Από μικρός, στο σχολείο, δεν «έπαιρνα» καθόλου τα μαθηματικά, πολύ περισσότερο τα προχωρημένα και τα παρεπόμενα όπως τις εξισώσεις, τους διαλογισμούς, τη φυσική, τους «όγκους» τις «μάζες» και τα συναφή.
Ωστόσο, αργότερα συνειδητοποίησα πως αρκετά νοήματα, ή μηνύματα, στη ζωή μας μπορεί να ερμηνευθούν με βάση τα μαθηματικά, ή με αυτό που χαρακτηρίζεται σαν μαθηματική σκέψη.
Και πρέπει να παραδεχθώ ότι, παρόλο που ανήκω σε άλλο χώρο, τις πιο δυνατές συγκινήσεις, κραδασμούς, αλλά και αδιέξοδα τα δέχθηκα και τα βίωσα από πρόσωπα που διακρίθηκαν στις θετικές επιστήμες.
Ανακαλώ στη μνήμη δύο περιπτώσεις και, παρ’ όλο που μοιάζουν άσχετες μεταξύ τους, ο όποιος συσχετισμός τους «αφιερώνεται» στην κρίση, ή στο ένστικτο του καθενός.
Tο πρώτο ερέθισμα οφείλεται στο Γιώργο Γραμματικάκη, με τον οποίο πρωτογνωριστήκαμε όταν υπηρετούσαμε τη θητεία μας, και έκτοτε διατηρούμε μακρινή φιλία και αγάπη. Όταν, πριν χρόνια, ήδη καθηγητής Φυσικής και Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έβγαλε το βιβλίο Η κόμη της Βερονίκης (που αργότερα παρουσιάστηκε και σαν τηλεοπτική σειρά) του εξομολογήθηκα την ευχάριστη έκπληξή μου που ένας θετικιστής μπορεί και εκφράζεται τόσο ποιητικά. Σαν αντίδωρο (;) μου εκμυστηρεύτηκε μια -υποτίθεται- πραγματική ιστορία: