης της ποίησής της τεκμηριώνει, εκτός των άλλων, το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο στοιχείο του ρήματός της.
Η αρχική ιδέα να κατανεμηθεί ο μεγάλος αριθμός των κειμένων σε ενότητες (π.χ, Προσωπικές μαρτυρίες, Ποιήματα και πεζά εμπνευσμένα από το έργο της, Ειδικές θεματικές : Πηνελόπη, Σώμα, Ζώα, Άγγελοι κλπ.) τελικά ξεπεράστηκε και παρέμεινε η αλφαβητική σειρά που εδώ προκαλεί θεματικές ανατροπές και ποικιλίες. 

Ο Χάρτης ευχαριστεί τον Μιχάλη Αναστασίου και τους συντελεστές της εκπομπής «Ο λόγος της γραφής», τον Γιώργο Σγουράκη και τους συντελεστές της εκπομπής «Μονόγραμμα» (ΕΡΤ2), την Φωτεινή Τσαλίκογλου και τους συντελεστές της εκπομπής «Το μαγικό των ανθρώπων» (ΕΡΤ1), τον Γιώργο Ζεβελάκη και τον Γιάννη Στεφανάκι για την παραχώρηση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού.