Et quid amabo nisi quod Aenigma Est?
Μια μεταφυσική συνάντηση του Μιχαήλ Μήτρα
με τον “μεγάλο Βολιώτη μεταφυσικό” Τζόρτζιο ντε Κίρικο
Εις μνήμην
Ο Μιχαήλ Μήτρας είχε ιδιαίτερη σύνδεση με τη γενέθλια πόλη και μεγάλο ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και ως μέλος επιτροπών του Δήμου στην οκταετία 1990 - 1998, αλλά και ατύπως, συνέβαλε τα μέγιστα και με πάθος υποστήριζε τη δημιουργία ενός θεσμού για τον κορυφαίο ζωγράφο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και τον αδελφό του Ανδρέα [Αλμπέρτο Σαβίνιο], αλλά και την ανάδειξη και προβολή της βολιώτικης πνευματικής δημιουργίας. Παρά την πολύμορφη δραστηριότητά του στην Αθήνα διατηρούσε μια συνεχή σχέση με Βολιώτες της διασποράς.
Προς τιμήν του στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» του Δήμου Βόλου υλοποιήθηκε μεγάλο αφιέρωμα (16/5-16/5/2024) που συμπεριλάμβανε έκθεση έργων του και αρχειακό υλικό, καθώς και συνάντηση με συζήτηση φίλων του ποιητών και εικαστικών «εις μνήμην» του Βολιώτη δημιουργού, την επόμενη των εγκαινίων εν είδει καλλιτεχνικού μνημοσύνου στο χώρο της έκθεσης. Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του (2019), αλλά και με την ευκαιρία της επικείμενης δωρεάς έργων του στη Δημοτική Συλλογή Βόλου, μετά το πέρας της έκθεσης, από τον αδελφό του Κωνσταντίνο Ρωμανό.
Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου με επιμέλεια της Χρύσας Δραντάκη.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 200 έργα που
ανήκαν στον αδελφό τού ΜΜ και 20 περίπου έργα που προσέφεραν οι φίλοι
Costis (Τριανταφύλλου), Άννα Δαμιανίδη, Κωστής Δρυγιαννάκης, Βάσια
Καρκαγιάννη-Καραμπελιά και η Χρύσα Δραντάκη. Το αρχειακό υλικό
προέρχονταν από το αρχείο του θανόντος, που περιήλθε στον αδερφό του
Κώστα Ρωμανό, καθώς και από τους Θανάση Χονδρό-Αλεξάνδρα Κατσιάνη,
Χρύσα Δραντάκη και Σοφία Παπαδοπούλου-Βαΐτση.
Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση «Εις μνήμην», στην οποία συμμετείχαν οι: Δημοσθένης Αγραφιώτης, εικαστικός και ποιητής, Δημήτρης Βερνίκος, σκηνοθέτης, Φοίβη Γιαννίση, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρχιτέκτων και ποιήτρια, Άννα Δαμιανίδη, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Κωστής Δρυγιαννάκης
συνθέτης και παραγωγός δίσκων, Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά, ιστορικός
τέχνης, τ. διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Αντιγόνη Κατσαδήμα, δημοσιογράφος και ποιήτρια, Σοφία Παπαδοπούλου-Βαΐτση, φιλόλογος και η δικηγόρος Έλενα Ψαραλίδου, ποιήτρια. Ο εικαστικός και ποιητής Costis (Τριανταφύλλου) συμμετείχε με οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, όπως και το καλλιτεχνικό ζευγάρι Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη ενώ, για λόγους ασθενείας, δεν προσήλθαν η δρ φιλολογίας Μορφία Μάλλη, ο εικαστικός Κύριλλος Σαρρής. Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός της θεατρολόγου Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου.
Μετά το τέλος της έκθεσης έγινε η δωρεά 71 έργων του Μ.Μ., που περιήλθαν στη Δημοτική Συλλογή Βόλου.
Με
την επιμελήτρια της έκθεσης Χρύσα Δραντάκη συνεργάστηκαν ως επιμελητική ομάδα ο
εικαστικός και σκηνογράφος Πέτρος Τουλούδης, οι Ρίτσα Μωραίτου, Ουρανία
Τόπα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, καθώς και οι Κατερίνα Παναγοπούλου και
Αλεξάνδρα Σάββα, απόφοιτες του Τμήματος Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων
και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως και ο Παναγιώτης
Λάκκας, μεταπτυχιακός φοιτητής του ΕΑΠ.