Πού πήγαν;

Κάθε μήνα, σας προτείνουμε έναν τρόπο για να διασχίσετε 90'' της ζωής σας. Τι ψυχή έχουν;
Επεξεργασμένη φωτογραφία του Γιάννη Στυλιανού για το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης των «Πρωταγωνιστών» (εκδ. Ύψιλον)
Επεξεργασμένη φωτογραφία του Γιάννη Στυλιανού για το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης των «Πρωταγωνιστών» (εκδ. Ύψιλον)


Τα προ­κα­ταρ­κτι­κά

Τον ένα τον λέ­νε Από­στο­λο. Μπαί­νει μέ­σα στα γρα­φεία της υπη­ρε­σί­ας υπο­νό­μων, πε­ρι­μέ­νο­ντας να του έρ­θει η μπό­χα κα­τα­κέ­φα­λα. Λο­γι­κή προσ­δο­κία, έτσι δεν εί­ναι; Όμως μια ευω­διά τον τυ­λί­γει, κα­θώς ένας κο­κα­λιά­ρης κλη­τή­ρας ψε­κά­ζει τρι­γύ­ρω, μέ­σα από ένα πα­λαι­ι­κό βα­πο­ρι­ζα­τέρ, κά­ποιο φτη­νό, μα απο­τε­λε­σμα­τι­κό άρω­μα. Κοι­τά­ζει γύ­ρω του, πε­ρι­μέ­νο­ντας να αντι­κρί­σει τί­πο­τα λου­φα­δό­ρους υπαλ­λή­λους, μα τον υπο­δέ­χο­νται κά­τι σο­βα­ροί και πε­ρι­ποι­η­μέ­νοι ερ­γα­ζό­με­νοι, δι­ψα­σμέ­νοι για προ­σφο­ρά έρ­γου και εξυ­πη­ρέ­τη­σης. Νό­μι­ζε πως θα βρε­θεί μέ­σα σ’ ένα άθλιο κτί­ριο με καφ­κι­κή γκρι­ζά­δα, μα εντυ­πω­σιά­ζε­ται από τους φρε­σκο­βαμ­μέ­νους γκι­σέ­δες, τα εύ­τα­κτα γρα­φεία και τα έξο­χα σχε­δια­γράμ­μα­τα που κρέ­μο­νται αλ­φα­δια­σμέ­να στην τρί­χα, πά­νω στους τρι­ζά­τους τοί­χους. Τέ­λος, πε­ρι­μέ­νει να συ­να­ντή­σει κά­ποιον βλο­συ­ρό και μί­ζε­ρο προϊ­στά­με­νο, μα αντι­κρί­ζει έναν ερ­γα­τι­κό κι επι­βλη­τι­κό τμη­μα­τάρ­χη, κα­θι­σμέ­νον πί­σω από μια φρέ­σκια αν­θο­δέ­σμη από ροζ γλα­δί­ο­λους.
Τον άλ­λον τον λέ­νε Φερ­δι­νάν­δο. Εί­ναι ο τμη­μα­τάρ­χης πί­σω από τους γλα­δί­ο­λους, αυ­τός τον οποίο αντί­κρι­σε ο Από­στο­λος. Δεν πρό­κει­ται για έναν κοι­νό δη­μό­σιο υπάλ­λη­λο ο οποί­ος φέ­ρε­ται στους υπη­κό­ους του με το νταη­λί­κι που θα μπο­ρού­σαν να του χα­ρί­σουν οι νό­μοι, τα δια­τάγ­μα­τα, κι οι ερ­μη­νευ­τι­κές εγκύ­κλιοι που τον πε­ρι­βάλ­λουν από τα ρά­φια τρι­γύ­ρω. Όχι, πρό­κει­ται για έναν πε­φω­τι­σμέ­νο ερ­γά­τη της ηθι­κής, ο οποί­ος έχει ανα­μορ­φώ­σει όλη την υπη­ρε­σία με προ­σω­πι­κό μό­χθο κι έχει ορ­γα­νώ­σει τη λει­τουρ­γία της με κά­θε λε­πτο­μέ­ρεια, έτσι ώστε, κά­θε μέ­ρα που ξη­με­ρώ­νει, να επι­βε­βαιώ­νει μέ­σα του την πε­ποί­θη­ση πως οι νο­μι­κές δια­τά­ξεις, άμα τις κα­λο­κουρ­ντί­σεις, υπη­ρε­τούν άμεμ­πτα το γε­νι­κό συμ­φέ­ρον, άρα και το κά­θε ατο­μι­κό κα­λό ξε­χω­ρι­στά.
Τι όμορ­φα που ηχούν αυ­τές οι πε­ποι­θή­σεις του Φερ­δι­νάν­δου. Σα φι­λο­σο­φία του δέ­κα­του όγδο­ου αιώ­να. Ο αν­θρώ­πι­νος σπό­ρος αν­θί­ζει θαύ­μα­τα άμα πέ­σει σε κα­λό χώ­μα, και λοι­πές αι­σιο­δο­ξί­ες εκεί­νης της επο­χής.
Στη σε­λί­δα 168, τό­σο ο Από­στο­λος, όσο κι ο Φερ­δι­νάν­δος, τα βρο­ντούν για πά­ντα, ανα­πά­ντε­χα, και απο­χω­ρούν, χω­ρι­στά, από το γρα­φείο, τρα­βώ­ντας ο κα­θέ­νας τον δρό­μο του. Έκα­στος για τους δι­κούς του λό­γους.
Που πή­γαν όταν έφυ­γαν μέ­σα από το δι­ή­γη­μα;



Και τώ­ρα, δρά­ση 90′′

Δια­θέ­τεις 90 δευ­τε­ρό­λε­πτα για να ανα­λο­γι­στείς: Που πη­γαί­νουν τα πρό­σω­πα ενός πε­ζο­γρα­φή­μα­τος όταν απο­χω­ρούν από τις σε­λί­δες του βι­βλί­ου; Σύμ­φω­να με μια ισχυ­ρή άπο­ψη, με­τα­κο­μί­ζουν στον ανα­γνώ­στη και συ­νω­στί­ζο­νται μέ­σα σε ένα ει­δι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο στέ­γα­στρο του εγκε­φά­λου του, πε­ρι­μέ­νο­ντας να ανα­λά­βουν δρά­ση σε κά­ποια πε­ρί­στα­ση της ζω­ής του. Υπάρ­χει άν­θρω­πος, θη­λυ­κός ή αρ­σε­νι­κός, που να μην έχει υπάρ­ξει ως μα­ντάμ Μπο­βα­ρί έστω και για δέ­κα λε­πτά στη ζωή του;
Σύμ­φω­να με μιαν άλ­λη άπο­ψη, δεν πη­γαί­νουν που­θε­νά, μα επι­στρέ­φουν πί­σω στην αλη­θι­νή ζωή τους, δη­λα­δή στις σε­λί­δες του βι­βλί­ου, αμέ­σως μό­λις το κλεί­σου­με. Οι πιο πρό­σφα­τες θε­ω­ρί­ες της ανά­γνω­σης υπο­στη­ρί­ζουν πως αυ­τά τα πρό­σω­πα με­τεμ­ψυ­χώ­νο­νται και εν­σαρ­κώ­νο­νται μέ­σα σε γή­ι­νες συ­σκευα­σί­ες, υπό μορ­φή υπαρ­κτών προ­σώ­πων. Δη­λα­δή, ένας Φερ­δι­νάν­δος κι ένας Από­στο­λος κυ­κλο­φο­ρούν ανά­με­σά μας. Ακό­μη, υπο­στη­ρί­ζουν πως κι εμείς κυ­κλο­φο­ρού­με ανά­με­σα σ’ αυ­τούς. Άν­θρω­ποι εμείς, υπαρ­κτοί και σαρ­κι­κοί, μέ­σα σ’ ένα σύ­μπαν λο­γο­τε­χνι­κών ηρώ­ων πλα­σμέ­νων από λέ­ξεις, οι οποί­οι μας ανέ­χο­νται σιω­πη­λά όταν ξε­φυλ­λί­ζου­με το χάρ­τι­νο, τυ­πω­μέ­νο σύ­μπαν τους. Μά­λι­στα, έχουν κα­τα­γρα­φεί πε­ρι­στα­τι­κά όπου κά­ποιοι ανα­γνώ­στες προ­τί­μη­σαν να κα­τοι­κή­σουν για πά­ντα μέ­σα στο σύ­μπαν του βι­βλί­ου τους, πα­ρα­τώ­ντας ανε­πι­στρε­πτί την «αλη­θι­νή» ζωή.
Νο­μί­ζει κα­νείς πως η ανά­γνω­ση της λο­γο­τε­χνί­ας δεν έχει ρί­σκο;
Τέ­λος χρό­νου.



Αμέ­σως με­τά

Το πα­ρα­πά­νω δι­ή­γη­μα εί­ναι του Τό­λη Κα­ζαν­τζή, από το βι­βλίο του Πρω­τα­γω­νι­στές. Μέ­χρι να ψη­θεί το κυ­ρια­κά­τι­κο κο­τό­που­λο, θα το ’χεις τε­λειώ­σει.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: