Η σκόνη του χρόνου

Ο αίγαγρος που έγινε κρι-κρι

Το αγρίμι, με τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη στο πλευρό του, μεταφέρεται με όχημα της Αμερικανικής Αποστολής για τη Βοήθεια της Ελλάδας, κατά την ενδιάμεση στάση στην Αθήνα.
Το αγρίμι, με τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη στο πλευρό του, μεταφέρεται με όχημα της Αμερικανικής Αποστολής για τη Βοήθεια της Ελλάδας, κατά την ενδιάμεση στάση στην Αθήνα.

Η επι­στη­μο­νι­κή του ονο­μα­σία εί­ναι Capra aegagrus creticus. Στα κα­θ’ ημάς, κρη­τι­κός αί­γα­γρος ή κρη­τι­κό αγριο­κά­τσι­κο. Στην ιδιαί­τε­ρη πα­τρί­δα του, την Κρή­τη, απο­τε­λεί σύμ­βο­λο ελευ­θε­ρί­ας, το έχουν υμνή­σει οι λυ­ρά­ρη­δες και το απο­κα­λούν αγρί­μι. Ου­δέ­πο­τε, πά­ντως, κρι-κρι. Για την ακρί­βεια, ου­δέ­πο­τε μέ­χρι το 1950, όταν αυ­τή η πα­ρά­ξε­νη, δι­σύλ­λα­βη (και ξε­νό­φερ­τη) λέ­ξη αντι­κα­τέ­στη­σε την πα­ρα­δο­σια­κή ονο­μα­σία, πέ­ρα­σε στο γλωσ­σι­κό ιδί­ω­μα των Κρη­τι­κών και στην κα­θο­μι­λου­μέ­νη γε­νι­κό­τε­ρα.

Πώς και κά­τω από ποιες συν­θή­κες το γνω­στό αγριο­κά­τσι­κο των βου­νών της Κρή­της άλ­λα­ξε όνο­μα, αλ­λά και πα­τρί­δα τε­λι­κά; Η απά­ντη­ση έχει πο­λι­τι­κο-στρα­τιω­τι­κό πα­ρα­σκή­νιο, με την Αμε­ρι­κή να παί­ζει ενερ­γό ρό­λο τό­σο στη με­το­νο­μα­σία του αι­γά­γρου, όσο και στη με­τα­φο­ρά του στην Ουά­σιγ­κτον. Η ιστο­ρία που με­τέ­τρε­ψε, έκτο­τε, τα αγρί­μια σε κρι-κρι έχει τις ρί­ζες της δύο χρό­νια νω­ρί­τε­ρα. Τον Απρί­λιο του 1948 υπο­γρά­φη­κε από τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Χά­ρι Τρού­μαν το πρό­γραμ­μα οι­κο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης της κα­τε­στραμ­μέ­νης λό­γω πο­λέ­μου Ευ­ρώ­πης, γνω­στό και ως σχέ­διο Μάρ­σαλ. Τα χρή­μα­τα που ει­σέρ­ρευ­σαν στην Ελ­λά­δα ανα­κού­φι­σαν πολ­λούς σε συν­θή­κες ακραί­ας φτώ­χειας. Σε αυ­τό το ση­μείο μπαί­νει στην ιστο­ρία το αγριο­κά­τσι­κο και η επι­βο­λή της (πα­σί­γνω­στης πλέ­ον, αλ­λά και­νο­φα­νούς τό­τε) ονο­μα­σί­ας του.

Την πε­ρί­ο­δο εκεί­νη, τα αγριο­κά­τσι­κα εί­χαν σχε­δόν εξα­φα­νι­στεί από τις με­γά­λες ορο­σει­ρές της Κρή­της. Αι­τία ήταν η Μά­χη της Κρή­της, η κα­το­χή και ο εμ­φύ­λιος που ακο­λού­θη­σε, κα­θώς οι αντάρ­τες δεν εί­χαν άλ­λη πη­γή τρο­φής στα άγρια βου­νά. Τη χρο­νιά εκεί­νη, ο Μα­νώ­λης Πα­τε­ρά­κης, γνω­στός από τη συμ­με­το­χή του στην επι­χεί­ρη­ση απα­γω­γής του υπο­στρά­τη­γου Κράι­πε, βρή­κε ψη­λά στις Μα­δά­ρες των Χα­νί­ων ένα νε­ο­γέν­νη­το αγριό­τραο (αρ­σε­νι­κό αγριο­κά­τσι­κο στην ντο­πιο­λα­λιά). Το πή­ρε μα­ζί του, το φρό­ντι­σε και ίσως έγι­νε ο πρώ­τος Κρη­τι­κός που κα­τά­φε­ρε να εξη­με­ρώ­σει αυ­τό το ζώο. Αρ­γό­τε­ρα το έκα­νε δώ­ρο στον φί­λο του, Ευ­τύ­χη Πρω­το­πα­πα­δά­κη, που ήταν πρό­ε­δρος της κοι­νό­τη­τας Επα­νο­χω­ρί­ου, ένα χω­ριό στο Ανα­το­λι­κό Σέ­λι­νο κο­ντά στον Ομα­λό.

Το αγρί­μι επέ­στρε­ψε στο οι­κείο γι’ αυ­τό πε­ρι­βάλ­λον του Ομα­λού και όλα έμοια­ζαν εξί­σου ομα­λά στην –εξη­με­ρω­μέ­νη πλέ­ον– ζωή του. Λο­γά­ρια­ζε όμως (αν δε­χθού­με ότι λο­γα­ριά­ζουν οι αί­γα­γροι) χω­ρίς τον ξε­νο­δό­χο. Συ­γκε­κρι­μέ­να, δύο ξε­νο­δό­χους: τον τό­τε πρό­ε­δρο της ορει­νής κοι­νό­τη­τας και τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ. Θέ­λο­ντας να εκ­φρά­σει την ευ­γνω­μο­σύ­νη του για την οι­κο­νο­μι­κή βο­ή­θεια της Αμε­ρι­κής, ο Ευ­τύ­χης Πρω­το­πα­πα­δά­κη απο­φά­σι­σε να προ­σφέ­ρει το αγρί­μι ως δώ­ρο στον Χά­ρι Τρού­μαν. Η δω­ρεά αυ­τή θα έμε­νε, πι­θα­νό­τα­τα, στα στε­νά όρια της κοι­νό­τη­τας και στις κου­βέ­ντες των συγ­χω­ρια­νών, αν δεν υπήρ­χε το τα­ραγ­μέ­νο πο­λι­τι­κό πλαί­σιο της επο­χής και οι μη­χα­νι­σμοί προ­πα­γάν­δας, που φρό­ντι­σαν να προ­βάλ­λουν δε­ό­ντως την άδο­λη προ­σφο­ρά του Κρη­τι­κού. Το 1950 απεί­χε μό­λις έναν χρό­νο από την ήτ­τα του Δη­μο­κρα­τι­κού Στρα­τού και τη λή­ξη του εμ­φυ­λί­ου πο­λέ­μου. Η κα­τά­στα­ση στο εσω­τε­ρι­κό της χώ­ρας ήταν ακό­μα ρευ­στή και ο μπα­μπού­λας του κομ­μου­νι­σμού απο­τε­λού­σε λά­βα­ρο των Αμε­ρι­κα­νών στον Ψυ­χρό Πό­λε­μο που εί­χε ήδη ξε­σπά­σει.

Όσα επα­κο­λού­θη­σαν συ­νέ­βη­σαν σε σύ­ντο­μο διά­στη­μα, με τις εξε­λί­ξεις για το μέλ­λον του ζώ­ου να εί­ναι κα­ται­γι­στι­κές. Την επο­χή εκεί­νη λει­τουρ­γού­σε στα Χα­νιά αντι­προ­σω­πεία της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας των Αθη­νών. Ο Ευ­τύ­χης Πρω­το­πα­πα­δά­κης ξε­κί­νη­σε με τα πό­δια από το χω­ριό του και κα­τέ­βη­κε στα Χα­νιά, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρώ­σει τους αρ­μό­διους για την προ­σφο­ρά του. Το αί­τη­μά του δια­βι­βά­στη­κε στα κε­ντρι­κά των Αθη­νών και την από­φα­ση πε­ρί της απο­δο­χής αυ­τού του πα­ρά­δο­ξου δώ­ρου έλα­βε ο Πολ Πόρ­τερ. Διο­ρι­σμέ­νος από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση για να επι­βλέ­πει τη διά­θε­ση των χρη­μά­των της βο­ή­θειας για την ανα­συ­γκρό­τη­ση της Ελ­λά­δας, ο ξέ­νος δι­πλω­μά­της εί­δε μια κα­λή ευ­και­ρία για να προ­βάλ­λει τους φι­λι­κούς (και ασφυ­κτι­κά συμ­μα­χι­κούς) δε­σμούς Ελ­λά­δας-Αμε­ρι­κής σ’ εκεί­νη την τα­ραγ­μέ­νη πε­ρί­ο­δο.

Με συ­νο­δεία δη­μο­σιο­γρά­φων και φω­το­ρε­πόρ­τερ του αθη­ναϊ­κού Τύ­που, ο Πόρ­τερ κα­τέ­βη­κε στην Κρή­τη, πή­γε με όχη­μα μέ­χρι την Κά­ντα­νο και κα­τό­πιν με τα πό­δια μέ­χρι το Επα­νο­χώ­ρι, κα­θώς δεν υπήρ­χε δρό­μος. Η πα­ρά­δο­ση-πα­ρα­λα­βή του αγρι­μιού θύ­μι­ζε σκη­νή γά­μου. Πε­ρισ­σό­τε­ρα από 150 άτο­μα πα­ρα­βρέ­θη­καν στο γλέ­ντι με­τά μου­σι­κής που ορ­γά­νω­σε ο δω­ρη­τής, με το αγρί­μι να βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της εκ­δή­λω­σης. Εκεί και τό­τε συ­ντε­λέ­στη­κε η κα­τάρ­γη­ση της πα­ρα­δο­σια­κής ονο­μα­σί­ας του ζώ­ου και η επι­βο­λή του νέ­ου –κα­κό­η­χου– ονό­μα­τος «κρι-κρι».

Πα­ρό­λο που δεν εί­ναι από­λυ­τα εξα­κρι­βω­μέ­νο, φαί­νε­ται ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί ήταν αδύ­να­τον να προ­φέ­ρουν τη λέ­ξη αγρί­μι (πό­σο μάλ­λον το πο­λυ­σύλ­λα­βο αγριο­κά­τσι­κο). Αρ­κέ­στη­καν λοι­πόν να το πουν Cretan Creature (Κρη­τι­κό Ζώο), ή, κα­τά την προ­σφι­λή τους συ­ντο­μο­γρα­φι­κή συ­νή­θεια, Cre-Cre. Και αφού το εί­παν έτσι οι εκλε­κτοί επι­σκέ­πτες, το και­νού­ριο όνο­μα κα­τα­κυ­ρώ­θη­κε. Εν­δει­κτι­κό της δυ­σκο­λί­ας που αντι­με­τώ­πι­σαν οι Αμε­ρι­κά­νοι όχι μό­νο στην εκ­φώ­νη­ση, αλ­λά στη δια­τύ­πω­ση της λέ­ξης «αγρί­μι», εί­ναι το κεί­με­νο του τη­λε­τύ­που του αμε­ρι­κα­νι­κού ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κού πρα­κτο­ρεί­ου International News που ανα­φε­ρό­ταν στο γε­γο­νός. Εκεί, το αγρί­μι έγι­νε… agrami και αυ­τό δεν οφει­λό­ταν στον δαί­μο­να της πλη­κτρο­λό­γη­σης.

Η δυσκολία απόδοσης της λέξης «αγρίμι» (με αποτέλεσμα την επικράτηση του «κρι-κρι») αποτυπώνεται στο κείμενο τηλετύπου του αμερικανικού πρακτορείου.
Η δυσκολία απόδοσης της λέξης «αγρίμι» (με αποτέλεσμα την επικράτηση του «κρι-κρι») αποτυπώνεται στο κείμενο τηλετύπου του αμερικανικού πρακτορείου.

Το μα­κρύ τα­ξί­δι του αγριο­κά­τσι­κου προς την Ουά­σινγ­κτον εί­χε εν­διά­με­σο σταθ­μό την Αθή­να. Η φή­μη του, αλ­λά και η και­νού­ρια, αμε­ρι­κά­νι­κη ονο­μα­σία του, εί­χαν προη­γη­θεί της άφι­ξής του στην πρω­τεύ­ου­σα. Απα­νω­τά δη­μο­σιεύ­μα­τα του αθη­ναϊ­κού Τύ­που έδι­ναν λε­πτο­με­ρείς ανα­φο­ρές της με­τα­φο­ράς του κε­ρα­σφό­ρου σταρ με αε­ρο­πλά­νο της Αμε­ρι­κα­νι­κής Απο­στο­λής για τη Βο­ή­θεια της Ελ­λά­δας (AMAG). «Ου­δέ­πο­τε ζώο έτυ­χε μιας τό­σο εν­θου­σιώ­δους υπο­δο­χής στο αε­ρο­δρό­μιο» ση­μεί­ω­νε ένα ρε­πορ­τάζ, ενώ στην έμ­με­τρη στή­λη μιας άλ­λης εφη­με­ρί­δας δη­μο­σιεύ­τη­κε ένα σα­τι­ρι­κό ποι­η­μα­τά­κι με τί­τλο «Το Κα­τσί­κι»:

Την άγρια κατσικούλα, εκείνη την μικρή

που πιάστηκε στην Κρήτη και λέγεται Κρι-Κρι

την πήρε ο κύριος Πόρτερ κι αεροπορικώς

θα την δεχθεί συντόμως ο Οίκος ο Λευκός…

Εκεί θα της ξυρίσουν τα κατσικίσια γένια

Εγγλέζικα θα μάθει, τρόπους καλούς κι ευγένεια

κι ίσως, αφού θα είναι το θέμα της ημέρας,

στο Χόλλυγουντ να πάει, να γίνει και αστέρας!...

Πριν πα­τή­σει τα τέσ­σε­ρα πό­δια του στην Αμε­ρι­κή, το αγρί­μι χρειά­στη­κε να μεί­νει για δύο μή­νες στην Γε­ωρ­γι­κή Σχο­λή Αθη­νών, κυ­ρί­ως για να εξε­τα­στεί κα­τά πό­σο ήταν υγιές. Η πρώ­τη του νύ­χτα, πά­ντως, εί­χε κά­τι από τη λάμ­ψη ενός πραγ­μα­τι­κού σταρ. Πριν επι­στρέ­ψει στη στά­νη του και στα πρό­βα­τά του, ο Ευ­τύ­χης Πρω­το­πα­πα­δά­κης δια­νυ­κτέ­ρευ­σε στο πο­λυ­τε­λές ξε­νο­δο­χείο Κινγκ Τζορτζ – με έξο­δα των Αμε­ρι­κα­νών, εν­νο­εί­ται. Του έλει­πε όμως το αγα­πη­μέ­νο του αγρί­μι και οι Αμε­ρι­κα­νοί φρό­ντι­σαν να ικα­νο­ποι­ή­σουν την επι­θυ­μία του, εξυ­πη­ρε­τώ­ντας πα­ράλ­λη­λα τους δι­κούς τους προ­πα­γαν­δι­στι­κούς σκο­πούς.

Αυ­τό που συ­νέ­βη δεν έχει προη­γού­με­νο στο χρο­νι­κό του Κινγκ Τζορτζ –και των πο­λυ­τε­λών ξε­νο­δο­χεί­ων γε­νι­κό­τε­ρα. Με υπη­ρε­σια­κό όχη­μα το αγρί­μι με­τα­φέρ­θη­κε στο λό­μπι του ξε­νο­δο­χεί­ου, προ­κει­μέ­νου να δια­νυ­κτε­ρεύ­σει στο πλευ­ρό του αφε­ντι­κού του. «Με­γά­λη η έκ­πλη­ξη των θα­μώ­νων του Κινγκ Τζορτζ», έγρα­φε μια εφη­με­ρί­δα, «βλέ­πο­ντας αυ­τό το ωραίο ζώο με τα κυρ­τά κέ­ρα­τα και το γκρι­ζω­πό τρί­χω­μα να ακο­λου­θεί σαν σκυ­λά­κι τον κύ­ριό του. Μα ο Κρη­τι­κός δεν λο­γά­ρια­ζε τί­πο­τα. Ήταν ευ­χα­ρι­στη­μέ­νος που εί­χε κο­ντά του το αγα­πη­μέ­νο του ζώο. Στις 10 το βρά­δυ η πόρ­τα του ασαν­σέρ άνοι­γε για να ανε­βεί ο κ. Πρω­το­πα­πα­δά­κης στο δω­μά­τιό του. Μα­ζί και το Κρι-Κρι. Κοι­μή­θη­καν στο ίδιο δω­μά­τιο. Αλ­λά σ’ αυ­τόν τον μά­ταιο κό­σμο οι ευ­τυ­χί­ες δεν κρα­τούν πο­λύ. Χθες το πρωί το Κρι-Κρι ανε­χώ­ρη­σε για την Γε­ωρ­γι­κή Σχο­λή. Ο Κρη­τι­κός εί­ναι απα­ρη­γό­ρη­τος. Αλ­λά και οι Αμε­ρι­κα­νοί φρο­νούν πως όσο σπά­νιος και ωραί­ος εί­ναι αυ­τός ο αί­γα­γρος δεν μπο­ρεί να μεί­νη πο­λύ και­ρό σε ξε­νο­δο­χείο».

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Οικονομικής Συνεργασίας στην Ελλάδα, Πολ Πόρτερ, παραλαμβάνει από τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη το δώρο για τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν.
Ο επικεφαλής της Διοίκησης Οικονομικής Συνεργασίας στην Ελλάδα, Πολ Πόρτερ, παραλαμβάνει από τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη το δώρο για τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν.

Το τε­λευ­ταίο κε­φά­λαιο αυ­τής της ιστο­ρί­ας γρά­φη­κε δύο μή­νες αρ­γό­τε­ρα, με το τα­ξί­δι του ζώ­ου στην Ουά­σιγ­κτον. Πά­λι αε­ρο­πο­ρι­κώς και πά­λι με τον Ευ­τύ­χη Πρω­το­πα­πα­δά­κη, επί­ση­μο κα­λε­σμέ­νο της ελ­λη­νι­κής ομο­γέ­νειας αυ­τήν τη φο­ρά, να το συ­νο­δεύ­ει. Η με­τα­φο­ρά με ει­δι­κό κλω­βό, από τη Γε­ωρ­γι­κή Σχο­λή στο αε­ρο­δρό­μιο του Ελ­λη­νι­κού, θύ­μι­ζε θριαμ­βευ­τι­κή πο­μπή. Ανα­κοι­νώ­θη­κε, μά­λι­στα, μέ­σω του Τύ­που, η δια­δρο­μή, ώστε να το θαυ­μά­σουν από κο­ντά οι Αθη­ναί­οι: Κη­φι­σί­ας, Βα­σι­λίσ­σης Όλ­γας, Ελευ­θε­ρί­ου Βε­νι­ζέ­λου, Σύ­νταγ­μα, Συγ­γρού, Αε­ρο­δρό­μιο.

Η άφι­ξη στην άλ­λη πλευ­ρά του Ατλα­ντι­κού έγι­νε με πρω­το­φα­νείς τι­μές για ζώο. Στρα­τιω­τι­κές και πο­λι­τι­κές αρ­χές, δη­μο­σιο­γρά­φοι, φω­το­ρε­πόρ­τερ, κα­θώς και ο Κρη­τι­κός Σύλ­λο­γος της Αμε­ρι­κής, υπο­δέ­χθη­καν με εν­θου­σια­σμό το αγρί­μι, που πλέ­ον το έλε­γαν κρι-κρι. Πε­ρι­γρά­φο­ντας την σκη­νή, μια εφη­με­ρί­δα έγρα­ψε: «Αν δεν εί­χε αρ­χί­σει ο πό­λε­μος της Κο­ρέ­ας, θα μπο­ρού­σε να πει κα­νείς πως η άφι­ξη του Κρι-Κρι (με την συ­γκι­νη­τι­κή έν­νοια που έχει η δω­ρεά του) θα απο­τε­λού­σε το γε­γο­νός της ημέ­ρας».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αθανάσιος Πολίτης (δεξιά), παρουσιάζει στον διευθυντή του ζωολογικού κήπου της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ουίλιαμ Μαν, το «Ζωντανό σύμβολο της εκτίμησης της Ελλάδος στο Σχέδιο Βοηθείας Μάρσαλ», σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων International News.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αθανάσιος Πολίτης (δεξιά), παρουσιάζει στον διευθυντή του ζωολογικού κήπου της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ουίλιαμ Μαν, το «Ζωντανό σύμβολο της εκτίμησης της Ελλάδος στο Σχέδιο Βοηθείας Μάρσαλ», σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων International News.

Το δώ­ρο προ­ο­ρι­ζό­ταν για τον Λευ­κό Οί­κο, αλ­λά κα­τέ­λη­ξε στο Εθνι­κό Ζω­ο­λο­γι­κό Πάρ­κο της αμε­ρι­κα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας. Αι­τία ήταν οι με­γά­λοι πή­δοι (πά­νω από 15 μέ­τρα) που συ­νη­θί­ζουν τα αγριο­κά­τσι­κα, πράγ­μα που κα­θι­στού­σε ανέ­φι­κτη (αν όχι και… ζη­μιά­ρι­κη) την πα­ρα­μο­νή του στους κή­πους του Προ­ε­δρι­κού Με­γά­ρου. Η τε­λε­τή πα­ρά­δο­σης-πα­ρα­λα­βής του με­τα­νά­στη από τα Λευ­κά Όρη στην τε­λι­κή κα­τοι­κία του εί­χε ανά­λο­γη επι­ση­μό­τη­τα. Ο τό­τε πρέ­σβης της Ελ­λά­δας, Αθα­νά­σιος Πο­λί­της, πα­ρέ­δω­σε το αγρί­μι στον διευ­θυ­ντή του ζω­ο­λο­γι­κού πάρ­κου, Ουί­λιαμ Μαν, με τα φλας των φω­το­ρε­πόρ­τερ να αστρά­φτουν απα­θα­να­τί­ζο­ντας την στιγ­μή. Πί­σω τους, σε εμ­φα­νές ση­μείο, μια πι­να­κί­δα ανέ­φε­ρε: «Ένα ευ­χα­ρι­στώ από την Κρή­τη για τη βο­ή­θεια του Σχε­δί­ου Μάρ­σαλ».

Δεν εί­ναι γνω­στό αν εί­δε πο­τέ ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος το ευ­χα­ρι­στή­ριο δώ­ρο που του έστει­λαν από την Κρή­τη. Ού­τε πό­σοι κά­τοι­κοι και επι­σκέ­πτες της πό­λης θαύ­μα­σαν το «σπά­νιο ζώο των Κρη­τι­κών βου­νών», σύμ­φω­να με το τα­μπε­λά­κι έξω από το κλου­βί του. Διά­βα­σαν όμως για αυ­τό εκα­τομ­μύ­ρια ανα­γνώ­στες του πε­ριο­δι­κού Life, στο τεύ­χος Σε­πτεμ­βρί­ου του 1950: «Σε ένα κλου­βί με γυά­λι­νη ορο­φή περ­νά τις μέ­ρες του πη­δώ­ντας από τοί­χο σε τοί­χο και μα­σου­λώ­ντας τα φύλ­λα σφεν­δά­μου που του ρί­χνουν. Κα­θη­με­ρι­νά, οι επι­σκέ­πτες στα­μα­τούν μπρο­στά στο έγκλει­στο κρι-κρι για να δουν από κο­ντά αυ­τόν τον πρε­σβευ­τή από τη μα­κρι­νή άκρη της Με­σο­γεί­ου».

Ένα ακό­μα εκτε­νές άρ­θρο δη­μο­σιεύ­τη­κε το 1953 στο πε­ριο­δι­κό National Geographic, εστιά­ζο­ντας πε­ρισ­σό­τε­ρο στα ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αυ­τού του «εξω­τι­κού» ζώ­ου. Ήταν η τε­λευ­ταία ανα­φο­ρά στην εξο­χό­τη­τά του, αφού λί­γο αρ­γό­τε­ρα ψό­φη­σε. Κά­ποιοι θε­ώ­ρη­σαν ότι ο θά­να­τός του οφει­λό­ταν στις ζω­ο­τρο­φές που του έδι­ναν. Συ­νη­θι­σμέ­νο στα αγριο­λού­λου­δα, τα αρω­μα­τι­κά φυ­τά και τα βό­τα­να που αφθο­νούν στα βου­νά της Κρή­της, ίσως στά­θη­κε αδύ­να­το να… χω­νέ­ψει τον σακ­χα­ρώ­δη σφέν­δα­μο της βο­ρειο­α­να­το­λι­κής Αμε­ρι­κής. Άλ­λοι εί­παν ότι το πρό­βλη­μα ήταν οι πο­λυ­πλη­θείς επι­σκέ­πτες του πάρ­κου. Από τη φύ­ση τους τα ζώα αυ­τά απο­φεύ­γουν την αν­θρώ­πι­νη πα­ρου­σία. Πό­σο μάλ­λον τον συ­νω­στι­σμό του φι­λο­θε­ά­μο­νος κοι­νού έξω από τον κλω­βό του. Κα­νείς εντού­τοις δεν υπέ­θε­σε, έστω και προς στιγ­μή, ότι ο θά­να­τος του ζώ­ου μπο­ρεί να οφει­λό­ταν σε κά­τι βα­θύ­τε­ρο της –ακού­σιας– με­τα­νά­στευ­σης και των συν­θη­κών εγκλει­σμού: Στην ντρο­πή που αι­σθα­νό­ταν, εξαι­τί­ας του «κρι-κρι» που του φόρ­τω­σαν ως νέα ονο­μα­σία.

(Πη­γές: άρ­θρο του Μιχ. Για­κου­μά­κη στο κρη­τι­κό FlashNews.gr και δη­μο­σιεύ­μα­τα της επο­χής. / Ει­κο­νο­γρά­φη­ση: αρ­χείο Α. Μα­λαν­δρά­κη)

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: