Αρχικά εγκαταστάθηκε στον ορεινό Πελαργό...




Μέρη, όπου θα έπρεπε να στηθούν ανδριάντες (ή γυναικάντες) αθλητ[ρι]ών από την Ελλάδα, συνήθως από οικογένειες που αφίστανται της υπογεννητικότητας, περιλαμβάνουν: Ζωγράφου-Νιγηρία (Γιάννης Αντετοκούνμπο & Αφοί), Πύργος Ηλείας-Ουγκάντα (Εμμανουήλ Καραλής), με δίδυμη αδελφή, Χαλκιδική-Αλβανία (Ελίνα Τζένγκο), με μεγαλύτερη αδελφή, που εγκατέλειψε τον αθλητισμό, καθώς καθυστερούσαν να τους δώσουν έγγραφα ιθαγένειας, που θα επέτρεπαν συμμετοχή σε διοργανώσεις στο εξωτερικό.
Το ερώτημα πάντως παραμένει: η φήμη, την οποία συνεπάγεται η επιτυχία, απαλείφει ή πασαλείβει εκδηλώσεις ρατσισμού;
Από την άλλη, απογοήτευση με όσα εδώ ισχύουν έχει οδηγήσει υπό άλλα χρώματα άτομα όπως οι τρίδυμες αδελφές Αλεξανδρή από τον Βόλο, που αγωνίζονται για την Αυστρία. Συγκρίσιμες περιπτώσεις: Άρτεμη Γκαβέζου-Κάστρο από τη Θεσσαλονίκη (ομάδα ανσάμπλ, Ισπανία), Αφροδίτη Ζέγκερς-Κυρανάκου (ιστιοπλοΐα, Ολλανδία), Θανάσης Κοκκινάκης (τένις, Αυστραλία), Κώστας Λουλούδης (κωπηλασία, Μεγάλη Βρετανία), Ελεν Μαρούλις (πάλη, ΗΠΑ), Αντώνης Μαρτασίδης (άρση βαρών, Κύπρος), Ντόνα Νακάλις (μοντέρνο πένταθλο, Καναδάς), Ζοσέφ Πολοσιφάκης (ξιφασκία, Καναδάς), Σιδέρης Τασιάδης (κανό σλάλομ, Γερμανία) και Δημήτρης Χονδροκούκης (στίβος, Κύπρος), ενώ από την Τριανδρία στους Λιμνανθρώπους στο Λος Άντζελες βρέθηκε ο Ντέιβιντ Ρίβερς (Δαβίδ Ποταμιανός), από την Αγία Βαρβάρα στη Βραζιλία στράικερ ο Ροβέρτος Φιρμινιός και από μπαρ στη Βάρκιζα, όπου σκάουτ τον εντόπισε, όταν άρχισε να δουλεύει σερβιτόρος τελειώνοντας το Λύκειο, στην ιταλική Τρεβίζο ο Μιχαήλ Βατίστας.
Ισχυρό είναι το αποτύπωμα της ελληνικής διασποράς στον αθλητισμό, με κορυφαίο τον Νίκο Γκάλη, που στο Νιου Τζέρσεϊ γεννήθηκε από γονείς με καταγωγή από τη Ρόδο, ενώ ο καλύτερος Έλληνας τζουντόκα ήταν ο Ηλίας Ηλιάδης, που Τζαρτζίλ Ζβιαντουαρί γεννήθηκε στην Αχμέτα, πριν υιοθετηθεί από τον μικρασιατικής καταγωγής παλιννοστούντα από τη Γεωργία ομοσπονδιακό προπονητή του τζούντο Νίκο Ηλιάδη, που στον ορεινό Πελαργό αρχικά εγκαταστάθηκε και έπειτα στο Αμύνταιο.
Χιλιάδες Αμερικανοί παρακολούθησαν την κηδεία του, όταν 26 ετών το 1955 πέθανε από πνευμονική εμβολή ο σπουδαίος αθλητής του φούτμπολ και του μπέιζμπολ Harry “Τhe GoldenGreek” Agganis. Ο μικρότερος από επτά αδέλφια, ο Αριστοτέλης Γεώργιος Αγγάνης γεννήθηκε στην πόλη Λιν της Μασαχουσέτης από γονείς από το χωριό Λογκανίκο της Λακωνίας στον Ταΰγετο. Το όνομα Χάρης προέκυψε από το Άρης, όπως τον φώναζε η μητέρα του, που δύο χρόνια μετά τον θάνατό του είπε «Δεν είμαστε πλέον ξένοι. Εξαιτίας του Χάρη είμαστε πάλι οι Χρυσοί Έλληνες (Golden Greeks) και κανείς δεν μας λέει πια Βρωμοέλληνες (Dirty Greeks)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

«Δεν είμαι ο νέγρος σου»: διεθνής έκκληση / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Σκόνη / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Προπατορικά αμαρτήματα & Αμερική / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Δύση & Ανατολή / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)
Από τα Γρεβενά τεντώνοντας / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)