Η χρυσοχοϊα όπως την έζησα

Πίσω από το δεύτερο βαγόνι ήταν το χρυσοχοείο για 70 χρόνια σχεδόν. Απρίλιος 1941.
Πίσω από το δεύτερο βαγόνι ήταν το χρυσοχοείο για 70 χρόνια σχεδόν. Απρίλιος 1941.

Ήταν σί­γου­ρα του τέ­λους της τουρ­κο­κρα­τί­ας, δη­λα­δή της τουρ­κο­κρα­τί­ας, Βυ­ζα­ντί­ου, αρ­χαιό­τη­τας, και, θα τολ­μού­σα να πω, μια τέ­χνη όλων των τό­πων και όλων των επο­χών. Μια τέ­χνη ίδια και απα­ράλ­λα­χτη, ίσως η μό­νη. Ήμουν έτοι­μος να πω αυ­τή και η κε­ρα­μι­κή, αλ­λά με­τά θυ­μή­θη­κα ότι ό τρο­χός ήταν άγνω­στος στη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή, αλ­λά και σε πολ­λά μέ­ρη στην Αφρι­κή.
Και όλα αυ­τά άρ­χι­σα να τα σκέ­φτο­μαι συ­ναι­σθη­μα­τι­κά φορ­τι­σμέ­νος, όταν έμα­θα ότι μπρο­στά από το χρυ­σο­χο­είο μας –65 χρό­νων μα­γα­ζί– στην Εγνα­τί­ας 51, βρέ­θη­καν ερ­γα­στή­ρια χρυ­σο­χοϊ­ας υστε­ρο­βυ­ζα­ντι­νά, με αφορ­μή τις ανα­σκα­φές για το με­τρό. Οι ερ­γα­σί­ες, έμα­θα, στα­μά­τη­σαν για λί­γο λό­γω του επι­κίν­δυ­νου υδραρ­γύ­ρου που βρέ­θη­κε, υλι­κού απα­ραί­τη­του στην επε­ξερ­γα­σία του χρυ­σού. Εκεί, στο διά­ση­μο πλέ­ον σταυ­ρο­δρό­μι… Μα­κά­ρι να έχουν κρα­τη­θεί τα δε­δο­μέ­να και κά­πο­τε να πα­ρου­σια­στούν αυ­τά τα ερ­γα­στή­ρια… Για­τί βέ­βαια τα επά­νω στρώ­μα­τα «φα­γώ­θη­καν», τα υπερ­κεί­με­να δη­λα­δή των πλα­κο­στρώ­σε­ων της Via Regia…
Εκεί, σε ένα σκο­τει­νό πί­σω χώ­ρο του χρυ­σο­χο­εί­ου, μά­θαι­να και έβλε­πα υπό αυ­στη­ρή πα­τρι­κή επί­βλε­ψη, πώς ασκού­νταν η τέ­χνη αυ­τή που αρ­γό­τε­ρα συ­νει­δη­το­ποί­η­σα το βά­θος και το πλά­τος της στο χρό­νο και στο χώ­ρο. Τώ­ρα τα πράγ­μα­τα, μα­θαί­νω, έχουν αλ­λά­ξει. Όλα σχε­δόν γί­νο­νται με υπο­λο­γι­στές και μη­χα­νή­μα­τα.
Δεν θα σας πω τα μυ­στι­κά και τη δια­δι­κα­σία για να γί­νουν τα ψήγ­μα­τα χρυ­σού με­ντα­γιόν. Τα κρα­τάω αυ­στη­ρά για τον εαυ­τό μου, όπως οι πα­λιοί οι μά­στο­ρες.


Ιού­νιος 2019



ΒΡΕΙ­ΤΕ ΤΑ ΒΙ­ΒΛΙΑ ΤΟΥ Τά­κη Γραμ­μέ­νου ΣΤΟΝ ΙΑ­ΝΟ.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: