Η προσφυγιά των γατών
και των γάτων, προφανώς.
Νομίζω πως αυτός είναι ο πιο ταιριαστός τίτλος για το κείμενο που διαβάζετε. Τίτλος που αποδίδει αρκετά καλά την προσέγγισή/ανάγνωσή μού στο βιβλίο το οποίο παρουσιάζω(;). Τίτλος που παραπέμπει, προφανώς, στα γνωστά αιλουροειδή, και όχι σε τίποτα συνανθρώπους μας που έχουν τη φήμη πως είναι γατόνια.
Η προσφυγιά και ο (απο)χωρισμός είναι —κατ’ εμέ…— το κεντρικό θέμα, γύρω από το οποίο περιστρέφονται διακριτικά αλλά επίμονα και έμμονα πολλές γατίσιες προσωπικές ιστορίες στο πρωτότυπο και γοητευτικό μυθιστόρημα με τον τίτλο:
Εφτά ψυχές στο στόμα, του Ζαχαρία Μαυροειδή, εκδ. Ρolaris, Αθήνα 2014.
Το ευρηματικό αυτό βιβλίο —κατά την ταπεινή μου γνώμη, ίσως και λόγω κάποιας σχετικής άγνοιας…— δεν έτυχε, μάλλον, της προσοχής που του άξιζε τον καιρό που εκδόθηκε. Με εξαίρεση, θα έλεγα, μια αρκετά εμπεριστατωμένη και διεισδυτική κριτική της Τούλας Ρεπαπή στο diastixo.gr. Εξάλλου, και τα ζητήματα της μεγάλης προσφυγιάς των καιρών μας, αυτής που έχει «σημαδέψει» πολλά νησιά της Μεσογείου, δεν είχαν, τότε ακόμη έρθει πλήρως στο προσκήνιο και δεν είχαν εμπεδωθεί από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ούτε είχε εκδοθεί το εύληπτο θεωρητικό έργο του John Gray με τον χαρακτηριστικό και πιασάρικο τίτλο «Αιλουροειδής φιλοσοφία. Οι γάτες και το νόημα της ζωής», εκδόσεις οκτώ, Αθήνα, 2020, σε μετάφραση του Γιώργου Λαμπράκου. Εν πάση περιπτώσει, του λόγου μου πολύ πρόσφατα το διάβασα το μυθιστόρημα του Ζ. Μαυροειδή. Μετά μάλιστα από προτροπή των εκδοτών, οι οποίοι έχουν πλέον παράδοση στην έκδοση έργων νέων Ελλήνων πεζογράφων με θεματολογία —ενίοτε δε και γραφή— σαφώς και εμφανώς αποκλίνουσα από τα εκάστοτε ημεδαπά και αλλοδαπά trends της αγοράς του βιβλίου.
Spoiler: Σε κάποιο νησί, του Αιγαίου βάσει των περιγραφών —δεν αναφέρεται ονομαστικά σε ποιο— έχει μόλις τελειώσει η σεζόν. Παραθεριστές και παραθερίστριες αναχωρούν μαζικά από το νησί. Οι ταβέρνες κλείνουν και αφήνουν ξωπίσω τους ένα σωρό γάτες ανέστιες. Γάτες χωρίς έναν κύριο / μια κυρία, συνήθως. Κάποιες από αυτές είναι γεννημένες στην αρχή του καλοκαιριού στο νησί. Γάτες κοινόχρηστες πολλές από αυτές. Ακόμη και δημόσιες ή πάνδημες. Ήμερες πάντως. Αλλά και γάτες αλλιώτικες, πολλές από αυτές: γάτες οι οποίες είχαν διατελέσει απλώς «μια αγάπη για το καλοκαίρι» κάποιου/ας που παραθέριζε στο νησί. Ή, ακόμη, γάτες με πιο περίπλοκες ιστορίες ζωής, εντός και εκτός νησιού. Καθότι η γάτα είναι ένα ζώο που ζει και ως ήμερο κατοικίδιο —ίσως το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο!— αλλά και ως άγριο ζώο. Και εύκολα περνά από τη μια κατάσταση στην άλλη…