Β. Ο Νίκος Καζαντζάκης στη βιβλιοθήκη της Αγίας Γενεβιέβης
Στη βιβλιοθήκη της Αγίας Γενεβιέβης θα παραμείνει ο Duchamp από το 1912 μέχρι τις 15 Ιουνίου του 1915 (τότε, στα 1915, ξεκινά η περιπέτειά του στη ΝέαΥόρκη). Μερικά, ωστόσο, χρόνια νωρίτερα (στα τέλη του 1907 συγκεκριμένα) αναζητούσε στο Παρίσι το θέμα για την επί υφηγεσία διατριβή του στη φιλοσοφία του δικαίου ο Νίκος Καζαντζάκης· αριστούχος απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδαστής τώρα στο Collège de France. Μάλιστα, εδώ σε αυτή τη Βιβλιοθήκη διαδραματίστηκε όπως γράφει ο ίδιος μια από τις πιο αποφασιστικές στιγμές της ζωής του, αφού το θέλησε η μοίρα, με τη μεσολάβηση μιας φοιτήτριας, να διασταυρωθεί με τον Φρειδερίκο Νίτσε: «Μια μέρα, εκεί που διάβαζα σκυμμένος στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Γενεβιέβης», αφηγείται στην Αναφορά στον Γκρέκο, «μια κοπέλα με ζύγωσε κι έγειρε από πάνω μου· κρατούσε ανοιχτό ένα βιβλίο κι είχε βάλει το χέρι της κάτω από τη φωτογραφία ενός αντρός που ’χε το βιβλίο, για να κρύψει τ’ όνομά του, και με κοίταζε με κατάπληξη.
– Ποιος είναι αυτός; με ρώτησε δείχνοντάς μου την εικόνα. Σήκωσα τους ώμους:
– Πώς θέλετε να ξέρω; είπα.
– Μα είσθε εσείς, έκαμε η κοπέλα, εσείς, απαράλλαχτος· κοιτάχτε το μέτωπο, τα πυκνά φρύδια, τα βαθουλά μάτια· μονάχα που αυτός είχε χοντρά κρεμαστά μουστάκια, κι εσείς δεν έχετε.
Κοίταξα αλαφιασμένος:
– Ποιος είναι λοιπόν; έκαμα προσπαθώντας ν’ αναμερίσω το χέρι της κοπέλας, να δω τ’ όνομα.
– Δεν τον γνωρίζετε; Πρώτη φορά τον βλέπετε; Ο Νίτσε!».
Έτσι, ή κάπως έτσι, ξεκίνησε η ταραγμένη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον Φρειδερίκο Νίτσε: «εδώ», γράφει στη μυθιστορική αυτοβιογραφία του, «στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Γενεβιέβης, με τη μεσολαβηση μιας άγνωστης φοιτήτριας, μού ’χε στήσει καρτέρι η μοίρα μου· εδώ με περίμενε, φλογερός, αιματωμένος, μεγάλος πολεμιστής, ο Αντίχριστος».