Επιμέλεια αφιερώματος Χρύσα Δραντάκη

_____________


ΕΠΟΧΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για μια άλλη εποχή
δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για μια άλλη εποχή
δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για μια άλλη εποχή
δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για μια άλλη εποχή
δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για μια άλλη εποχή
δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για μια άλλη εποχή
δεν έκρυβε την νοσταλγία του
για
μια
άλλη
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ
εποχή.
___________
Μ.Μ

Οι ποιητές τον «εκχωρούσαν» πρόθυμα στους πεζογράφους και εκείνοι τον «επέστρεφαν» στους ποιητές! Του ήταν δύσκολο να δεχτεί ότι οι οριακές μορφολογικές και τεχνικές ρήξεις, οι διαφοροποιήσεις από τους εγκαθιδρυμένους κανόνες είχαν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, και τη μοναξιά ενός δημιουργού που θέλει να υπερασπίζεται χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις τις αρχές του». [...] Για να το πω με κάπως διαφορετικό τρόπο, είχε σε υψηλή θέση το αιφνίδιο, στην καθημερινότητά του αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής ζωής του, γιατί ένιωθε φοβερά γοητευμένος από την ιδέα να ανακαλύπτουν οι άλλοι αίφνης ότι πίσω από τη φαινομενική φρονιμάδα του ξεπρόβαλλε το «άτακτο και τρομερό παιδί» που ονειρευόταν να είναι, ένα enfant terrible που όμως, την ίδια στιγμή, δεν ήθελε να κόψει εντελώς τους κάβους του από τον γενικώς νοούμενο χώρο της ανεκτής, μέσα σε ορισμένα όρια της, αιρετικής συμπεριφοράς. (―Αλέξης Ζήρας)

Ο Μιχαήλ Μήτρας γεννήθηκε το 1944 στον Βόλο, όπου και έζησε ως το 1960, ενώ στη συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στην Καβάλα και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε Νομικά στο ΑΠΘ  και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου όπου εργάστηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC μαζί με τη σύζυγό του, την ποιήτρια Νατάσα Χατζιδάκι (1946-2017).
Από το 1971 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην ιστορική γκαλερί «Ώρα». Συνεργάστηκε στη σύνταξη της ετήσιας έκδοσης Χρονικό που εξέδιδε η γκαλερί και με τα περιοδικά Σήμα και Ρεύματα.
Ποιητής, πεζογράφος, εικαστικός και παραγωγός εκπομπών λόγου του Τρίτου και Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ από το 1983-2003. 'Ηταν Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της οποίας διατέλεσε και μέλος του ΔΣ (2001  - 2003) καθώς και μέλος του Κύκλου Ποιητών. Στον Μιχαήλ Μήτρα οφείλεται η αρχική ιδέα του εορτασμού τής 21ης Μαρτίου, πρώτης μέρας μετά την εαρινή ισημερία, ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κάθε χρόνο.
Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και γαλλικά.
Πέθανε στις 6 Μαρτίου 2019 στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Η φωνή του

Φωτογραφία του ΜΜ από το πρώτο του βιβλίο





ΟΠΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ:

Ο Μιχαήλ Μήτρας έχει εκθέσει «οπτικά ποιήματα» σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Οπτικής Ποίησης. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Συλλογή Βόλου και έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» και σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης.




Ένα κείμενο του Μιχαήλ Μήτρα για την 

Ο Π Τ Ι Κ Η   Π Ο Ι Η Σ Η

Τα μοντερνιστικά κινήματα του 20ού αιώνα μεταξύ άλλων συνέβαλαν και στην «διασταύρωση» των επιμέρους τεχνών, κυρίως της λογοτεχνίας και των εικαστικών ( Φουτουρισμός, Νταντά, Υπερρεαλισμός, Λετρισμός. )
Στην δεκαετία του 1960 η ταυτοποίηση αυτή συστηματοποιείται με την εμφάνιση του ρεύματος της «Οπτικής Ποίησης». Το 1987 συγκροτείται και στην Ελλάδα «Ομάδα Οπτικής Ποίησης», με οργάνωση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων, όπως κείμενα, ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία, βίντεο εγκαταστάσεις, μέχρι performances.
Στα δικά μου οπτικά ποιήματα η σχέση τους με τη ζωγραφική έκφραση παραμένει σταθερή: μαύρη μελάνη σε λευκό χαρτί. Κάτι που τα καθιστά και «δυσανάγνωστα»


[Αρχείο Εταιρείας Συγγραφέων]




Αυτοβιογραφούμενος


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΡΑ

Ποίηση
Το άλλοθι της περι-γραφής, Ιδιωτική έκδοση 1976
Ασταθές πεδίο, εκδ.  Αιγόκερως 1984
Η τελευταία εικόνα του κόσμου, εκδ. Αιγόκερως,1987
Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου, εκδ. Δελφίνι 1997
Διακριτικές μεταβολές, εκδ. Απόπειρα 2004

Πεζογραφία
Φανταστική νουβέλα, Ιδιωτική έκδοση 1972· β΄έκδ. Τραμ 1973
Αστική τοπιογραφία
, εκδ.  Αιγόκερως 1982
Αόριστες λεπτομέρειες
, εκδ. Απόπειρα 1990
Μηχανή αναζήτησης
, εκδ. Νεφέλη 2008


Ο ΜΜ με τον Νάνο Βαλαωρίτη



Ο Μιχαήλ Μήτρας
στον έντυπο (https://issuu.com/hartismag/do...) σελ. 622-624
και στον διαδικτυακό Χάρτη:
https://www.hartismag.gr/hartis-39/klimakes/diavazontas-fotoghrafies-anepidoti-ston-mikhail-mitra
https://www.hartismag.gr/harti...





Το παρόν αφιέρωμα του Χάρτη βασίστηκε σε κείμενα που διαβάστηκαν στην αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον Μιχαήλ Μήτρα που οργανώθηκε στο Βόλο την Άνοιξη του 2023 και το οποίο είχε αρχίσει να προετοιμάζεται δύο χρόνια πριν, με τη θερμή συμπαράσταση του αείμνηστου Χάρη Καμπουρίδη, που έφυγε και αυτός πρόωρα.