Τέσσερις εποχές

Τέσσερις εποχές



                            Ντεριάβ

Βαθιά στον ύπνο της βλέπει συχνά το ίδιο. Να τη φωνάζουν Ντεριάβ, που θα πει θάλασσα στη γλώσσα των τσιγγάνων. «Πιο δυνατά», ψελλίζει. Στο άλλο ημισφαίριο παραμονεύει ο ξύπνιος της και την στέλνει στον αγύριστο.


                                Ίλιον - Κύθηρα

Ταξιδεύοντας για το νησί, θύμιζε φουσκωμένο παγόνι. Έρωτας ρωμαλέος με πλήθος σκιές τής έτρωγε το πρόσωπο. Όταν τα φτερά της μάδησαν το ένα μετά το άλλο, άγνωστη φωνή της ψιθύρισε, «ο δικός σου προορισμός δεν είναι η Κρήτη, είναι το Ίλιον-Κύθηρα».

Γη και ύδωρ έδωσε στην Κρήτη, δεν απέμεινε ούτε σταγόνα. Όσο για το Ίλιον-Κύθηρα, τρίτη πόρτα δεξιά. Στον πρώτο.


                                Άγιος Σάββας

Με την Χημεία γνωρίζονταν απ’ το σχολείο. Το μεσημέρι εκείνο, όμως, επρόκειτο περί αναμέτρησης. Δίχως ούτε μια χειραψία, εισέβαλε μέσα της ώσπου την τύλιξε ολόκληρη. Σκέφτηκε να πάει με τα νερά της. Έγινε φυτό αναρριχητικό. Αναρριχήθηκε τόσο που έπνιξε τον θάλαμο. Η τιμή της είχε ανεβεί στα ύψη. Είχε σκαρφαλώσει στα Τάρταρα.


                                Σεχραζάντ

Γεννήθηκε στον κάμπο, πατρίδα της όμως θεωρούσε την θάλασσα. Στο τέλος ερωτεύτηκε τον πρώτο θεό που συνάντησε. Και επειδή οι θεοί δεν αγαπούν τις θνητές, μεταμφιέστηκε σε θεά. Επινοούσε ιστορίες. Άλλοτε ήταν Αμαζόνα, άλλοτε καθολική μοναχή που άφηνε ξέπλεκα τα μαλλιά της. Κάποτε βαρέθηκε να λέει ιστορίες. Ήταν η ωραιότερη νύχτα της σύντομης ζωής της. Το κεφάλι της βρέθηκε την αυγή ανάμεσα σε σπόρους και φυτά του κήπου.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: