Η επιστημονική του ονομασία είναι Capra aegagrus creticus. Στα καθ’ ημάς, κρητικός αίγαγρος ή κρητικό αγριοκάτσικο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, αποτελεί σύμβολο ελευθερίας, το έχουν υμνήσει οι λυράρηδες και το αποκαλούν αγρίμι. Ουδέποτε, πάντως, κρι-κρι. Για την ακρίβεια, ουδέποτε μέχρι το 1950, όταν αυτή η παράξενη, δισύλλαβη (και ξενόφερτη) λέξη αντικατέστησε την παραδοσιακή ονομασία, πέρασε στο γλωσσικό ιδίωμα των Κρητικών και στην καθομιλουμένη γενικότερα.
Πώς και κάτω από ποιες συνθήκες το γνωστό αγριοκάτσικο των βουνών της Κρήτης άλλαξε όνομα, αλλά και πατρίδα τελικά; Η απάντηση έχει πολιτικο-στρατιωτικό παρασκήνιο, με την Αμερική να παίζει ενεργό ρόλο τόσο στη μετονομασία του αιγάγρου, όσο και στη μεταφορά του στην Ουάσιγκτον. Η ιστορία που μετέτρεψε, έκτοτε, τα αγρίμια σε κρι-κρι έχει τις ρίζες της δύο χρόνια νωρίτερα. Τον Απρίλιο του 1948 υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της κατεστραμμένης λόγω πολέμου Ευρώπης, γνωστό και ως σχέδιο Μάρσαλ. Τα χρήματα που εισέρρευσαν στην Ελλάδα ανακούφισαν πολλούς σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην ιστορία το αγριοκάτσικο και η επιβολή της (πασίγνωστης πλέον, αλλά καινοφανούς τότε) ονομασίας του.
Την περίοδο εκείνη, τα αγριοκάτσικα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τις μεγάλες οροσειρές της Κρήτης. Αιτία ήταν η Μάχη της Κρήτης, η κατοχή και ο εμφύλιος που ακολούθησε, καθώς οι αντάρτες δεν είχαν άλλη πηγή τροφής στα άγρια βουνά. Τη χρονιά εκείνη, ο Μανώλης Πατεράκης, γνωστός από τη συμμετοχή του στην επιχείρηση απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε, βρήκε ψηλά στις Μαδάρες των Χανίων ένα νεογέννητο αγριότραο (αρσενικό αγριοκάτσικο στην ντοπιολαλιά). Το πήρε μαζί του, το φρόντισε και ίσως έγινε ο πρώτος Κρητικός που κατάφερε να εξημερώσει αυτό το ζώο. Αργότερα το έκανε δώρο στον φίλο του, Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, που ήταν πρόεδρος της κοινότητας Επανοχωρίου, ένα χωριό στο Ανατολικό Σέλινο κοντά στον Ομαλό.
Το αγρίμι επέστρεψε στο οικείο γι’ αυτό περιβάλλον του Ομαλού και όλα έμοιαζαν εξίσου ομαλά στην –εξημερωμένη πλέον– ζωή του. Λογάριαζε όμως (αν δεχθούμε ότι λογαριάζουν οι αίγαγροι) χωρίς τον ξενοδόχο. Συγκεκριμένα, δύο ξενοδόχους: τον τότε πρόεδρο της ορεινής κοινότητας και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την οικονομική βοήθεια της Αμερικής, ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκη αποφάσισε να προσφέρει το αγρίμι ως δώρο στον Χάρι Τρούμαν. Η δωρεά αυτή θα έμενε, πιθανότατα, στα στενά όρια της κοινότητας και στις κουβέντες των συγχωριανών, αν δεν υπήρχε το ταραγμένο πολιτικό πλαίσιο της εποχής και οι μηχανισμοί προπαγάνδας, που φρόντισαν να προβάλλουν δεόντως την άδολη προσφορά του Κρητικού. Το 1950 απείχε μόλις έναν χρόνο από την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού και τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ήταν ακόμα ρευστή και ο μπαμπούλας του κομμουνισμού αποτελούσε λάβαρο των Αμερικανών στον Ψυχρό Πόλεμο που είχε ήδη ξεσπάσει.
Όσα επακολούθησαν συνέβησαν σε σύντομο διάστημα, με τις εξελίξεις για το μέλλον του ζώου να είναι καταιγιστικές. Την εποχή εκείνη λειτουργούσε στα Χανιά αντιπροσωπεία της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών. Ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης ξεκίνησε με τα πόδια από το χωριό του και κατέβηκε στα Χανιά, προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους για την προσφορά του. Το αίτημά του διαβιβάστηκε στα κεντρικά των Αθηνών και την απόφαση περί της αποδοχής αυτού του παράδοξου δώρου έλαβε ο Πολ Πόρτερ. Διορισμένος από την αμερικανική κυβέρνηση για να επιβλέπει τη διάθεση των χρημάτων της βοήθειας για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, ο ξένος διπλωμάτης είδε μια καλή ευκαιρία για να προβάλλει τους φιλικούς (και ασφυκτικά συμμαχικούς) δεσμούς Ελλάδας-Αμερικής σ’ εκείνη την ταραγμένη περίοδο.
Με συνοδεία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ του αθηναϊκού Τύπου, ο Πόρτερ κατέβηκε στην Κρήτη, πήγε με όχημα μέχρι την Κάντανο και κατόπιν με τα πόδια μέχρι το Επανοχώρι, καθώς δεν υπήρχε δρόμος. Η παράδοση-παραλαβή του αγριμιού θύμιζε σκηνή γάμου. Περισσότερα από 150 άτομα παραβρέθηκαν στο γλέντι μετά μουσικής που οργάνωσε ο δωρητής, με το αγρίμι να βρίσκεται στο επίκεντρο της εκδήλωσης. Εκεί και τότε συντελέστηκε η κατάργηση της παραδοσιακής ονομασίας του ζώου και η επιβολή του νέου –κακόηχου– ονόματος «κρι-κρι».
Παρόλο που δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί ήταν αδύνατον να προφέρουν τη λέξη αγρίμι (πόσο μάλλον το πολυσύλλαβο αγριοκάτσικο). Αρκέστηκαν λοιπόν να το πουν Cretan Creature (Κρητικό Ζώο), ή, κατά την προσφιλή τους συντομογραφική συνήθεια, Cre-Cre. Και αφού το είπαν έτσι οι εκλεκτοί επισκέπτες, το καινούριο όνομα κατακυρώθηκε. Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετώπισαν οι Αμερικάνοι όχι μόνο στην εκφώνηση, αλλά στη διατύπωση της λέξης «αγρίμι», είναι το κείμενο του τηλετύπου του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου International News που αναφερόταν στο γεγονός. Εκεί, το αγρίμι έγινε… agrami και αυτό δεν οφειλόταν στον δαίμονα της πληκτρολόγησης.