Βραβείο Βιβλίου για παιδιά 2022

Βραβείο Βιβλίου για παιδιά 2022

Η Μα­ρία Κούρ­ση γεν­νή­θη­κε και σπού­δα­σε στην Αθή­να. Έχει εκ­δώ­σει 17 βι­βλία. Ποι­ή­μα­τά της έχουν με­τα­φρα­στεί στα γαλ­λι­κά, αγ­γλι­κά, ιτα­λι­κά και ισπα­νι­κά. Εί­ναι συ­ντά­κτρια και επι­με­λή­τρια εκ­δό­σε­ων. Για δέ­κα χρό­νια δη­μιούρ­γη­σε ένα Ερ­γα­στή­ρι Λο­γο­τε­χνί­ας στο οποίο και δί­δα­ξε στο Λε­ό­ντειο Λύ­κειο. Έχει εκ­προ­σω­πή­σει την Ελ­λά­δα σε διε­θνή φε­στι­βάλ Ποί­η­σης και σε συ­νέ­δρια με θέ­μα­τα Λο­γο­τε­χνί­ας. Ποι­ή­μα­τά της έχει με­λο­ποι­ή­σει ο Κώ­στας Λει­βα­δάς με ερ­μη­νεύ­τρια τη Δή­μη­τρα Γα­λά­νη στο cd με τί­τλο «Από τον Ευ­ρι­πί­δη στη Μα­ρία Κούρ­ση». Κεί­με­νά της δι­δά­σκο­νται σε πα­νε­πι­στή­μιο του εξω­τε­ρι­κού, έχουν αν­θο­λο­γη­θεί σε πολ­λά βι­βλία και πε­ριο­δι­κά στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό. Εί­ναι μέ­λος της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων. Το βι­βλίο της Ο μύ­θος του βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να, τι­μή­θη­κε με το Βρα­βείο Βι­βλί­ου για Παι­διά από το περ. Χάρ­της (2022)

Βι­βλία της:

ΠΟΙΗΣΗ

Ποι­ή­μα­τα
, Αθή­να 1981
Κουκ­κί­δα δια­στά­σε­ων, Πο­ρεία 1983
Πι­στό αντί­γρα­φο με μαλ­λιά, Νέα Σύ­νο­ρα-Λι­βά­νης 1987 (Α΄και Β΄έκ­δο­ση)
Το δω­μά­τιο των ξέ­νων, Τραμ, Θεσ­σα­λο­νί­κη 1993
Νο­μί­ζουν ότι λεί­πω, Κα­στα­νιώ­της 2001
Μα­ρία Πο­λυ­δού­ρη. Μια πα­ρου­σί­α­ση από τη Μα­ρία Κούρ­ση, Γα­βρι­η­λί­δης 2001
Έμει­να μέ­σα, Κα­στα­νιώ­της 2002
Τα ψη­λά δέ­ντρα της γαλ­λι­κής επαρ­χί­ας, Γα­βρι­η­λί­δης 2009
Λέ­ει ότι εί­ναι κή­πος, Γα­βρι­η­λί­δης 2012
Το βρα­χιό­λι στο λαι­μό, Γα­βρι­η­λί­δης 2013
Το κρυ­φό πρό­βα­το, δί­γλωσ­ση έκ­δο­ση, με­τά­φρα­ση από την ελ­λη­νι­κή γλώσ­σα στην αγ­γλι­κή : Χρή­στος Τρια­ντα­φύλ­λου
Μια μέ­ρα, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών 2014
Τρεις κλω­στές, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών 2019
Εξό­διος Αέ­ρας, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών, 2023


ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το λου­λού­δι που ήθε­λε να πε­τά­ξει, ει­κο­νο­γρά­φη­ση Μά­ρια Μπα­χά, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών 2017
Στο μπλε, ει­κο­νο­γρά­φη­ση Από­στο­λος Χαν­τζα­ράς, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών 2017
Ο μύ­θος του βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να, ει­κο­νο­γρά­φη­ση Μι­χά­λης Κου­ντού­ρης, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών 2022



Ο μύ­θος του βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να, ει­κο­νο­γρά­φη­ση Μι­χά­λης Κου­ντού­ρης, Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών 2022
_______________

Μι­χά­λης Κου­ντού­ρης: (Ρό­δος 1960) Από το 1985 εί­ναι πο­λι­τι­κός γε­λοιο­γρά­φος σε αθη­ναϊ­κές εφη­με­ρί­δες και συ­νερ­γά­της σε πε­ριο­δι­κά. Από το 2007 ξε­κί­νη­σε τη συ­νερ­γα­σία του με την εφη­με­ρί­δα Ελεύ­θε­ρος Τύ­πος. Από το 2005 συ­νερ­γά­ζε­ται με το Courrier International και από το 2006 με το Cagle Cartoons Inc. Έχει λά­βει μέ­ρος σε πολ­λές εκ­θέ­σεις στην Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό και έχει κερ­δί­σει ση­μα­ντι­κές δια­κρί­σεις. Εί­ναι μέ­λος του Κύ­κλου του Ελ­λη­νι­κού Παι­δι­κού Βι­βλί­ου και του Αι­σώ­που. Το 2001 ξε­κί­νη­σε η συ­νερ­γα­σία του με το Παι­δα­γω­γι­κό Ιν­στι­τού­το για την ει­κο­νο­γρά­φη­ση βι­βλί­ων της Πρω­το­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης. Έχει τι­μη­θεί με το βρα­βείο ει­κο­νο­γρά­φη­σης παι­δι­κού βι­βλί­ου του Κύ­κλου του Ελ­λη­νι­κού Παι­δι­κού Βι­βλί­ου (2002) και το βρα­βείο ΕΒΓΕ ει­κο­νο­γρά­φη­σης το 2005. Εί­ναι τα­κτι­κό μέ­λος της Ένω­σης Συ­ντα­κτών από το 1993 κα­θώς και ιδρυ­τι­κό μέ­λος και γραμ­μα­τέ­ας της Λέ­σχης Ελ­λή­νων Γε­λοιο­γρά­φων.

_______________

ΚΡΙ­ΤΙ­ΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙ­ΒΛΙΟ Ο ΜΥ­ΘΟΣ ΤΟΥ ΒΑ­ΣΙ­ΛΙΑ ΕΡΥ­ΣΙ­ΧΘΟ­ΝΑ

_______________


«Τον μύ­θο του βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να δια­λέ­γει η εκλε­κτή ποι­ή­τρια Μα­ρία Κούρ­ση προ­κει­μέ­νου να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει τα ση­με­ρι­νά παι­διά σχε­τι­κά με το φλέ­γον ζή­τη­μα του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, της προ­στα­σί­ας του, αλ­λά και της οι­κο­λο­γί­ας […] Ο μύ­θος του βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να εί­ναι ένας επί­και­ρος και δια­χρο­νι­κός μύ­θος που μας αφο­ρά όλους, όχι μό­νο τους μι­κρούς ανα­γνώ­στες στους οποί­ους απευ­θύ­νε­ται κα­τά κύ­ριο λό­γο το εξαι­ρε­τι­κό αυ­τό βι­βλίο, αλ­λά και τους με­γά­λους».
Λεύ­κη Σα­ρα­ντι­νού, diastixo.gr

«Η ποι­ή­τρια Μα­ρία Κούρ­ση εγκαι­νιά­ζει στην Παι­δι­κή Εκ­δο­τι­κή, με μια έμ­με­τρη αφή­γη­ση για τον άγνω­στο μυ­θι­κό βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να από τη Θεσ­σα­λία, την πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή σει­ρά Φω­νή της Γης. Ο Ερυ­σί­χθο­νας, αχόρ­τα­γος, ανι­κα­νο­ποί­η­τος και πλε­ο­νέ­κτης, μό­νο κα­κό έκα­νε στη φύ­ση και στους αν­θρώ­πους γύ­ρω του, αλ­λά και στον εαυ­τό του αφού, έχο­ντας αφα­νί­σει τα πά­ντα, κα­τέ­λη­ξε να τρώ­ει τις σάρ­κες του! Μια με­τα­φο­ρά που θυ­μί­ζει τις κα­τα­στρο­φι­κές επεμ­βά­σεις στη φύ­ση από τους σύγ­χρο­νους αν­θρώ­πους. Ο Μι­χά­λης Κου­ντού­ρης ει­κο­νο­γρά­φη­σε με λι­τές, σκλη­ρές γραμ­μές και, απο­φεύ­γο­ντας την αρ­χαιο­πρέ­πεια, έδω­σε μια μο­ντέρ­να διά­στα­ση στον αρ­χαίο μύ­θο».
Μα­ρί­ζα Ντε­κά­στρο, oanagnostis.gr

«Εν κα­τα­κλεί­δι, μι­λά­με για ένα πο­λύ κα­λό βι­βλίο στο σύ­νο­λό του, που το χα­ρα­κτη­ρί­ζει ο ευ­νό­η­τος κι εύ­στο­χος λό­γος της συγ­γρα­φέ­ως, η εξαι­ρε­τι­κή ει­κο­νο­γρά­φη­ση, τα ση­μα­ντι­κά μη­νύ­μα­τα προς το ανα­γνω­στι­κό κοι­νό, ενώ ταυ­τό­χρο­να, μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί ως ένα χρή­σι­μο ''ερ­γα­λεί­ο­'' τό­σο στα χέ­ρια των γο­νέ­ων, όσο και των εκ­παι­δευ­τι­κών. Ανα­ζη­τή­στε το!»
Κυ­ρια­κή Γα­νί­τη, vivliovamon.​blo​gspo​t.​com



ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: