Χρειάζεται να πάρεις ύψος για να φτάσεις πιο μακριά. Εκεί ψηλά φυσά. Δεν έχουν όμως πάρει τα μυαλά του αέρα. Παίρνει φόρα και τρέχει και απογειώνεται. Μαζεύει τα πόδια του ενώ πετά. Έπειτα τα τεντώνει και προσγειώνεται. Κάθε φορά που αυτό το παιδί πηδά, η χώρα πηγαίνει πιο μακριά. Ας βουλιάζει στο χώμα μετά. Πρόκειται για τον συνονόματο του Σαχτούρη πρωταθλητή στο μήκος. Από τα Γρεβενά έως το σκάμμα. Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αν έτσι ήταν οι αθλητές; Αν αποτελούσαν μυθικούς χαρακτήρες στο άθλημα του λόγου. Με τσιτώνει η φίλη μου, έχει πει. Αυτό βοηθά να γίνω καλύτερος. Μοιράζει εύσημα. Ευχαριστεί συγγενείς και φίλους που ήρθαν να τον στηρίξουν στον αέρα. Παραπέμπει επίσης στον πρώτο προπονητή, που τον έπεισε να δοκιμάσει το μήκος βλέποντάς τον να κάνει παρκούρ.
Η πόλη δεν έχει απευθείας οδική σύνδεση με την Αθήνα. Χτίστηκε ανάμεσα σε δύο ρωμαϊκούς οικισμούς, λίγα χιλιόμετρα από μια προϊστορική Τούμπα. Στην πλατεία το υψόμετρο είναι 535 μέτρα. Ως Γριβάνα αναφέρεται πρώτη φορά σε κείμενο του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου. Γραιβινό, Γρεβενός, Γρεβυνόν, Γρεβαινό, Γρεβαινά είναι μεταξύ των παραλλαγών. Κάπου 28 χιλιάδες βιβλία έχει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Κάθε χρόνο διοργανώνονται τα «Ανακατωσάρια» και η «Γκαμήλα» την Κυριακή της Αποκριάς. Οι πιο γνωστοί αθλητικοί σύλλογοι ονομάζονται Πυρσός, στο ποδόσφαιρο, Πρωτέας, στο μπάσκετ, και Γυμναστικός, στο βόλεϊ.
Η χώρα βρίσκεται διαρκώς σε μία καμπή. Από επαρχιακές πόλεις αναδεικνύονται πρωταθλήτριες, από την Καρδίτσα η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, από τη Νέα Καλλικράτεια στη Χαλκιδική η Ελίνα Τζένγκο, από την Καστοριά η Ευαγγελία Αναστασιάδου, ενώ από την Αθήνα στους κρίκους ο Λευτέρης Πετρούνιας. Το περιβάλλον επιβεβαιώνει ότι χωρίς ετερότητα δεν υπάρχει επιλογή ταυτότητας. Δώστε μου λίγο φως και ας καώ, μονολογεί κάθε σκοτεινό κερί. Λυτρώνει το μαύρο φως σήμερα που ο πιο διάσημος Έλληνας είναι Αφρικανός. Έτσι λεγόταν και ο Σκιπίων, που είχε ζητήσει να ταφεί μακριά από την πόλη της Ρώμης, την οποία θεωρούσε αχάριστη. Αφρο-Έλληνες από γειτονιές της πρωτεύουσας οι της ημετέρας παιδιάς μετέχοντες. Διεθνές προσωνύμιο: Γκρικ Φρικ. Τι φρίκη να είσαι Έλληνας. Δηλαδή, τι συγκίνηση. Σε ποιο ταμπούρι άραγε να τραγουδά ο Νέγρος του Μοριά; Κράτα το ίσο, ρε Ισοκράτη, πρώιμε Βυζαντινέ μιας κλασικής εποχής.
Από τους πιο ορεινούς και αραιοκατοικημένος νομούς, την περιοχή διασχίζει ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας. Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου βρίσκεται η Βάλια Κάλντα, «ζεστή κοιλάδα» στα βλάχικα. Στην Οθωμανοκρατία ήταν ένα από τα πέντε αρματολίκια στα οποία χωριζόταν η Μακεδονία κάτω από έναν άξιο ποταμό όπως ο Αξιός. Κοιτίδα Δωριέων και οπλαρχηγών της ανεξαρτησίας και του Μακεδονικού Αγώνα, η περιοχή έγινε νομός ταυτόχρονα με τον νομό Πειραιά.
Ο Μίλτος Τεντόγλου το κάνει να φαίνεται εύκολο. Σέβομαι όλους τους αθλητές, ακόμη κι αν δεν είναι καλοί, έχει πει. Σέβομαι την προσπάθειά τους. Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με κάποιον που δουλεύει οκτάωρο στην οικοδομή. Όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Ο κολλητός μου δουλεύει σε φούρνο, στα Γρεβενά.
Ακολουθεί μακρύς κατάλογος: μανιταρόπιτα, μανιταρόσουπα, μανιταροπίλαφο, μανιταροτραχανάς, μανιταρομαγειρίτσα, ζυμαρικά με μανιτάρι, ποντιακό πλιγούρι με μανιτάρια, μανιτάρια τουρσί, αποξηραμένα μανιτάρια, παστέλι με μανιτάρι, λικέρ από μανιτάρι, γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα από μανιτάρια. Τα Γρεβενά ανακηρύχθηκαν πόλη των μανιταριών το 2007. Γλυπτά συμπλέγματα με μανιτάρια ορθώνονται σε πάρκα, πλατείες και οδικούς κόμβους. Στον νομό έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.500 είδη μανιταριών από τα επτά χιλιάδες που εντοπίζονται στην Ελλάδα. Κομβικό ρόλο για περισσότερα από τριάντα χρόνια έχει παίξει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κωνσταντινίδης, ερασιτέχνης μυκητολόγος, συγγραφέας σχετικών βιβλίων και πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας.
Προσπαθώντας όλοι να τεντωθούν, στην ουρά μπαίνουν για να δώσουν συγχαρητήρια στους πρωταθλητές. Στα 9 μέτρα στο μήκος προσβλέπουν όσοι κοιτάζουν πιο μακριά. Τρίβοντάς το με το χέρι, όπως συνηθίζει ο Τεντόγλου, το μετάλλιο από το Μόναχο έχει αρχίσει να χάνει τη χρυσή επικάλυψή του.
Στα βρώσιμα είδη συγκαταλέγονται ο αμανίτης ο καισαρικός (αβγό, κοκκινούσκα, νερατζάκι), το αγαρικό το κροκοδείλινο (γλόμπος, γερμανικό κράνος, γούβα), η μακρολεπιωτή η ψηλή (ζαρκαδίσιο, αδραχτίτσα), ο κανθαρίσκος ο υποπαχνώδης (κιτρινούσκα) και ο βωλίτης ο χάλκειος (καλογεράκι, πορτσίνι, βασιλικό). Τοξικός θεωρείται ο αμανίτης ο μυϊκός (ζουρλομάνταρο, λωλομανίτης, αγαρικό των μυγών). Θανατηφόρος ο αμανίτης ο φαλλοειδής (θανατίτης, φαμελίτης), από τον οποίο αρχαίοι ιστορικοί θεωρούν ότι δηλητηριάστηκε ο Κλαύδιος, που διαδέχθηκε ο Νέρων, τον οποίο είχε υιοθετήσει. Ο Κλαύδιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που γεννήθηκε εκτός Ιταλίας.
Σχετικά κείμενα
Τα πουλιά δεν είναι πραγματικά / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Αγαπημένη Κάρινγκτον / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)