το τοπίο να δω σαν κέντρο του κόσμου
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
«Το άνθος διδάσκει», [Η ύλη μόνη] 2001
Πολλές οι επιλογές όταν εστιάζεις σε ολόκληρο το ποιητικό έργο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ (Κ.Α.Ρ. στη συνέχεια), ακόμα περισσότερες αν έχεις την ευχέρεια να διαλέξεις ελεύθερα το τι θα γράψεις, αλλά δύσκολη η απόφαση, γιατί τα ζητήματα ουσίας με τα οποία καταπιάνεται είναι πολλά. Ο έρωτας στην ποίησή της; Η μοναξιά; Το Ανδρικό Σώμα μέσα στο Ποιητικό της Σώμα; Η μελαγχολία; Η λύπη; Το φως; Η ελπίδα; Το παράπονο; Η δικαιοσύνη; Η ανημπόρια; Αλλά και στη γραφή της, ας μην περάσει απαρατήρητη η συνειδητή της επιλογή να χρησιμοποιεί το μονοτονικό στα βιβλία της μετά από την καθιέρωσή του.
Μελετώντας από την αρχή ξανά το σύνολο του έργου της, το ένστικτό μου με οδήγησε σε ένα εντελώς ιδιαίτερο πεδίο, το οποίο ξάφνιασε και μένα, παρόλο που ήταν μπροστά στα μάτια μου εδώ και χρόνια. Σκεφτόμουν πώς ένας τόσο δραστήριος άνθρωπος, με ανεξάντλητο κέφι για δράση, για ζωή, για εμπειρίες κάθε είδους (σωματικές, γνωσιακές, νοητικές, γραφής, κ.α.) θα μπορούσε να αντέξει το βάρος μίας εκ γενετής σωματικής αναπηρίας-ειδικής ανάγκης-ανημπόριας, χωρίς να χάσει την αγάπη. Γιατί στην ουσία, δεν θα μπορεί να χαρεί ανεμπόδιστα πολλές από τις χαρές της ζωής. Του επιβάλλεται δια βίου στέρηση ελευθερίας. Εξάρτηση. Διά στόματος ιδίας:
Τώρα ξέρω πως η εξάρτηση είναι η πιο ανίατη αναπηρία.
Αιχμαλωσία, των αντιθέτων διάλογοι με τον ανήλεο χρόνο, εκδ. Καστανιώτη 2018
Εξάρτηση ήτοι μαρτύριο. Χώρια τα αναπάντητα. Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς; Γιατί άραγε να έγιναν έτσι; Γιατί έλαχε σε εκείνη; Γιατί η ιατρική δεν προόδευσε τόσο ώστε να προλάβει την αποκατάσταση; Πόσοι άνθρωποι έφυγαν ή έζησαν μία στερημένη ελευθερίας ζωή, διότι δεν πρόλαβαν τις ιατρικές εξελίξεις; Πέρα από αυτό, πώς μια σωματική «δυσκολία» επηρεάζει τον ψυχισμό, τη νόηση, το όλον; Πώς η στο ασυνείδητο καταγεγραμμένη πληροφορία έρχεται απρόσκλητη στην επιφάνεια και παράγει πόνο; Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι ο πόνος της Κ.Α.Ρ. ήταν διαρκής; Ότι ακόμα και όταν πλησίαζε στο 100% της χαράς, η στο βάθος του υποσυνειδήτου της υποβόσκουσα υπόμνηση «αναπηρίας» ή «ειδικής ανάγκης» ή «ανημπόριας» μπορεί να δυσκόλευε τα πράγματα; Δεν είναι άθλος το να διατηρήσεις την Αγάπη μέσα σου, όπως εκείνη και να αποφύγεις τις παγίδες του φθόνου, της μοχθηρίας, του μίσους, της κακίας, της εκδίκησης;
Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η αγάπη της για τα ζώα και η επακόλουθη αυτής ιδιαίτερη σχέση μαζί τους, οι ικανότητες επικοινωνίας, διαίσθησης ως και ενσυναίσθησης ακόμη που είχε αναπτύξει, βοηθούμενη πιθανότατα από την ιδιαιτερότητα της κατάστασής της, με καταλύτη την αγάπη της για τη ζωή, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει τους μηχανισμούς της φύσης, τους άλλους οργανισμούς που ζουν σε αυτή, το κοινά σημεία και τις διαφορές, ώστε μέσα από συγκριτικές λειτουργίες ή απόπειρες ταύτισης να ενσωματωθεί στο όλον, να συμφιλιωθεί με την ίδια την κατάστασή της, να την αποδεχτεί και εν τέλει να την αγκαλιάσει, παρόλα τα εύλογα παράπονα, τη θλίψη, τα «γιατί».
Στις τελευταίες της εκδοτικές εμφανίσεις, έδωσε απαντήσεις σε πολλά, παύοντας πλέον η ίδια να περιμένει σε κάποια θέματα απαντήσεις: