Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 3

[ ΗΧΟΣ 0 ]
———————————————————————

(Συ­νέ­χεια από το προη­γού­με­νο τεύ­χος)

Τα χρο­νο­τα­ξι­διω­τι­κά αυ­τά κεί­με­να δεν εί­ναι τί­πο­τα άλ­λο πα­ρά στα­χυο­λο­γη­μέ­νες ει­δή­σεις. Ει­δή­σεις οι οποί­ες έχουν φι­λο­τε­χνη­θεί χά­ρη στην ανε­κτί­μη­τη βο­ή­θεια των ποι­κι­λώ­νυ­μων ιών του μέλ­λο­ντός μας. Ση­μα­ντι­κές ει­δή­σεις και ασή­μα­ντες ει­δή­σεις. Ει­δή­σεις μα­κρο­σκε­λείς και ει­δή­σεις σύ­ντο­μες. Ευ­τρά­πε­λες ει­δή­σεις και ζο­φε­ρές ει­δή­σεις. Προ­ερ­χό­με­νες από τον τύ­πο, τον έντυ­πο και τον ηλε­κτρο­νι­κό, αλ­λά και από τα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης. Από την εσω­τε­ρι­κή αλ­λά και από τη διε­θνή επι­και­ρό­τη­τα. Οι εσω­τε­ρι­κές ει­δή­σεις, όντας στα ελ­λη­νι­κά, με­τα­φέ­ρο­νται εντε­λώς αυ­τού­σιες, όπως δεν έχουν δει πο­τέ το φως της δη­μο­σιό­τη­τας. Οι με­τα­φρα­σμέ­νες δια­τη­ρούν τον τό­νο και το ύφος του συ­ντά­κτη, το κα­τά δύ­να­μη. Ανα­φέ­ρε­ται πά­ντα η χώ­ρα δη­μο­σί­ευ­σής τους. Κά­ποιες από τις ει­δή­σεις στο­χεύ­ουν στο ευ­ρύ κοι­νό άλ­λες εί­ναι πε­ρισ­σό­τε­ρο στο­χευ­μέ­νες..
Στο βαθ­μό που τα fn (future news) εί­ναι εξί­σου ση­μα­ντι­κά με τα fn (fake news) και στο βαθ­μό που ισχύ­ει η λαϊ­κή ρή­ση «στα δύ­στο­πα κλω­θο­γυ­ρί­ζεις, τις κα­κο­το­πιές γνω­ρί­ζεις», οι ει­δή­σεις αυ­τές διεκ­δι­κούν τη δι­κή τους αξιο­πι­στία. Προ­φα­νώς δεν εί­ναι αλη­θι­νές αλ­λά απλώς πραγ­μα­τι­κές. Προ­φα­νώς στο­χεύ­ουν να δια­σώ­σουν το μέλ­λον από τη λή­θη.
Οι πη­γές τους δεν ανα­φέ­ρο­νται. Εί­ναι ανώ­νυ­μες ακό­μη, κα­θό­τι μελ­λο­ντι­κές. Τα πα­ρέν­θε­τα τρα­γού­δια προ­έρ­χο­νται από το πα­ρελ­θόν. Το πα­ρελ­θόν αγα­πά το μέλ­λον, ως γνω­στόν. Χω­ρίς αντα­πό­κρι­ση, ως γνω­στόν. 
Πι­θα­νόν κά­ποιοι ανα­γνώ­στες να θε­ω­ρή­σουν τον τί­τλο εσφαλ­μέ­νο ή και πα­ρα­πλα­νη­τι­κό, πι­θα­νόν να ισχυ­ρι­στούν πως πιο σω­στός τί­τλος θα ήταν «Ει­δή­σεις από ένα εγ­γύ­τε­ρο μέλ­λον». Κα­τα­νοη­τό.

[ ΗΧΟΣ 1 ]

————————————————————
ΗΠΑ – Οι­κο­νο­μία & Επι­στή­μη
—————————————————————

Μια αί­σθη­ση ασφά­λειας

Ανα­κού­φι­ση προ­κά­λε­σε σε με­γά­λη με­ρί­δα του αμε­ρι­κα­νι­κού πλη­θυ­σμού η ανα­κοί­νω­ση της κυ­βέρ­νη­σης, πα­ρα­μο­νή του Hallowen να προ­χω­ρή­σει σε επι­δό­τη­ση της έρευ­νας για τη δη­μιουρ­γία ισχυ­ρών αντι­ι­κών για προ­γράμ­μα­τα λο­γι­σμι­κού, μια ενέρ­γεια που χαι­ρέ­τι­σε ο Μπιλ Γκέ­ητς και άλ­λοι ση­μαί­νο­ντες πα­ρά­γο­ντες της Σί­λι­κον Βά­λεϊ. Όπως πα­ρα­δέ­χθη­καν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πολ­λοί απαι­σιό­δο­ξοι Αμε­ρι­κα­νοί «πρό­κει­ται για ενέρ­γεια που πα­ρέ­χει μια κά­ποια αί­σθη­ση ασφά­λειας, κα­θώς, όπως φαί­νε­ται, το εμ­βό­λιο θα αρ­γή­σει να βγει στην αγο­ρά, άρα η μό­νη ελ­πί­δα εί­ναι τα φάρ­μα­κα».

Ακό­μη και στα παι­διά εί­χε εντυ­πω­σια­κή απή­χη­ση η κυ­βερ­νη­τι­κή ανα­κοί­νω­ση. Σε σχε­τι­κά δη­μο­σκό­πη­ση, το 53% των παι­διών της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης δή­λω­σαν ότι θα ζη­τή­σουν από τους γο­νείς τους να τους αγο­ρά­σουν τα αντι­ι­κά μό­λις κυ­κλο­φο­ρή­σουν για να τα βά­λουν στα PC τους ή, ακό­μη, ότι «θα σπά­σουν τους κου­μπα­ρά­δες τους» για να τα προ­μη­θευ­θούν. Για προ­στα­τέ­ψουν τον παπ­πού και τη για­γιά, όπως εί­παν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα.

[ ΗΧΟΣ 2 ]

————————————————————
Εσθο­νία -Κοι­νω­νία
—————————————————————

«Θα μεί­νει για πά­ντα μα­ζί μου»

Η ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των αρ­κε­τών ερευ­νών που ενο­χο­ποιούν τα κα­τοι­κί­δια ωδι­κά πτη­νά για τη με­τά­δο­ση στο άν­θρω­πο κά­ποιων από τους φο­νι­κούς ιούς των πρό­σφα­των παν­δη­μιών έχει, ανα­πό­φευ­κτα, οδη­γή­σει πολ­λές κυ­βερ­νή­σεις σε από­φα­ση για τη θα­νά­τω­σή τους. Στη χώ­ρα μας, ως γνω­στόν, το θλι­βε­ρό αυ­τό έρ­γο έχουν ανα­λά­βει, σιω­πη­ρά και εθε­λο­ντι­κά, πολ­λές φι­λο­ζω­ι­κές εται­ρί­ες που χα­ρί­ζουν την ευ­θα­να­σία στους μι­κρούς αυ­τούς συ­ντρό­φους πολ­λών μο­να­χι­κών συ­μπο­λι­τών μας. Φο­βι­σμέ­νοι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι κά­το­χοι ωδι­κών πτη­νών αντα­πο­κρί­θη­καν πρό­θυ­μα στις υπο­δεί­ξεις των αρ­χών και γνω­στο­ποί­η­σαν την πρό­θε­σή τους να δε­χθούν την επί­σκε­ψη κά­ποιας φι­λο­ζω­ι­κής εται­ρί­ας της πό­λης τους προ­κει­μέ­νου αυ­τή να ενερ­γή­σει τα δέ­ο­ντα. Επι­πλέ­ον, η χρή­ση του Skype και άλ­λων ανά­λο­γων συ­να­φών εφαρ­μο­γών για βι­ντε­ο­κλή­σεις, μα­ζί με τη απο­τε­λε­σμα­τι­κή συ­νερ­γα­σία της Google, οδη­γούν στον επι­τυ­χή εντο­πι­σμό των λί­γων πα­ρα­βα­τών του νό­μου, εκεί­νων δη­λα­δή των ανεύ­θυ­νων και πα­ρορ­μη­τι­κών ατό­μων που θέ­τουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή τους και τη ζωή των συ­ναν­θρώ­πων τους.

Σε αυ­τούς ανή­κε και ένας μο­να­χι­κός κύ­ριος 87 ετών στην πό­λη Τάρ­του, κά­το­χος ενός μι­κρού κι­τρι­νο­πρά­σι­νου πα­πα­γά­λου. Η ανα­πά­ντε­χη ει­σβο­λή της αστυ­νο­μί­ας στο σπί­τι του, προς εξα­κρί­βω­ση της σχε­τι­κής κα­ταγ­γε­λί­ας, τον έφε­ρε σε κα­τά­στα­ση αλ­λο­φρο­σύ­νης: «Η μό­νη μου πα­ρέα εί­ναι αυ­τό το που­λά­κι» κραύ­γα­ζε, «έλε­ος επι­τέ­λους, έχε­τε τα αν­θο­πω­λεία κλει­στά εδώ και πέ­ντε εβδο­μά­δες, ού­τε ένα κί­τρι­νο τρια­ντά­φυλ­λο δεν μπο­ρώ να βρω».

Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 3

Στη συ­νέ­χεια ηρέ­μη­σε και, αμέ­σως με­τά, άρ­πα­ξε, μύ­ρι­σε και κα­τα­βρό­χθι­σε με βου­λι­μία ζω­ντα­νό το πρα­σι­νο­κί­τρι­νο που­λί μπρος στα εμ­βρό­ντη­τα μά­τια των ορ­γά­νων. «Θα μεί­νει για πά­ντα μα­ζί μου, δεν μπο­ρεί πια κα­νείς να μου το πά­ρει» δή­λω­σε με ένα τρε­λό και ανα­κου­φι­στι­κό γέ­λιο. Ο ει­σαγ­γε­λέ­ας δεν του απήγ­γει­λε κα­τη­γο­ρία, κα­θώς οι ψυ­χί­α­τροι απο­φάν­θη­καν ότι ήταν δια­τα­ραγ­μέ­νος. Τα όρ­γα­να δέ­χτη­καν βρο­χή μη­νύ­σε­ων από φι­λο­ζω­ι­κές εται­ρί­ες για πα­ρα­μέ­λη­ση ζώ­ου

[ ΗΧΟΣ 3 ]

————————————————————
Ιτα­λία –Άπο­ψη
—————————————————————

Μή­πως πρέ­πει επι­τέ­λους να μι­μη­θού­με τους Έλ­λη­νες;

Πλη­θαί­νουν τα e-mail ανα­γνω­στών προς την εφη­με­ρί­δα που προ­τεί­νουν στην κυ­βέρ­νη­ση να μι­μη­θεί για μια φο­ρά έστω το ευ­ρη­μα­τι­κό και κα­τ’ επα­νά­λη­ψη επι­τυ­χη­μέ­νο ελ­λη­νι­κό μο­ντέ­λο χα­λά­ρω­σης του lockdown. Όπως εί­ναι γνω­στό, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει απο­φα­σί­σει πως η κυ­κλο­φο­ρία των πε­ζών στις ελ­λη­νι­κές πό­λεις θα διε­νερ­γεί­ται με βά­ση το μο­ντέ­λο εναλ­λάξ κυ­κλο­φο­ρί­ας ΙΧ στο κέ­ντρο της Αθή­νας. Δη­λα­δή, θα επι­τρέ­πει την κυ­κλο­φο­ρία τους ανά­λο­γα με το αν έχουν πι­να­κί­δες που λή­γουν σε μο­νό ή ζυ­γό αριθ­μό, μο­ντέ­λο που οι γεί­το­νες μας απο­κα­λούν «δα­κτύ­λιο». Επί του προ­κει­μέ­νου, όπως πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε από έγκυ­ρες πη­γές, το μό­νο που απο­μέ­νει να απο­φα­σί­σει αυ­τή τη φο­ρά η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση εί­ναι αν το κρι­τή­ριο θα εί­ναι ο τε­λι­κός αριθ­μός του δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας, του εθνι­κού φο­ρέα κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης ή του αριθ­μού φο­ρο­λο­γι­κού μη­τρώ­ου. Δη­λω­μέ­νος στό­χος της πά­ντως εί­ναι η όποια από­φα­ση να κα­λύ­πτει και τους με­τα­νά­στες.

[ ΗΧΟΣ 4 ]

————————————————————
Ιράν – Οι διε­θνείς μας σχέ­σεις
—————————————————————

Απρό­σμε­νη τή­ξη των πά­γων

Ανε­ξή­γη­τος πα­ρέ­με­νε μέ­χρι χθες για το λαό μας ο λό­γος της απρό­σμε­νης τή­ξης των πά­γων στις σχέ­σεις ΗΠΑ-Ιράν. Πριν πε­ρί­που μία βδο­μά­δα, η Ουά­σιγ­κτον προ­χώ­ρη­σε σε ξαφ­νι­κή άρ­ση των οι­κο­νο­μι­κών κυ­ρώ­σε­ων κα­τά του Ιράν, άνευ όρων, προς με­γά­λη έκ­πλη­ξη της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας και των διε­θνο­λό­γων. Το μυ­στή­ριο λύ­θη­κε χθες, χά­ρη σε ανυ­πό­γρα­φο άρ­θρο θρη­σκευ­τι­κού εντύ­που της ιε­ρής μας πό­λης Κομ. Το άρ­θρο επι­ση­μαί­νει ότι τα τε­λευ­ταία εί­κο­σι χρό­νια, πολ­λοί Ιρα­νοί djs εί­χαν την ευ­και­ρία να απο­κτή­σουν με­γά­λη εμπει­ρία στην ορ­γά­νω­ση πα­ρά­νο­μων πο­λυ­πλη­θών πάρ­τι στην Τε­χε­ρά­νη, πολ­λές φο­ρές κά­τω από τη μύ­τη των αρ­χών. Τα πάρ­τι άνι­μαλς της πρω­τεύ­ου­σας πλή­ρω­ναν αδρά! Τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, που τα πάρ­τι έχουν απα­γο­ρευ­θεί αυ­στη­ρά στις ΗΠΑ, λό­γω των επει­γό­ντων μέ­τρων κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης όσο και των τσου­χτε­ρών προ­στί­μων, πολ­λοί από τους Ιρα­νούς djs τα­ξί­δευ­σαν εσπευ­σμέ­να στην Νέα Υόρ­κη και την Κα­λι­φόρ­νια. Χά­ρη στις επα­φές τους με Ιρα­νούς expats, έκα­ναν χρυ­σές δου­λειές με τα ντό­πια πάρ­τι άνι­μαλς. Η CIA ανα­γκά­σθη­κε να προ­σφύ­γει στη συν­δρο­μή πολ­λών μυ­στι­κών υπη­ρε­σιών της χώ­ρας μας, της VAJA κα­τά κύ­ριο λό­γο, κα­θώς και των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σει την επι­κίν­δυ­νη έκρη­ξη των πάρ­τι. Η κυ­βέρ­νη­ση των ΗΠΑ κα­τα­νό­η­σε, προ­φα­νώς, τη διά­θε­ση της χώ­ρας μας να συ­νερ­γα­στεί ου­σια­στι­κά με τους Αμε­ρι­κα­νούς φί­λους μας και ενήρ­γη­σε τα δέ­ο­ντα.


Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 3

————————————————————
Κα­να­δάς – Κοι­νω­νία & Τε­χνο­λο­γία
—————————————————————

Αθω­ώ­θη­κε τε­λι­κά η Proteckrob Co

Με­τά από συ­νο­πτι­κή ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία αθω­ώ­θη­κε πα­νη­γυ­ρι­κά η start-up εται­ρία Proteckrob Co, η οποία κα­τη­γο­ρεί­το για χει­ρο­δι­κία ενός ρω­σι­κής κα­τα­σκευ­ής και πα­λαιάς τε­χνο­λο­γί­ας ρο­μπότ της ενα­ντί­ον μι­κρού παι­διού και το σο­βα­ρό τραυ­μα­τι­σμό του τε­λευ­ταί­ου σε αρι­στο­κρα­τι­κό προ­ά­στιο του Χά­λι­φαξ. Η εται­ρία εί­ναι γνω­στή για ενοι­κί­α­ση ρο­μπότ της με εξα­το­μι­κευ­μέ­νο προ­γραμ­μα­τι­σμό σε ευ­κα­τά­στες προ­ο­δευ­τι­κές οι­κο­γέ­νειες. Αυ­τές τα χρη­σι­μο­ποιούν για ψώ­νια και άλ­λες εξω­τε­ρι­κές αλ­λά και εξω­τε­ρι­κές ερ­γα­σί­ες (π.χ. ως ντατ­ντά­δες ή γκου­βερ­νά­ντες) σε πε­ριό­δους έξαρ­σης του ιού και του ανα­πό­φευ­κτου lockdown. Επί­σης, πολ­λά σου­περ­μάρ­κετ χρη­σι­μο­ποιούν ανά­λο­γα ρο­μπότ για να απο­φεύ­γουν να θέ­τουν σε κίν­δυ­νο άτο­μα που δου­λεύ­ουν στο delivery, με απο­τέ­λε­σμα, βέ­βαια, τις γνω­στές κα­ταγ­γε­λί­ες του συν­δι­κά­του αυ­τού του κλά­δου για αθέ­μι­τες και «απάν­θρω­πες» πρα­κτι­κές της ερ­γο­δο­σί­ας. Πριν από ένα μή­να πε­ρί­που, ένα τέ­τοιο χα­ρι­τω­μέ­νο ρο­μπότ με εξω­τε­ρι­κή εμ­φά­νι­ση μαλ­λια­ρού κι­νε­ζι­κού πά­ντα, κα­θώς επέ­στρε­φε από τα ψώ­νια που του εί­χαν ανα­τε­θεί, χτύ­πη­σε άσχη­μα τον Σου Σ., ένα παι­δά­κι ενά­μι­ση χρό­νων. Το παι­δά­κι εί­χε προ­σπα­θή­σει να απο­σπά­σει στο δρό­μο από τον γλου­τό του ρο­μπότ ένα με­ταλ­λι­κό μα­γνη­τά­κι ψυ­γεί­ου. Το μα­γνη­τά­κι εί­χε, πι­θα­νό­τα­τα, προ­σκολ­λη­θεί τυ­χαία στον μαλ­λια­ρό γλου­τό του ρο­μπότ, ελ­κό­με­νο προ­φα­νώς από τον με­ταλ­λι­κό σκε­λε­τό του. Πι­θα­νόν όμως να του το εί­χε το­πο­θε­τή­σει εκεί και το παι­δί της οι­κο­γέ­νειας που εί­χε ενοι­κιά­σει το ρο­μπότ, ο «σκα­ντα­λιά­ρης», για όσους τον ήξε­ραν, Τσου Τσ.

Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 3

Στη δί­κη, η εται­ρία ισχυ­ρί­σθη­κε ότι εί­χε προ­γραμ­μα­τί­σει το ρο­μπότ έτσι ώστε να μη χει­ρο­δι­κεί επ’ ου­δε­νί ενα­ντί­ον αν­θρω­πί­νων πλα­σμά­των, όμως τα συ­στή­μα­τα ανα­γνώ­ρι­σής του δεν εί­χαν προ­γραμ­μα­τι­σθεί για να ανα­γνω­ρί­ζουν, σε δη­μό­σιο χώ­ρο, ως αν­θρώ­πι­να πλά­σμα­τα όντα των οποί­ων το ύψος εί­ναι κά­τω από το ένα μέ­τρο. Πράγ­μα πο­λύ εύ­λο­γο, όπως απο­φάν­θη­κε το δι­κα­στή­ριο, κα­θό­τι η κυ­κλο­φο­ρία πο­λύ μι­κρών παι­διών σε δη­μό­σιους χώ­ρους απα­γο­ρεύ­ε­ται αυ­στη­ρά εδώ και μή­νες, η δε απα­γό­ρευ­ση δεν προ­βλέ­πε­ται να αρ­θεί σύ­ντο­μα. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τα πο­λύ μι­κρά παι­διά εί­ναι συ­νή­θως πο­λύ ασυμ­πτω­μα­τι­κοί φο­ρείς του ιού, άρα συ­νι­στούν πο­λύ με­γά­λο κίν­δυ­νο όσον αφο­ρά τη με­τά­δο­σή του.
Με­τά την ολο­κλή­ρω­ση της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, στους γο­νείς του Σου Σ. ασκή­θη­κε δί­ω­ξη από τον ει­σαγ­γε­λέα για προ­σβο­λή της δη­μό­σιας υγεί­ας και υπό­θαλ­ψη ανη­λί­κου. Ο Τσου Τσ. ανα­κρί­νε­ται. Το σω­μα­τείο νά­νων της πο­λι­τεί­ας, θέ­λο­ντας να προ­στα­τεύ­σει την ασφά­λεια των με­λών του, έστει­λε εξώ­δι­κο στην εται­ρία δη­λώ­νο­ντας ότι θα κι­νη­θεί δι­κα­στι­κά ενα­ντί­ον της αν αυ­τή δεν τρο­πο­ποι­ή­σει άμε­σα τον προ­γραμ­μα­τι­σμό των ρο­μπότ της.

[ ΗΧΟΣ 6 ]

————————————————————
ΗΠΑΚο­σμι­κή στή­λη
—————————————————————

Romeo and Juliet in a viral era

Τέ­λε­σαν χθες τους γά­μους τους ο διά­ση­μος ηθο­ποιός Ray McLeigh με το μο­ντέ­λο Kate Labissa, με­τά από μα­κρο­χρό­νιο ερω­τι­κό τη­λε-δε­σμό που απα­σχό­λη­σε πο­λύ τα social media. Ο Ray γνω­στο­ποί­η­σε στους θαυ­μα­στές του ότι κα­τά­φε­ρε επι­τέ­λους να μο­λυν­θεί από τον ιό, να ια­θεί επι­τυ­χώς και να απο­κτή­σει το πε­ρι­πό­θη­το πι­στο­ποι­η­τι­κό ανο­σί­ας που θα του επέ­τρε­πε την τέ­λε­ση του γά­μου. Έδω­σε έτσι τέ­λος στις δια­δό­σεις κα­κε­ντρε­χών που άφη­ναν να εν­νοη­θεί ότι ήταν παι­δό­φι­λος, λό­γω του ότι εί­χε φω­το­γρα­φη­θεί σε παι­δό­το­πο στον οποίο κι­νεί­το άσκο­πα. Ο αξια­γά­πη­τος ηθο­ποιός δή­λω­σε ότι κόλ­λη­σε τον ιό χά­ρη στην επί­μο­νη συ­να­να­στρο­φή του με παι­διά, στα οποία υπάρ­χει με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό φο­ρέ­ων του ιού σε σχέ­ση με τον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό.

[ ΗΧΟΣ 7 ]

————————————————————
Ρω­σία – Πο­λι­τι­σμός
—————————————————————

Απο­νο­μή Νο­μπέλ με πα­ρα­τρά­γου­δα

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες η φε­τι­νή απο­νο­μή των βρα­βεί­ων Νο­μπέλ λο­γο­τε­χνί­ας με επι­ση­μό­τη­τα και σχο­λα­στι­κή τή­ρη­ση των μέ­τρων υγειο­νο­μι­κής προ­στα­σί­ας. Οι βρα­βευ­θέ­ντες, η επι­τρο­πή απο­νο­μής, οι τρεις δη­μο­σιο­γρά­φοι και το ολι­γο­με­λές τι­μη­τι­κό κοι­νό (12 άτο­μα) βρί­σκο­νταν σε κύ­βους από δια­φα­νές πλε­ξι­γκλάς. Όπως έχει γί­νει πλέ­ον αντι­λη­πτό από όλους, η επι­λο­γή των βρα­βευ­θέ­ντων ήταν προ­ϊ­όν συμ­βι­βα­σμού και τή­ρη­σης κοι­νω­νι­κών απο­στά­σε­ων και… ισορ­ρο­πιών. Το βρα­βείο μοι­ρά­στη­κε από τη Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία ανά­με­σα στον Αμε­ρι­κα­νό μυ­θι­στο­ριο­γρά­φο Ρό­μπερτ Νάι­μαν και τον Κι­νέ­ζο ποι­η­τή Σι Λιού Τσι. Και των δύο τα έρ­γα, για τα οποία έλα­βαν το βρα­βείο, εί­ναι πο­λύ πρό­σφα­τα και έχουν ένα επί­και­ρο θέ­μα: τη συμ­βιω­τι­κή σχέ­ση του σύγ­χρο­νου αν­θρώ­που με τους σύγ­χρο­νους ιούς. Το επι­κό μυ­θι­στό­ρη­μα του Αμε­ρι­κα­νού έχει τον τί­τλο «Εμείς, τα παι­διά του πα­γκο­λί­νου και της νυ­χτε­ρί­δας», όπως και η ομώ­νυ­μη δη­μο­φι­λής βρα­ζι­λιά­νι­κη τη­λε­ο­πτι­κή σει­ρά που προ­βάλ­λε­ται πα­γκό­σμια. Η ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του Κι­νέ­ζου έχει τον τί­τλο «Στο­χα­σμοί του μα­κρι­νού βου­νού». Εμ­βλη­μα­τι­κό εί­ναι το σπα­ρα­κτι­κά στω­ι­κό ποί­η­μά της: «Συ­νή­θεια το ‘χουν οι αν­θρώ­ποι να πε­θαί­νουν», του οποί­ου οι πρώ­τοι στί­χοι, στην αγ­γλι­κή τους με­τά­φρα­ση, έχουν με­λο­ποι­η­θεί εξαι­ρε­τι­κά από τον Ρώ­σο ρά­περ Γιού­ρι Σε­στώφ και βρί­σκο­νται στα χεί­λη εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων πα­ντού στον κό­σμο.

Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 3

Δεν έλει­ψαν όμως και τα πα­ρα­τρά­γου­δα: Ο Σι Λιού Τσι, κα­τά την έξο­δό του από το χώ­ρο της απο­νο­μής, προ­σπα­θώ­ντας να απα­ντή­σει βια­στι­κά σε ερω­τή­σεις δη­μο­σιο­γρά­φων, έβη­ξε, κοκ­κί­νι­σε, ζή­τη­σε νε­ρό και απο­πει­ρά­θη­κε να το πιει ενό­σω φο­ρού­σε την υγειο­νο­μι­κή του μά­σκα, με απο­τέ­λε­σμα να γί­νει μου­σκί­δι και να προ­κα­λέ­σει συ­γκρα­τη­μέ­να μει­διά­μα­τα. «Ελ­πί­ζω να νιώ­θει μια στα­λιά ντρο­πή…. Αν και μάλ­λον τα έχει απλώς χα­μέ­να ακό­μη από την κα­τά­στα­ση στην οποία έχει πε­ριέλ­θει ο κό­σμος λό­γω της αδια­νό­η­της κι­νε­ζι­κής ανευ­θυ­νό­τη­τας», ήταν το πι­κρό­χο­λο σχό­λιο του υπερ­φί­α­λου Αμε­ρι­κα­νού νο­μπε­λί­στα, ο οποί­ος ήταν πα­ρών στη σκη­νή.  

[ ΗΧΟΣ 8 ]

————————————————————
Γερ­μα­νία –Παν­δη­μία
—————————————————————

Confucius reloaded

Εντυ­πω­σια­κή ήταν η ει­σή­γη­ση του νέ­ου μέ­λους της Επι­τρο­πής Σο­φών κα­τά της Παν­δη­μί­ας, του διά­ση­μου σι­νο­λό­γου Άντολφ Κάι­τελ, σχε­τι­κά με την αντι­με­τώ­πι­ση της νέ­ας φά­σης της παν­δη­μί­ας. Η Επι­τρο­πή συ­νήλ­θε κα­τά τη διάρ­κεια του Oktober fest και κοι­νο­ποί­η­σε τα νέα πο­ρί­σμα­τά της σε συ­νέ­ντευ­ξη τύ­που συ­νο­δευό­με­νη από εορ­τα­στι­κή ζυ­θο­πο­σία. Ως γνω­στόν, η παν­δη­μία και ο αγώ­νας ενα­ντί­ον της δη­μιούρ­γη­σαν τε­λι­κά φο­βε­ρά αι­σθή­μα­τα φό­βου σε με­γά­λο μέ­ρος του πλη­θυ­σμού το οποί­ος τώ­ρα, στο ξε­κί­νη­μα της νέ­ας και επι­σφα­λούς -κα­τ’ ανά­γκην- κα­νο­νι­κό­τη­τας αρ­νεί­ται να επι­στρέ­ψει εν σώ­μα­τι στις ερ­γα­σί­ες του εί­τε εί­ναι ορια­κά μη πα­ρα­γω­γι­κό. Ο νέ­ος, για την Επι­τρο­πή, σο­φός εί­πε πως δεν αρ­κεί πλέ­ον η επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη με­τά­δο­ση από ρα­διό­φω­νο και τη­λε­ό­ρα­ση, σε με­τά­φρα­ση και στο πρω­τό­τυ­πο, του ελ­λη­νι­κού τρα­γου­διού «Μη φο­βά­σαι», του Ν. Ξυ­δά­κη, αλ­λά χρειά­ζε­ται επι­κου­ρι­κά και η σο­φία ενός άλ­λου λα­ού, εξί­σου αρ­χαί­ου και σο­φού όπως και οι Έλ­λη­νες, των Κι­νέ­ζων, οι οποί­οι αντι­με­τώ­πι­σαν και αυ­τοί επι­τυ­χώς και πα­ρα­γω­γι­κά (!) την παν­δη­μία και τα επα­κό­λου­θά της. Και, πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, επι­σή­μα­νε πως θα πρέ­πει να αντι­κα­τα­στα­θεί επι­κοι­νω­νια­κά το concept του ιι­κού φό­βου από εκεί­νο του ιι­κού σε­βα­σμού, ακρο­γω­νιαίο λί­θο του κομ­φου­κια­νι­σμού που βα­σί­ζε­ται στον σε­βα­σμό προς τους ηλι­κιω­μέ­νους, εντός και εκτός γη­ρο­κο­μεί­ων. Εξάλ­λου, η σχέ­ση με του αν­θρώ­που ξε­νι­στή με τον ιό εί­ναι συμ­βιω­τι­κή. «Η συμ­βί­ω­ση προ­α­παι­τεί το σε­βα­σμό», τό­νι­σε υψώ­νο­ντας το πο­τή­ρι του γε­μά­το με κι­νε­ζι­κή μπύ­ρα Tsingtao και ατε­νί­ζο­ντας τις μπουρ­μπου­λή­θρες του πλού­σιου αφρού του.

————————————————————
Εσω­τε­ρι­κές ει­δή­σεις – Η γλώσ­σα μας
—————————————————————


Προ­σμέ­νο­ντας μια με­τά­φρα­ση, ανα­ζη­τώ­ντας μια λέ­ξη

Επι­τρο­πή της Ακα­δη­μί­ας απέ­δω­σε –επι­τέ­λους!- και στα ελ­λη­νι­κά τους στί­χους του τρα­γου­διού «Συ­νή­θεια το ‘χουν οι αν­θρώ­ποι να πε­θαί­νουν», που δεν εί­ναι πα­ρά η με­λο­ποί­η­ση των πρώ­των στί­χων του ομό­τι­τλου ποι­ή­μα­τος, στην αγ­γλι­κή του με­τά­φρα­ση. Ενός ποι­ή­μα­τος από τη συλ­λο­γή «Στο­χα­σμοί τους μα­κρι­νού βου­νού» του φε­τι­νού νο­μπε­λί­στα λο­γο­τε­χνί­ας, του Κι­νέ­ζου Σι Λιού Τσι. Το με­λαγ­χο­λι­κό τρα­γού­δι αυ­τό, που το τρα­γου­δά­ει στην αγ­γλι­κή του με­τά­φρα­ση ο διά­ση­μος Ρώ­σος ρά­περ Γιού­ρι Σε­στώφ, φη­μο­λο­γεί­ται πως θα γί­νει σύ­ντο­μα ο νέ­ος ύμνος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και θα τρα­γου­διέ­ται σε όλες τις ευ­ρω­παϊ­κές γλώσ­σες με την ίδια μου­σι­κή, αντι­κα­θι­στώ­ντας την πα­ρω­χη­μέ­νη «Ωδή στη Χα­ρά», του Μπε­τό­βεν. Μι­κρή αντα­πό­δο­ση στην κι­νε­ζι­κή βο­ή­θεια για την αντι­με­τώ­πι­ση του κι­νε­ζι­κού ιού. Ένα τρα­γού­δι αυ­το­γνω­σί­ας του αν­θρώ­πι­νου γέ­νους made in PRC. Δη­μο­σιεύ­ου­με πρώ­τοι στα ελ­λη­νι­κά τους πρώ­τους στί­χους του στο­χα­στι­κού αυ­τού ποι­ή­μα­τος, πε­ρι­μέ­νο­ντας και το επό­με­νο κύ­μα του ιού, τους στί­χους που τρα­γου­δά­ει ο Σε­στώφ:

Καθώς προσμένουν πάντα μ’ άνθη να τους ραίνουν,
Συνήθεια το ΄χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν,
Καθώς κοιτάνε άψυχα ρομπότ που υγιαίνουν,
Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν.

Καθώς ελπίζουν σε πολλά αλλά δεν περιμένουν,
Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν,
Τρανή πικρή αλήθεια που όλοι ξέρουν μα σωπαίνουν:
Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν.

Όπως εί­ναι πια γνω­στό οι δη­μο­σιο­γρά­φοι –αλ­λά και οι πολ­λοί από μας, προς τι να το κρύ­βου­με άλ­λω­στε;– ψά­χνου­με να βρού­με μια λέ­ξη που θα πε­ρι­γρά­φει τους πά­μπολ­λους εκεί­νους συ­μπο­λί­τες μας που κυ­κλο­φο­ρούν με μια μά­σκα την οποία φο­ρούν κα­τά πε­ρί­πτω­ση και κα­τά το δο­κούν. Πώς να τους πού­με δη­λα­δή; Μα­σκα­ρά­δες; Μα­σκο­φό­ρους; Η Επι­τρο­πή της Ακα­δη­μί­ας πρό­τει­νε τη σω­στή λέ­ξη: μα­σκο­φο­ρείς. Στην αι­τιο­λό­γη­ση της από­φα­σής της η Επι­τρο­πή υπο­γραμ­μί­ζει εμ­φα­τι­κά πως ο όρος, συν τοις άλ­λοις, υπεν­θυ­μί­ζει στους φο­ρείς του ιού την ηθι­κή υπο­χρέ­ω­σή να φέ­ρουν μά­σκα, εί­ναι ένας υπο­δειγ­μα­τι­κός όρος ατο­μι­κής ευ­θύ­νης.

————————————————————
ΟΠΟΥ­ΔΗ­ΠΟ­ΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥ­ΡΩ­ΠΑΪ­ΚΗ ΕΝΩ­ΣΗ – Παν­δη­μία —————————————————————

Εί­πα­με, αλ­λά όχι κι έτσι!

Viral μέ­σα σε δύο ώρες στα social media έγι­νε η ορ­γι­σμέ­νη απο­στρο­φή του υφυ­πουρ­γού πο­λι­τι­κής προ­στα­σί­ας προς ορι­σμέ­νες start up κλι­νι­κές που εξα­πα­τούν τον πλη­θυ­σμό επω­φε­λού­με­νες από το φό­βο του, τον αστό­χα­στο ιι­κό πα­νι­κό του.
Χθες το από­γευ­μα, ο εκ­πρό­σω­πος του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας που εί­ναι υπεύ­θυ­νος της επι­στη­μο­νι­κής ενη­μέ­ρω­σης για τον πό­λε­μο κα­τά τις παν­δη­μί­ας εί­πε τα εξής. «Ως γνω­στόν, κά­ποιες πρό­σφα­τα δη­μο­σιευ­μέ­νες επι­στη­μο­νι­κές με­λέ­τες σχε­τι­κά με την παν­δη­μία, και συ­σχε­τί­ζουν υψη­λό­τε­ρα πο­σο­στά θνη­τό­τη­τας, σε πε­ρί­πτω­ση νό­ση­σης, με συ­γκε­κρι­μέ­να ζώ­δια, κα­θώς και μια με­γα­λύ­τε­ρη πι­θα­νό­τη­τα νό­ση­σης με αυ­τά και κά­ποια άλ­λα. Το απο­τέ­λε­σμα ήταν πολ­λοί συ­μπο­λί­τες μας, οι οποί­οι ανή­κουν σε αυ­τές τις ευ­πα­θείς ζω­δια­κά ομά­δες (ΕΖΟ), να προ­στρέ­ξουν σε κά­ποιες μι­κρές ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, οι οποί­ες εμ­φα­νί­σθη­καν ως start up επι­χει­ρή­σεις με πό­ρους της ΕΕ για την απο­κα­τά­στα­ση των οι­κο­νο­μι­κών ζη­μιών στη χώ­ρα μας από τον ιό. Αυ­τές οι κλι­νι­κές, γνω­στές ως κλι­νι­κές ΕΑΖ (Εγ­χει­ρί­σε­ων Αλ­λα­γής Ζω­δί­ου), υπό­σχο­νται εγ­γυ­η­μέ­νη αλ­λα­γή του ζω­δί­ου του ατό­μου που ανή­κει σε ευ­πα­θή ζω­δια­κά ομά­δα, με κά­ποιο άλ­λο ζώ­διο, ικα­νό να μειώ­σει τον κίν­δυ­νο νό­ση­σης και θα­νά­του από τον ιό. Να το θω­ρα­κί­σει ζω­δια­κά. Η εγ­χεί­ρι­ση διε­νερ­γεί­ται με επι­σκλη­ρί­διο αναι­σθη­σία, ενί­ο­τε δε λα­πα­ρο­σκο­πι­κά. Ως επι­στή­μο­νες όμως, οφεί­λου­με να επι­ση­μά­νου­με ότι μια τέ­τοια εγ­χεί­ρι­ση, από μια αυ­στη­ρά αστρο­λο­γι­κή σκο­πιά, δεν εί­ναι πά­ντα απο­τε­λε­σμα­τι­κή, ίσως ού­τε και επι­θυ­μη­τή. Για πα­ρά­δειγ­μα, με βά­ση την υπάρ­χου­σα επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση, αλ­λά και την κοι­νή λο­γι­κή, εί­ναι αδύ­να­τη η αλ­λα­γή ενός ζω­δί­ου της φω­τιάς και η με­τα­τρο­πή του σε ζώ­διο του νε­ρού. Επι­πλέ­ον, ανα­με­νό­με­νο εί­ναι ση­μα­ντι­κό ρό­λο να παί­ζει και ο ωρο­σκό­πος, αγνο­εί­ται όμως ακό­μη το πώς. Οι δε επι­στη­μο­νι­κές με­λέ­τες υπο­στη­ρί­ζουν πως θα πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θεί τι συμ­βαί­νει αν η ζω­δια­κή ευ­πά­θεια του ατό­μου εξε­τα­σθεί με βά­ση κά­ποια άλ­λα, εναλ­λα­κτι­κά, ωρο­σκό­πια, όπως π.χ. το κι­νε­ζι­κό, το κελ­τι­κό, το αρα­βι­κό κά. Δεν πρέ­πει να εί­μα­στε πει­σμα­τι­κά κλει­στοί στις εναλ­λα­κτι­κές θε­ρα­πεί­ες, κα­θό­τι οι κλα­σι­κές δεν εί­ναι, δυ­στυ­χώς, αρ­κού­ντως απο­τε­λε­σμα­τι­κές ακό­μη. Ας προ­σέ­χουν, όμως, οι συ­μπο­λί­τες μας για­τί μπο­ρεί να πέ­σουν θύ­μα­τα απά­της, ας απευ­θύ­νο­νται πριν προ­χω­ρή­σουν σε μια τέ­τοια εγ­χεί­ρι­ση και στον προ­σω­πι­κό τους αστρο­λό­γο. Ας ανα­λά­βουν την ατο­μι­κή τους ευ­θύ­νη. Η αλ­λα­γή ζω­δί­ου δεν μας προ­στα­τεύ­ει πά­ντα απέ­να­ντι στον ιό, δεν μας απαλ­λάσ­σει από τη χρή­ση μά­σκας, αντι­ση­πτι­κού, τή­ρη­σης των απο­στά­σε­ων στις κοι­νω­νι­κές επα­φές μας. Ίσως, προς το πα­ρόν, αν δεν ξέ­ρου­με πού να πά­με με ασφά­λεια –για δια­κο­πές ή για πά­ντα– θα μπο­ρού­σα­με να πού­με απλά, τα­πει­νά και επι­γραμ­μα­τι­κά: ΜΕ­ΝΟ­YME ΣΤΟ ΖΩ­ΔΙΟ ΜΑΣ. ΜΕ­ΝΟΥ­ΜΕ ΑΣΦΑ­ΛΕΙΣ».
Ο υφυ­πουρ­γός, ο οποί­ος πή­ρε στη συ­νέ­χεια το λό­γο, ήταν λα­κω­νι­κός και απο­φα­σι­στι­κός ως συ­νή­θως: «Εί­ναι απα­ρά­δε­κτο κά­ποιες ανεύ­θυ­νες κλι­νι­κές να χρη­σι­μο­ποιούν χρή­μα­τα των Ευ­ρω­παί­ων εταί­ρων μας για την εξα­πά­τη­ση των συ­μπο­λι­τών μας. Εί­πα­με, αλ­λά όχι κι έτσι! Σε κά­ποιες κλι­νι­κές εγ­χεί­ρι­σης αλ­λα­γής ζω­δί­ου το λου­κέ­το βρί­σκε­ται προ των πυ­λών. Και θα επι­βλη­θεί το προ­βλε­πό­με­νο πρό­στι­μο. Το Υπουρ­γείο δε θα μεί­νει με σταυ­ρω­μέ­να χέ­ρια». 

[ ΗΧΟΣ 10 ]


ΚΑ­ΛΕΣ ΔΙΑ­ΚΟ­ΠΕΣ, ΡΑ­ΝΤΕ­ΒΟΥ ΤΟ ΦΘΙ­ΝΟ­ΠΩ­ΡΟ*

[ ΗΧΟΣ 11 ]

*Ελ­πί­ζω όχι νω­ρί­τε­ρα

[ ΗΧΟΣ 12 ]


ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: