Για τον Βασίλη, που γνώρισα και έζησα

Παρίσι, στο γάμο του ΒΒ με τη Βάσω Παπαντωνίου (κουμπαροι ο Κώστας Γαβράς και ο Γιάννης Κουνέλλης)
Παρίσι, στο γάμο του ΒΒ με τη Βάσω Παπαντωνίου (κουμπαροι ο Κώστας Γαβράς και ο Γιάννης Κουνέλλης)




Άνθρωποι που γνώρισε και αγαπούσε ο Βασίλης: Ανδρέας Παπανδρέου, Αλέκος Παναγούλης, Θόδωρος Πάγκαλος, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Κούνδουρος, Αλέξης Τσίπρας.

Αξιώματα που ανέλαβε: Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ, Πρέσβης UNESCO, Βουλευτής Επικρατείας, Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Μέλος ΕΔΟΕΑΠ.

Θήτευσε ως Πρέσβης της UNESCO επί δύο τετραετίες. Κατά το διάστημα αυτό:

Εισήγαγε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την Ελλάδα, η οποία είχε αποκλειστεί, για να μπει η Αμερική.

Συνέβαλε στην ανάδειξη του δέντρου της ελιάς, στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, με τους «Δρόμους της Ελιάς».

Δημιούργησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Συνένωσε, για πρώτη φορά τους πολύ σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες ερευνητές, που ζουν και εργάζονται στην Γαλλία, όχι μονάχα για να τους τιμήσει, αλλά και οργανώνοντας παρουσιάσεις στην UNESCO, ώστε να προβληθεί η Ελληνική παρουσία και προσφορά στην Επιστήμη και την ΄Ερευνα, διεθνώς, και να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους και οι έδρες που δρουν και εργάζονται στην Γαλλία.

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που προσπαθήσαμε μαζί, ήταν η Ίδρυση του Ελληνογαλλικού-Γαλλοελληνικού Σχολείου. Τότε, ήταν Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Γαλλίας ο Jack Lang, που αγαπούσε τον Βασίλη. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και προχώρησε στο να παραχωρήσει ένα κτήριο για να ιδρυθεί και να εγκατασταθεί το Σχολείο, άμεσα.
Δυστυχώς, για να προχωρήσει αυτό, χρειαζόταν και η υπογραφή του Πρέσβη της Ελληνικής Πρεσβείας. Δεν θα πω το όνομά του. Τον συναντήσαμε. Δεν δέχθηκε την προσφορά, λέγοντάς μας ότι είχε γίνει προσπάθεια στην Γερμανία για κάτι ανάλογο και απέτυχε.
Παρά τις μεγάλες μας προσπάθειες να πεισθεί, δεν το έκανε. Έτσι, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και για τα Ελληνόπουλα που ζούσαν εκεί, αλλά και για την διάδοση της γλώσσας μας, στα παιδιά της φιλικής χώρας.

Αποδέχθηκε την πρόσκληση να είναι Βουλευτής Επικρατείας, λόγω της βαθιάς εκτίμησης προς τον Φώτη Κουβέλη, έντιμο και συνεπή πολιτικό, και στην πίστη του και θέση του, να στηριχτεί ένας νέος πολιτικός αρχηγός που δεν προέρχεται από το Δίπολο, Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, αλλά από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας τρίτος, αξιόπιστος πόλος – φορέας δημοκρατικών έως και αριστερών πεποιθήσεων. Έτσι, στήριξε αργότερα τον Αλέξη Τσίπρα με μεγάλη συμπάθεια.

Ο Βασίλης, είχε πάντα την ανάγκη, να γνωρίζει γιατρούς. Γιατροί που αγάπησε με διαφορετικό τρόπο

Θανάσης Πετρίδης. Δερματολόγος, φίλος και συναγωνιστής του Αλέκου Παναγούλη, που τον γνώρισε στη Ρώμη.
Φοίβος Προύντζος. Οδοντίατρος, φίλος της αριστερής φιλοσοφίας.
Σωτήρης Αδαμίδης. Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (στο Μαρούσι) και ποιητής. Τους ένωσε η ποίηση και η αγάπη του καπνού. Ο κ. Αδαμίδης έφερνε στον Βασίλη, μετά από τα ταξίδια του, για εκπαιδευτικούς λόγους, στην Νέα Υόρκη, τον αγαπημένο του καπνό «Nat Sherman».

Κλείνω, με την αγάπη που είχε σε εμένα, την Ευρυδίκη και τον Παύλο, τον αδελφό μου.



_______________
Ομιλία της Βάσως Παπαντωνίου στην εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ
«Ένας χρόνος χωρίς τον Βασίλη Βασιλικό - Η ζωή και το αποτύπωμά του», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: