Με το διήγημα με τίτλο «Εκείνα τα χρόνια» συμμετέχει ο Γιάννης Πάνου στην έκδοση των Νέων Κειμένων (1971). Τα Νέα Κείμενα αποτελούν την εκδοτική συνέχεια των Δεκαοχτώ Κειμένων (1970) και τον προπομπό των Νέων Κειμένων 2 (1971), που εκδόθηκαν με πρωτοβουλία των εκδόσεων Κέδρος και σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Αργυρίου, τριλογία περιοδικής έκδοσης η οποία ενεγράφη στον πυρήνα της νεοελληνικής λογοτεχνικής ιστορίας ως ηχηρή αντιδικτατορική πράξη και φωνή απέναντι στο καθεστώς λογοκρισίας της χούντας των Συνταγματαρχών. Πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της νεοελληνικής πεζογραφίας και της νεοελληνικής ποίησης συμμετείχαν με κείμενά τους, ενώ συντάχθηκε ειδική επιτροπή η οποία αναλάμβανε προληπτικά την ευθύνη της έκδοσης, προκειμένου να αποφευχθεί η δίωξη κατά της εκδότριας του Κέδρου, Νανάς Καλλιανέση.
Ο Γιάννης Πάνου, παρουσία ολιγόγραφη πλην ιδιαιτέρως βαρύνουσα για το νεοελληνικό μυθιστόρημα και τη μοντερνιστική του καταξίωση, επιλέγει να συμμετάσχει στην αντιδικτατορικού χαρακτήρα έκδοση, με ένα διήγημα, μόλις δυόμισι σελίδων, τοποθετημένο στα (μετ)εμφυλιακά χρόνια και πιο συγκεκριμένα, στην περίοδο της εφαρμογής του σχεδίου Μάρσαλ, αυτό το colpo grosso της Δύσης απέναντι σε χώρες με ισχυρή σοβιετική επιρροή όπως η Ελλάδα, με στόχο την επαναπροσέγγισή τους μέσω μιας αφειδώλευτης οικονομικής ενίσχυσης η οποία θα γιάτρευε (ή θα μπάλωνε) κάποιες από τις πληγές του πολέμου.
Έντεκα περίπου χρόνια πριν από την έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου του μυθιστορήματος …από το στόμα της παλιάς Remington… (Τρίλοφος 1981) -σημείο αναφοράς της κριτικής ως προς την πλήρωση των μοντερνιστικών όρων μιας γραφής, όπου διαπλέκεται ο ιστορικός με τον μυθοπλαστικό λόγο, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικές αφορμές για πολιτισμικού χαρακτήρα αναγνώσεις-, ο Πάνου στο διήγημά του Εκείνα τα χρόνια συμπυκνώνει σε μερικές αράδες τα χαρακτηριστικά της ηθικής (και άρα, πολιτικής) ήττας (ή της νίκης, εάν λάβουμε υπόψη μας το αντιθετικό δίπολο του εμφυλίου) στους ανθρώπους της μεταπολεμικής ελληνικής επαρχίας. Η μεταπολεμική Ελλάδα, μόλις έχει βγει από την καταστροφή του πολέμου για να έρθει αντιμέτωπη με την εμφύλια σύγκρουση που και αυτή, με τη σειρά της, αφήνει πίσω της το αγεφύρωτο χάσμα του διχασμού, τις χαίνουσες πληγές της ήττας, των απωλειών και της προδοσίας. Με σημείο εκκίνησης την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, ο Πάνου περιγράφει την ηθική έκπτωση και τη σταδιακή ενσωμάτωση τον μετεμφυλιακού επαρχιώτη στα δεδομένα του νέου κόσμου που υπόσχεται ευμάρεια και μικρές πολυτέλειες. Η ενσωμάτωση αυτή, στην πραγματικότητα, θα οδηγήσει όσους, μετά από μια βίαιη δεκαετία, υποκύπτουν στις μεγάλες υποσχέσεις και στις γενναίες επιχορηγήσεις, στο βαθύ σκοτάδι της λήθης και στην πλήρη παράδοση στον, μέχρι πρότινος, δυτικό εχθρό, που τώρα εμφανίζεται ως φίλος.