Χάρτης 19 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2020
https://www.hartismag.gr/hartis-19/diereynhseis/eidhseis-apo-ena-eggys-mellon-3
[ ΗΧΟΣ 0 ]
———————————————————————
(Συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος)
Τα χρονοταξιδιωτικά αυτά κείμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σταχυολογημένες ειδήσεις. Ειδήσεις οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια των ποικιλώνυμων ιών του μέλλοντός μας. Σημαντικές ειδήσεις και ασήμαντες ειδήσεις. Ειδήσεις μακροσκελείς και ειδήσεις σύντομες. Ευτράπελες ειδήσεις και ζοφερές ειδήσεις. Προερχόμενες από τον τύπο, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την εσωτερική αλλά και από τη διεθνή επικαιρότητα. Οι εσωτερικές ειδήσεις, όντας στα ελληνικά, μεταφέρονται εντελώς αυτούσιες, όπως δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Οι μεταφρασμένες διατηρούν τον τόνο και το ύφος του συντάκτη, το κατά δύναμη. Αναφέρεται πάντα η χώρα δημοσίευσής τους. Κάποιες από τις ειδήσεις στοχεύουν στο ευρύ κοινό άλλες είναι περισσότερο στοχευμένες..
Στο βαθμό που τα fn (future news) είναι εξίσου σημαντικά με τα fn
(fake news) και στο βαθμό που ισχύει η λαϊκή ρήση «στα δύστοπα κλωθογυρίζεις, τις κακοτοπιές γνωρίζεις», οι ειδήσεις αυτές διεκδικούν τη δική τους αξιοπιστία. Προφανώς δεν είναι αληθινές αλλά απλώς πραγματικές. Προφανώς στοχεύουν να διασώσουν το μέλλον από τη λήθη.
Οι πηγές τους δεν αναφέρονται. Είναι ανώνυμες ακόμη, καθότι μελλοντικές. Τα παρένθετα τραγούδια προέρχονται από το παρελθόν. Το παρελθόν αγαπά το μέλλον, ως γνωστόν. Χωρίς ανταπόκριση, ως γνωστόν.
Πιθανόν κάποιοι αναγνώστες να θεωρήσουν τον τίτλο εσφαλμένο ή και παραπλανητικό, πιθανόν να ισχυριστούν πως πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Ειδήσεις από ένα εγγύτερο μέλλον». Κατανοητό.
[ ΗΧΟΣ 1 ]
————————————————————
ΗΠΑ – Οικονομία & Επιστήμη
—————————————————————
Μια αίσθηση ασφάλειας
Ανακούφιση προκάλεσε σε μεγάλη μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού η ανακοίνωση της κυβέρνησης, παραμονή του Hallowen να προχωρήσει σε επιδότηση της έρευνας για τη δημιουργία ισχυρών αντιικών για προγράμματα λογισμικού, μια ενέργεια που χαιρέτισε ο Μπιλ Γκέητς και άλλοι σημαίνοντες παράγοντες της Σίλικον Βάλεϊ. Όπως παραδέχθηκαν χαρακτηριστικά πολλοί απαισιόδοξοι Αμερικανοί «πρόκειται για ενέργεια που παρέχει μια κάποια αίσθηση ασφάλειας, καθώς, όπως φαίνεται, το εμβόλιο θα αργήσει να βγει στην αγορά, άρα η μόνη ελπίδα είναι τα φάρμακα».
Ακόμη και στα παιδιά είχε εντυπωσιακή απήχηση η κυβερνητική ανακοίνωση. Σε σχετικά δημοσκόπηση, το 53% των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν τα αντιικά μόλις κυκλοφορήσουν για να τα βάλουν στα PC τους ή, ακόμη, ότι «θα σπάσουν τους κουμπαράδες τους» για να τα προμηθευθούν. Για προστατέψουν τον παππού και τη γιαγιά, όπως είπαν τα περισσότερα.
————————————————————
Εσθονία -Κοινωνία
—————————————————————
«Θα μείνει για πάντα μαζί μου»
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αρκετών ερευνών που ενοχοποιούν τα κατοικίδια ωδικά πτηνά για τη μετάδοση στο άνθρωπο κάποιων από τους φονικούς ιούς των πρόσφατων πανδημιών έχει, αναπόφευκτα, οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις σε απόφαση για τη θανάτωσή τους. Στη χώρα μας, ως γνωστόν, το θλιβερό αυτό έργο έχουν αναλάβει, σιωπηρά και εθελοντικά, πολλές φιλοζωικές εταιρίες που χαρίζουν την ευθανασία στους μικρούς αυτούς συντρόφους πολλών μοναχικών συμπολιτών μας. Φοβισμένοι οι περισσότεροι κάτοχοι ωδικών πτηνών ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στις υποδείξεις των αρχών και γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να δεχθούν την επίσκεψη κάποιας φιλοζωικής εταιρίας της πόλης τους προκειμένου αυτή να ενεργήσει τα δέοντα. Επιπλέον, η χρήση του Skype και άλλων ανάλογων συναφών εφαρμογών για βιντεοκλήσεις, μαζί με τη αποτελεσματική συνεργασία της Google, οδηγούν στον επιτυχή εντοπισμό των λίγων παραβατών του νόμου, εκείνων δηλαδή των ανεύθυνων και παρορμητικών ατόμων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους.
Σε αυτούς ανήκε και ένας μοναχικός κύριος 87 ετών στην πόλη Τάρτου, κάτοχος ενός μικρού κιτρινοπράσινου παπαγάλου. Η αναπάντεχη εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι του, προς εξακρίβωση της σχετικής καταγγελίας, τον έφερε σε κατάσταση αλλοφροσύνης: «Η μόνη μου παρέα είναι αυτό το πουλάκι» κραύγαζε, «έλεος επιτέλους, έχετε τα ανθοπωλεία κλειστά εδώ και πέντε εβδομάδες, ούτε ένα κίτρινο τριαντάφυλλο δεν μπορώ να βρω».
Στη συνέχεια ηρέμησε και, αμέσως μετά, άρπαξε, μύρισε και καταβρόχθισε με βουλιμία ζωντανό το πρασινοκίτρινο πουλί μπρος στα εμβρόντητα μάτια των οργάνων. «Θα μείνει για πάντα μαζί μου, δεν μπορεί πια κανείς να μου το πάρει» δήλωσε με ένα τρελό και ανακουφιστικό γέλιο. Ο εισαγγελέας δεν του απήγγειλε κατηγορία, καθώς οι ψυχίατροι αποφάνθηκαν ότι ήταν διαταραγμένος. Τα όργανα δέχτηκαν βροχή μηνύσεων από φιλοζωικές εταιρίες για παραμέληση ζώου
————————————————————
Ιταλία –Άποψη
—————————————————————
Μήπως πρέπει επιτέλους να μιμηθούμε τους Έλληνες;
Πληθαίνουν τα e-mail αναγνωστών προς την εφημερίδα που προτείνουν στην κυβέρνηση να μιμηθεί για μια φορά έστω το ευρηματικό και κατ’ επανάληψη επιτυχημένο ελληνικό μοντέλο χαλάρωσης του lockdown. Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως η κυκλοφορία των πεζών στις ελληνικές πόλεις θα διενεργείται με βάση το μοντέλο εναλλάξ κυκλοφορίας ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή, θα επιτρέπει την κυκλοφορία τους ανάλογα με το αν έχουν πινακίδες που λήγουν σε μονό ή ζυγό αριθμό, μοντέλο που οι γείτονες μας αποκαλούν «δακτύλιο». Επί του προκειμένου, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρες πηγές, το μόνο που απομένει να αποφασίσει αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αν το κριτήριο θα είναι ο τελικός αριθμός του δελτίου ταυτότητας, του εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή του αριθμού φορολογικού μητρώου. Δηλωμένος στόχος της πάντως είναι η όποια απόφαση να καλύπτει και τους μετανάστες.
————————————————————
Ιράν – Οι διεθνείς μας σχέσεις
—————————————————————
Απρόσμενη τήξη των πάγων
Ανεξήγητος παρέμενε μέχρι χθες για το λαό μας ο λόγος της απρόσμενης τήξης των πάγων στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Πριν περίπου μία βδομάδα, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε ξαφνική άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, άνευ όρων, προς μεγάλη έκπληξη της διεθνούς κοινότητας και των διεθνολόγων. Το μυστήριο λύθηκε χθες, χάρη σε ανυπόγραφο άρθρο θρησκευτικού εντύπου της ιερής μας πόλης Κομ. Το άρθρο επισημαίνει ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια, πολλοί Ιρανοί djs είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση παράνομων πολυπληθών πάρτι στην Τεχεράνη, πολλές φορές κάτω από τη μύτη των αρχών. Τα πάρτι άνιμαλς της πρωτεύουσας πλήρωναν αδρά! Τις τελευταίες εβδομάδες, που τα πάρτι έχουν απαγορευθεί αυστηρά στις ΗΠΑ, λόγω των επειγόντων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης όσο και των τσουχτερών προστίμων, πολλοί από τους Ιρανούς djs ταξίδευσαν εσπευσμένα στην Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Χάρη στις επαφές τους με Ιρανούς expats, έκαναν χρυσές δουλειές με τα ντόπια πάρτι άνιμαλς. Η CIA αναγκάσθηκε να προσφύγει στη συνδρομή πολλών μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας, της VAJA κατά κύριο λόγο, καθώς και των Φρουρών της Επανάστασης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη έκρηξη των πάρτι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατανόησε, προφανώς, τη διάθεση της χώρας μας να συνεργαστεί ουσιαστικά με τους Αμερικανούς φίλους μας και ενήργησε τα δέοντα.
————————————————————
Καναδάς – Κοινωνία & Τεχνολογία
—————————————————————
Αθωώθηκε τελικά η Proteckrob Co
Μετά από συνοπτική ακροαματική διαδικασία αθωώθηκε πανηγυρικά η start-up εταιρία Proteckrob Co, η οποία κατηγορείτο για χειροδικία ενός ρωσικής κατασκευής και παλαιάς τεχνολογίας ρομπότ της εναντίον μικρού παιδιού και το σοβαρό τραυματισμό του τελευταίου σε αριστοκρατικό προάστιο του Χάλιφαξ. Η εταιρία είναι γνωστή για ενοικίαση ρομπότ της με εξατομικευμένο προγραμματισμό σε ευκατάστες προοδευτικές οικογένειες. Αυτές τα χρησιμοποιούν για ψώνια και άλλες εξωτερικές αλλά και εξωτερικές εργασίες (π.χ. ως ντατντάδες ή γκουβερνάντες) σε περιόδους έξαρσης του ιού και του αναπόφευκτου lockdown. Επίσης, πολλά σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν ανάλογα ρομπότ για να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο άτομα που δουλεύουν στο delivery, με αποτέλεσμα, βέβαια, τις γνωστές καταγγελίες του συνδικάτου αυτού του κλάδου για αθέμιτες και «απάνθρωπες» πρακτικές της εργοδοσίας. Πριν από ένα μήνα περίπου, ένα τέτοιο χαριτωμένο ρομπότ με εξωτερική εμφάνιση μαλλιαρού κινεζικού πάντα, καθώς επέστρεφε από τα ψώνια που του είχαν ανατεθεί, χτύπησε άσχημα τον Σου Σ., ένα παιδάκι ενάμιση χρόνων. Το παιδάκι είχε προσπαθήσει να αποσπάσει στο δρόμο από τον γλουτό του ρομπότ ένα μεταλλικό μαγνητάκι ψυγείου. Το μαγνητάκι είχε, πιθανότατα, προσκολληθεί τυχαία στον μαλλιαρό γλουτό του ρομπότ, ελκόμενο προφανώς από τον μεταλλικό σκελετό του. Πιθανόν όμως να του το είχε τοποθετήσει εκεί και το παιδί της οικογένειας που είχε ενοικιάσει το ρομπότ, ο «σκανταλιάρης», για όσους τον ήξεραν, Τσου Τσ.
Στη δίκη, η εταιρία ισχυρίσθηκε ότι είχε προγραμματίσει το ρομπότ έτσι ώστε να μη χειροδικεί επ’ ουδενί εναντίον ανθρωπίνων πλασμάτων, όμως τα συστήματα αναγνώρισής του δεν είχαν προγραμματισθεί για να αναγνωρίζουν, σε δημόσιο χώρο, ως ανθρώπινα πλάσματα όντα των οποίων το ύψος είναι κάτω από το ένα μέτρο. Πράγμα πολύ εύλογο, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, καθότι η κυκλοφορία πολύ μικρών παιδιών σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται αυστηρά εδώ και μήνες, η δε απαγόρευση δεν προβλέπεται να αρθεί σύντομα. Υπενθυμίζουμε ότι τα πολύ μικρά παιδιά είναι συνήθως πολύ ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, άρα συνιστούν πολύ μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά τη μετάδοσή του.
Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, στους γονείς του Σου Σ. ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα για προσβολή της δημόσιας υγείας και υπόθαλψη ανηλίκου. Ο Τσου Τσ. ανακρίνεται. Το σωματείο νάνων της πολιτείας, θέλοντας να προστατεύσει την ασφάλεια των μελών του, έστειλε εξώδικο στην εταιρία δηλώνοντας ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της αν αυτή δεν τροποποιήσει άμεσα τον προγραμματισμό των ρομπότ της.
————————————————————
ΗΠΑ – Κοσμική στήλη
—————————————————————
Romeo and Juliet in a viral era
Τέλεσαν χθες τους γάμους τους ο διάσημος ηθοποιός Ray McLeigh με το μοντέλο Kate Labissa, μετά από μακροχρόνιο ερωτικό τηλε-δεσμό που απασχόλησε πολύ τα social media. Ο Ray γνωστοποίησε στους θαυμαστές του ότι κατάφερε επιτέλους να μολυνθεί από τον ιό, να ιαθεί επιτυχώς και να αποκτήσει το περιπόθητο πιστοποιητικό ανοσίας που θα του επέτρεπε την τέλεση του γάμου. Έδωσε έτσι τέλος στις διαδόσεις κακεντρεχών που άφηναν να εννοηθεί ότι ήταν παιδόφιλος, λόγω του ότι είχε φωτογραφηθεί σε παιδότοπο στον οποίο κινείτο άσκοπα. Ο αξιαγάπητος ηθοποιός δήλωσε ότι κόλλησε τον ιό χάρη στην επίμονη συναναστροφή του με παιδιά, στα οποία υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φορέων του ιού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
————————————————————
Ρωσία – Πολιτισμός
—————————————————————
Απονομή Νομπέλ με παρατράγουδα
Πραγματοποιήθηκε χθες η φετινή απονομή των βραβείων Νομπέλ λογοτεχνίας με επισημότητα και σχολαστική τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Οι βραβευθέντες, η επιτροπή απονομής, οι τρεις δημοσιογράφοι και το ολιγομελές τιμητικό κοινό (12 άτομα) βρίσκονταν σε κύβους από διαφανές πλεξιγκλάς. Όπως έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους, η επιλογή των βραβευθέντων ήταν προϊόν συμβιβασμού και τήρησης κοινωνικών αποστάσεων και… ισορροπιών. Το βραβείο μοιράστηκε από τη Σουηδική Ακαδημία ανάμεσα στον Αμερικανό μυθιστοριογράφο Ρόμπερτ Νάιμαν και τον Κινέζο ποιητή Σι Λιού Τσι. Και των δύο τα έργα, για τα οποία έλαβαν το βραβείο, είναι πολύ πρόσφατα και έχουν ένα επίκαιρο θέμα: τη συμβιωτική σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τους σύγχρονους ιούς. Το επικό μυθιστόρημα του Αμερικανού έχει τον τίτλο «Εμείς, τα παιδιά του παγκολίνου και της νυχτερίδας», όπως και η ομώνυμη δημοφιλής βραζιλιάνικη τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται παγκόσμια. Η ποιητική συλλογή του Κινέζου έχει τον τίτλο «Στοχασμοί του μακρινού βουνού». Εμβληματικό είναι το σπαρακτικά στωικό ποίημά της: «Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν», του οποίου οι πρώτοι στίχοι, στην αγγλική τους μετάφραση, έχουν μελοποιηθεί εξαιρετικά από τον Ρώσο ράπερ Γιούρι Σεστώφ και βρίσκονται στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων παντού στον κόσμο.
Δεν έλειψαν όμως και τα παρατράγουδα: Ο Σι Λιού Τσι, κατά την έξοδό του από το χώρο της απονομής, προσπαθώντας να απαντήσει βιαστικά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έβηξε, κοκκίνισε, ζήτησε νερό και αποπειράθηκε να το πιει ενόσω φορούσε την υγειονομική του μάσκα, με αποτέλεσμα να γίνει μουσκίδι και να προκαλέσει συγκρατημένα μειδιάματα. «Ελπίζω να νιώθει μια σταλιά ντροπή…. Αν και μάλλον τα έχει απλώς χαμένα ακόμη από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος λόγω της αδιανόητης κινεζικής ανευθυνότητας», ήταν το πικρόχολο σχόλιο του υπερφίαλου Αμερικανού νομπελίστα, ο οποίος ήταν παρών στη σκηνή.
————————————————————
Γερμανία –Πανδημία
—————————————————————
Confucius reloaded
Εντυπωσιακή ήταν η εισήγηση του νέου μέλους της Επιτροπής Σοφών κατά της Πανδημίας, του διάσημου σινολόγου Άντολφ Κάιτελ, σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας φάσης της πανδημίας. Η Επιτροπή συνήλθε κατά τη διάρκεια του Oktober fest και κοινοποίησε τα νέα πορίσματά της σε συνέντευξη τύπου συνοδευόμενη από εορταστική ζυθοποσία. Ως γνωστόν, η πανδημία και ο αγώνας εναντίον της δημιούργησαν τελικά φοβερά αισθήματα φόβου σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίος τώρα, στο ξεκίνημα της νέας και επισφαλούς -κατ’ ανάγκην- κανονικότητας αρνείται να επιστρέψει εν σώματι στις εργασίες του είτε είναι οριακά μη παραγωγικό. Ο νέος, για την Επιτροπή, σοφός είπε πως δεν αρκεί πλέον η επαναλαμβανόμενη μετάδοση από ραδιόφωνο και τηλεόραση, σε μετάφραση και στο πρωτότυπο, του ελληνικού τραγουδιού «Μη φοβάσαι», του Ν. Ξυδάκη, αλλά χρειάζεται επικουρικά και η σοφία ενός άλλου λαού, εξίσου αρχαίου και σοφού όπως και οι Έλληνες, των Κινέζων, οι οποίοι αντιμετώπισαν και αυτοί επιτυχώς και παραγωγικά (!) την πανδημία και τα επακόλουθά της. Και, πιο συγκεκριμένα, επισήμανε πως θα πρέπει να αντικατασταθεί επικοινωνιακά το concept του ιικού φόβου από εκείνο του ιικού σεβασμού, ακρογωνιαίο λίθο του κομφουκιανισμού που βασίζεται στον σεβασμό προς τους ηλικιωμένους, εντός και εκτός γηροκομείων. Εξάλλου, η σχέση με του ανθρώπου ξενιστή με τον ιό είναι συμβιωτική. «Η συμβίωση προαπαιτεί το σεβασμό», τόνισε υψώνοντας το ποτήρι του γεμάτο με κινεζική μπύρα Tsingtao και ατενίζοντας τις μπουρμπουλήθρες του πλούσιου αφρού του.
————————————————————
Εσωτερικές ειδήσεις – Η γλώσσα μας
—————————————————————
Προσμένοντας μια μετάφραση, αναζητώντας μια λέξη
Επιτροπή της Ακαδημίας απέδωσε –επιτέλους!- και στα ελληνικά τους στίχους του τραγουδιού «Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν», που δεν είναι παρά η μελοποίηση των πρώτων στίχων του ομότιτλου ποιήματος, στην αγγλική του μετάφραση. Ενός ποιήματος από τη συλλογή «Στοχασμοί τους μακρινού βουνού» του φετινού νομπελίστα λογοτεχνίας, του Κινέζου Σι Λιού Τσι. Το μελαγχολικό τραγούδι αυτό, που το τραγουδάει στην αγγλική του μετάφραση ο διάσημος Ρώσος ράπερ Γιούρι Σεστώφ, φημολογείται πως θα γίνει σύντομα ο νέος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τραγουδιέται σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες με την ίδια μουσική, αντικαθιστώντας την παρωχημένη «Ωδή στη Χαρά», του Μπετόβεν. Μικρή ανταπόδοση στην κινεζική βοήθεια για την αντιμετώπιση του κινεζικού ιού. Ένα τραγούδι αυτογνωσίας του ανθρώπινου γένους made in PRC. Δημοσιεύουμε πρώτοι στα ελληνικά τους πρώτους στίχους του στοχαστικού αυτού ποιήματος, περιμένοντας και το επόμενο κύμα του ιού, τους στίχους που τραγουδάει ο Σεστώφ:
Καθώς προσμένουν πάντα μ’ άνθη να τους ραίνουν,
Συνήθεια το ΄χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν,
Καθώς κοιτάνε άψυχα ρομπότ που υγιαίνουν,
Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν.
Καθώς ελπίζουν σε πολλά αλλά δεν περιμένουν,
Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν,
Τρανή πικρή αλήθεια που όλοι ξέρουν μα σωπαίνουν:
Συνήθεια το ‘χουν οι ανθρώποι να πεθαίνουν.
Όπως είναι πια γνωστό οι δημοσιογράφοι –αλλά και οι πολλοί από μας, προς τι να το κρύβουμε άλλωστε;– ψάχνουμε να βρούμε μια λέξη που θα περιγράφει τους πάμπολλους εκείνους συμπολίτες μας που κυκλοφορούν με μια μάσκα την οποία φορούν κατά περίπτωση και κατά το δοκούν. Πώς να τους πούμε δηλαδή; Μασκαράδες; Μασκοφόρους; Η Επιτροπή της Ακαδημίας πρότεινε τη σωστή λέξη: μασκοφορείς. Στην αιτιολόγηση της απόφασής της η Επιτροπή υπογραμμίζει εμφατικά πως ο όρος, συν τοις άλλοις, υπενθυμίζει στους φορείς του ιού την ηθική υποχρέωσή να φέρουν μάσκα, είναι ένας υποδειγματικός όρος ατομικής ευθύνης.
————————————————————
ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – Πανδημία
—————————————————————
Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι!
Viral μέσα σε δύο ώρες στα social media έγινε η οργισμένη αποστροφή του υφυπουργού πολιτικής προστασίας προς ορισμένες start up κλινικές που εξαπατούν τον πληθυσμό επωφελούμενες από το φόβο του, τον αστόχαστο ιικό πανικό του.
Χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας που είναι υπεύθυνος της επιστημονικής ενημέρωσης για τον πόλεμο κατά τις πανδημίας είπε τα εξής. «Ως γνωστόν, κάποιες πρόσφατα δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την πανδημία, και συσχετίζουν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας, σε περίπτωση νόσησης, με συγκεκριμένα ζώδια, καθώς και μια μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης με αυτά και κάποια άλλα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε αυτές τις ευπαθείς ζωδιακά ομάδες (ΕΖΟ), να προστρέξουν σε κάποιες μικρές ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες εμφανίσθηκαν ως start up επιχειρήσεις με πόρους της ΕΕ για την αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών στη χώρα μας από τον ιό. Αυτές οι κλινικές, γνωστές ως κλινικές ΕΑΖ (Εγχειρίσεων Αλλαγής Ζωδίου), υπόσχονται εγγυημένη αλλαγή του ζωδίου του ατόμου που ανήκει σε ευπαθή ζωδιακά ομάδα, με κάποιο άλλο ζώδιο, ικανό να μειώσει τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από τον ιό. Να το θωρακίσει ζωδιακά. Η εγχείριση διενεργείται με επισκληρίδιο αναισθησία, ενίοτε δε λαπαροσκοπικά. Ως επιστήμονες όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μια τέτοια εγχείριση, από μια αυστηρά αστρολογική σκοπιά, δεν είναι πάντα αποτελεσματική, ίσως ούτε και επιθυμητή. Για παράδειγμα, με βάση την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, αλλά και την κοινή λογική, είναι αδύνατη η αλλαγή ενός ζωδίου της φωτιάς και η μετατροπή του σε ζώδιο του νερού. Επιπλέον, αναμενόμενο είναι σημαντικό ρόλο να παίζει και ο ωροσκόπος, αγνοείται όμως ακόμη το πώς. Οι δε επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να διερευνηθεί τι συμβαίνει αν η ζωδιακή ευπάθεια του ατόμου εξετασθεί με βάση κάποια άλλα, εναλλακτικά, ωροσκόπια, όπως π.χ. το κινεζικό, το κελτικό, το αραβικό κά. Δεν πρέπει να είμαστε πεισματικά κλειστοί στις εναλλακτικές θεραπείες, καθότι οι κλασικές δεν είναι, δυστυχώς, αρκούντως αποτελεσματικές ακόμη. Ας προσέχουν, όμως, οι συμπολίτες μας γιατί μπορεί να πέσουν θύματα απάτης, ας απευθύνονται πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια εγχείριση και στον προσωπικό τους αστρολόγο. Ας αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη. Η αλλαγή ζωδίου δεν μας προστατεύει πάντα απέναντι στον ιό, δεν μας απαλλάσσει από τη χρήση μάσκας, αντισηπτικού, τήρησης των αποστάσεων στις κοινωνικές επαφές μας. Ίσως, προς το παρόν, αν δεν ξέρουμε πού να πάμε με ασφάλεια –για διακοπές ή για πάντα– θα μπορούσαμε να πούμε απλά, ταπεινά και επιγραμματικά: ΜΕΝΟYME ΣΤΟ ΖΩΔΙΟ ΜΑΣ. ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ».
Ο υφυπουργός, ο οποίος πήρε στη συνέχεια το λόγο, ήταν λακωνικός και αποφασιστικός ως συνήθως: «Είναι απαράδεκτο κάποιες ανεύθυνες κλινικές να χρησιμοποιούν χρήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας για την εξαπάτηση των συμπολιτών μας. Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι! Σε κάποιες κλινικές εγχείρισης αλλαγής ζωδίου το λουκέτο βρίσκεται προ των πυλών. Και θα επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο. Το Υπουργείο δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».