Πολύ πριν ονομαστεί Πόλη του Φωτός, στο Μεσαίωνα και στους λεγόμενους Σκοτεινούς Χρόνους, το Παρίσι είχε μια τελείως διαφορετική όψη. Πίσω, στον 10ο αιώνα, υπό τη δυναστεία του Οίκου των Καπετιδών, η γαλλική πρωτεύουσα ήταν ακόμα μια επαρχιακή καθεδρική πόλη με μικρή πολιτική ή οικονομική σημασία. Τους επόμενους δύο αιώνες, ωστόσο, θα εξελισσόταν σε σημαντικό εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο και έδρα της βασιλικής διοίκησης της χώρας. Οι ιστορικοί μιλούν για την «Αναγέννηση του 12ου αιώνα», στη μεγαλύτερη διάρκεια του οποίου η περιφερειακή ειρήνη επέτρεψε στο Παρίσι να χαλαρώσει την άμυνά του, να κοιτάξει μέσα στα τείχη του και όχι μόνο προς τα έξω, ξοδεύοντας χρήματα για την αναπτυσσόμενη μητρόπολη. Η αριστερή όχθη του Σηκουάνα καταλήφθηκε από σημαντικά μοναστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του Αβαείου
του Σεν Ζερμέν ντε Πρε, καθώς και από τη συγκέντρωση κολεγίων που το κατέστησαν ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπης. Αντίστοιχα, η δεξιά όχθη του ποταμού, εκεί όπου βρίσκονταν τα σημεία ελλιμενισμού, οι αγορές και οι τεχνίτες, έγινε το εμπορικό κέντρο της πόλης και η μήτρα της γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Το λησμονημένο στο πέρασμα των αιώνων Μεσαιωνικό Παρίσι ζωντανεύει σε μια τρισδιάστατη ανακατασκευή, που δείχνει πώς έμοιαζε η πόλη πριν αρχίσουν να την τροποποιούν οι μεγάλοι μετασχηματισμοί της Αναγέννησης και τα μεγάλα έργα αναστήλωσης του διάσημου αρχιτέκτονα Εμανουέλ Βιολέ-λε-Ντουκ (1814 – 1879). Το βίντεο, σε παραγωγή της GrEz, οδηγεί τους θεατές σε μία πτήση πάνω από το Παρίσι της εποχής εκείνης, ακολουθώντας τα χελιδόνια. Στα 3 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα που διαρκεί αυτή η εικονική πτήση, παρελαύνουν εμβληματικά τοπόσημα της πόλης: Σεν Ζερμέν ντε Πρε, Λούβρο, γέφυρα του Σεν Μισέλ, Παλέ ντε λα Σιτέ, Βαστίλλη. Συνολικά 24 περιοχές και αρχιτεκτονικά μνημεία, με κορυφαίο τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, η οικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε το 1163 και θεωρείται αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Είναι το μοναδικό σημείο στο βίντεο χωρίς τη συνοδεία του σχετικού επεξηγηματικού τίτλου, καθώς το επιβλητικό οικοδόμημα παρέμεινε απαράλλαχτο στο σάρωμα των αιώνων. Μεγάλο τμήμα του ναού καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2019, αλλά αποκαταστάθηκε επιμελώς και επέστρεψε στην παλιά του δόξα.