Για άλλη μια φορά χύνεται αναίτια αίμα, στο όνομα μιας θρησκείας που διατείνεται ότι πρεσβεύει την αγάπη. Στο Ιράν της ισλαμικής επανάστασης σφάζουν τις γυναίκες.
Τις σφάζουν για ένα κομμάτι ύφασμα, μια καλύπτρα που τις καθιστά έγκλειστες ακόμα και όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. Αν θελήσουν να σπρώξουν αυτό το ύφασμα πάνω στο κεφάλι τους και ξεπροβάλλουν έστω και λίγο στον εξωτερικό χώρο, κινδυνεύουν σαν να τους περιμένουν ελεύθεροι σκοπευτές σ’ εμπόλεμη ζώνη.
Στο Ιράν σφάζουν τις γυναίκες γιατί το χιτζάμπ μπορεί να γλιστρήσει λίγο προς τα πίσω και ν’ αφήσει να φανεί το γυναικείο μαλλί. Κι αν δεν ξέρεις εσύ να το φοράς σωστά με το μαλακό, τότε θα σου δείξουμε εμείς με το άγριο – με τα κλομπς στο κρανίο. Στο Ιράν έχουν αστυνομία για να επιβάλλει τα χρηστά ήθη.
Η συμβολική αξία των ενδυματολογικών κανόνων για την υποταγή των γυναικών είναι προφανώς τεράστια για την εξουσία, πατριαρχική και κρατική, και έτσι καταλήγει να γίνεται απτή, άγρια και φονική.
Συχνά ακούγεται από την πλευρά του ισλάμ ότι η περιοριστική ενδυμασία των γυναικών (χιτζάμπ, τσαντόρ, νικάμπ, μπούρκα) τις προστατεύει από την επιθετική ματιά των αντρών και τις σεξουαλικές ορέξεις τους. Αυτό ξεκινά από την παραδοχή ότι η γυναίκα σκανδαλίζει, είναι τόπος μιαρός, τόπος αμαρτίας, και ότι και μόνη η παρουσία της στον κοινωνικό χώρο αποτελεί σκάνδαλο. Το πόσο αγαθές και προστατευτικές είναι οι προθέσεις των κανόνων που εξαφανίζουν τις γυναίκες από το οπτικό πεδίο των ανδρών, φαίνεται και από την ύπαρξη και τη δράση της αστυνομίας ηθών που διασφαλίζει με τη βία – συχνά δολοφονική – την τήρησή τους. Όποια θέλει να ξεμυτίσει στο δημόσιο χώρο, ας τολμήσει.
Και κάθε τόσο, στα τελευταία σαράντα τόσα χρόνια που διαρκεί το θεοκρατικό καθεστώς στο Ιράν, οι γυναίκες που αρνούνται την ‘προστασία’ της καλύπτρας εξοντώνονται. Όπως και τώρα, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Πρώτη ήταν η 22χρονη Αχσά Αμινί στην Τεχεράνη, που στις 16 Σεπτεμβρίου χτυπήθηκε και μετά βρέθηκε βασανισμένη και νεκρή στα χέρια της αστυνομίας ηθών, η οποία πρόβαλε τα συνήθη ψεύδη κάθε τυραννίας για δήθεν προϋπάρχουσες παθήσεις της δολοφονημένης γυναίκας, που προκάλεσαν το θάνατό της.
Μετά ήταν η Χαντίς Νατζαφί στο Καράτζ, βόρεια της Τεχεράνης, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ, μόλις είχε βγάλει το χιτζάμπ και προχωρούσε για να συμπορευθεί σε μια διαδήλωση.