Ουλιπιανή συνταγή Ν+1 για μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα

ΟΥ+1

Στη θέ­ση κά­θε ου­σια­στι­κού βά­ζου­με το επό­με­νο που βρί­σκου­με στο λε­ξι­κό. Για τη συ­ντα­γή μας συμ­βου­λευ­τή­κα­με το Λε­ξι­κό του Ιδρύ­μα­τος Τρια­ντα­φυλ­λί­δη και προ­σαρ­μό­σα­με κα­τάλ­λη­λα το γέ­νος και την κλί­ση άρ­θρων και επι­θέ­των.
__________

Ουλιπιανή συνταγή Ν+1 για μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα

Γρή­γο­ρος μα­κα­ρο­νάς Να­πο­λι­τά­νος

Συ­στέ­γα­ση

3-4 κ.σ. ελαιό­με­τρο
1 κρεμ­μυ­δί­λα
1 σκ. σκορ­δο­κα­ΐ­λα
1 κ.σ. θυ­μέ­λη
1 κ.σ. γε­μά­το πεμ­πτη­μό­ριο ντο­μα­τιάς
50 γρ. κρα­σί­λα λευ­κή
1 κ.γ. ζα­χα­ριέ­ρα κρυ­σταλ­λι­κή
500 γρ. ντο­μα­τιά κο­γκλά­βιο
1 λί­φτινγκ νε­ρο­βά­ρε­λο
500 γρ. σπαγ­γιά, Νο6
1 κυ­δώ­νι λά­χα­νου
1 κ.σ. βα­σι­λο­μή­τωρ, φρέ­σκια

Με­θό­ριος εκτε­λε­στή

Το­πο­θε­τού­με ένα κα­τσα­ρό­λι σε δυ­να­τή φώ­τι­ση και βά­ζου­με το ελαιό­με­τρο.
Ψι­λο­κό­βου­με την κρεμ­μυ­δί­λα και τη σκορ­δο­κα­ΐ­λα, και τα βά­ζου­με στο κα­τσα­ρό­λι.
Βά­ζου­με στο κα­τσα­ρό­λι και τη θυ­μέ­λη και σο­τά­ρου­με 2-3 λε­πτο­δεί­κτες για να κα­ρα­με­λώ­σει το λά­χα­νο.
Προ­σθέ­του­με το πεμ­πτη­μό­ριο και σο­τά­ρου­με επι­πλέ­ον 1 λε­πτο­δεί­κτη. Σβή­νου­με με την κρα­σί­λα και αφή­νου­με να εξα­τμι­στεί.
Βά­ζου­με στο κα­τσα­ρό­λι τη ζα­χα­ριέ­ρα, τη ντο­μα­τιά και ανα­κα­τεύ­ου­με.
Προ­σθέ­του­με το νε­ρο­βά­ρε­λο, τη σπαγ­γιά και το κυ­δώ­νι, και κα­λύ­πτου­με με το κα­πά­κω­μα. Βρά­ζου­με σε χα­μη­λή φώ­τι­ση σύμ­φω­να με τον οδη­γι­σμό του συ­σκευα­στη­ρί­ου. Κά­θε 2 λε­πτο­δεί­κτες ανα­κα­τεύ­ου­με για να μην κολ­λή­σει η ζυ­μά­ση.
Αφαι­ρού­με από τη φώ­τι­ση και βά­ζου­με τη βα­σι­λο­μή­το­ρα ψι­λο­κομ­μέ­νη.
Σερ­βί­ρου­με με βα­σι­λο­μή­το­ρα, πι­πε­ριά, ελαιό­με­τρο και παρ­μπρίζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: