Ουρές: Η στενή σχέση υπεραλίευσης και αεροδιαστημικής

Ουρές: Η στενή σχέση υπεραλίευσης και αεροδιαστημικής

Η «Αρα­πα­ΐ­μα» ή «Πι­ρα­ρου­κού» εί­ναι το με­γα­λύ­τε­ρο ψά­ρι των γλυ­κών νε­ρών, ζει στον Αμα­ζό­νιο και ξε­χω­ρί­ζει από τα άλ­λα ψά­ρια για δυο κυ­ρί­ως λό­γους: Ανα­πνέ­ει μέ­σω πρω­τό­γο­νων πνευ­μό­νων κι έχει ισχυ­ρά λέ­πια, που το προ­φυ­λάσ­σουν ακό­μη και από τις επι­θέ­σεις των αι­μο­βό­ρων πι­ράν­χας. Με αυ­τή τη στα­θε­ρή και απρό­σβλη­τη πα­νο­πλία, κα­τορ­θώ­νει και φτά­νει τα τρία μέ­τρα μή­κος και βά­ρος πά­νω από εκα­τόν πε­νή­ντα κι­λά. Αυ­τό το ιδιαί­τε­ρο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό των λε­πιών της Πι­ρα­ρου­κού, η ισχυ­ρή τους δο­μή και η με­γά­λη τους αν­θε­κτι­κό­τη­τα, έγι­νε αντι­κεί­με­νο με­λέ­της για εφαρ­μο­γές, ακό­μη και στην αε­ρο­δια­στη­μι­κή, εκεί που οι συν­θή­κες του πε­ρι­βάλ­λο­ντος εί­ναι ακραί­ες.


Πα­ρό­μοια ισχυ­ρή πα­νο­πλία και μά­λι­στα, χω­ρίς ίχνος λε­πιών ή οστέι­νων πλα­κών , δια­θέ­τει και η [ει­κο­νι­ζό­με­νη] Τζά­κι Σα­μούν. Η   ει­κο­σι­πε­ντά­χρο­νη σκιέρ κα­τα­φέρ­νει να εκτί­θε­ται στο κρύο και στα χιό­νια και να δια­σχί­ζει άνε­τα τις πί­στες των χιο­νο­δρο­μι­κών κέ­ντρων ολό­γυ­μνη, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τα θα­να­τη­φό­ρα για τον αν­δρι­κό πλη­θυ­σμό κάλ­λη της. Η υψη­λή αν­θε­κτι­κό­τη­τα της Τζά­κι, που πι­θα­νόν να οφεί­λε­ται σε κά­ποιο υπο­τε­λές γο­νί­διο σε ομο­ζυ­γω­τία ή στην έλ­λει­ψη κά­ποιου υπε­ρέ­χο­ντος γο­νι­δί­ου, γρή­γο­ρα έγι­νε αντι­κεί­με­νο με­λέ­της για εφαρ­μο­γές στην αε­ρο­δια­στη­μι­κή, κι έτσι το ψά­ρι Πι­ρα­ρου­κού και η Τζά­κι Σα­μούν βρέ­θη­καν ανα­πά­ντε­χα στο ίδιο ερευ­νη­τι­κό ερ­γα­στή­ριο για πε­ραι­τέ­ρω με­λέ­τη και ανά­λυ­ση.

Ο γάλ­λος κα­θη­γη­τής Pavlo Lette, που ηγεί­ται του προ­γράμ­μα­τος, μέ­γας θαυ­μα­στής των διά­ση­μων αε­ρο­ναυ­πη­γών Αρ­τέμ Νι­κο­γιάν και Χά­ουαρντ Χιούζ, εκτι­μά ότι ο επι­τυ­χη­μέ­νος συν­δυα­σμός των πλε­ο­νε­κτη­μά­των της Πι­ρα­ρου­κού και της Τζά­κι θα προ­σφέ­ρει ση­μα­ντι­κές υπη­ρε­σί­ες στην ενί­σχυ­ση του πε­ρι­βλή­μα­τος των δο­ρυ­φό­ρων και των στο­λών των αστρο­ναυ­τών και κα­τ’ επέ­κτα­ση θα ανοί­ξουν νέ­οι δρό­μοι για την εξε­ρεύ­νη­ση του δια­στή­μα­τος.

Το μό­νο με­γά­λο πρό­βλη­μα, που αν δεν λυ­θεί θα κιν­δυ­νέ­ψει να μα­ταιω­θεί όλο το εγ­χεί­ρη­μα, εί­ναι με ποιον τρό­πο θα εξοι­κο­νο­μη­θεί ο απα­ραί­τη­τος αριθ­μός δειγ­μά­των της Πι­ρα­ρου­κού, που απει­λεί­ται άμε­σα από την υπε­ρα­λί­ευ­ση, ει­δι­κά των αρ­σε­νι­κών τα οποία έχουν το χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό να εκ­κο­λά­πτουν τα γο­νι­μο­ποι­η­μέ­να ωά­ρια του εί­δους μέ­σα στη στο­μα­τι­κή τους κοι­λό­τη­τα και η απώ­λειά τους επη­ρε­ά­ζει αρ­νη­τι­κά την διαιώ­νι­ση του εί­δους. Αντί­θε­τα με την Πι­ρα­ρου­κού, άτο­μα σαν τη Τζά­κι βρί­σκο­νται σε αφθο­νία, τα συ­να­ντάς, σε πε­ριο­χές της Με­σο­γεί­ου με υψό­με­τρο πά­νω από χί­λια μέ­τρα, μέ­χρι και στο Κο­λο­ρά­ντο,   το Ιρ­κού­τσκ ή την Ανταρ­κτι­κή. Όπως δή­λω­σε ο κα­θη­γη­τής Pavlo Lette, σα­φώς προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος, πο­τέ στην ιστο­ρία της αν­θρω­πό­τη­τας δεν συ­νέ­βη, ένα πρό­γραμ­μα με­γί­στης ση­μα­σί­ας για την πρό­ο­δο της αε­ρο­δια­στη­μι­κής επι­στή­μης και τε­χνο­λο­γί­ας να εξαρ­τά­ται από ένα ψά­ρι και πο­τέ, επί­σης, στην ιστο­ρία της αν­θρω­πό­τη­τας δεν έχει συμ­βεί, ορ­γα­νι­σμοί σαν της Τζά­κι, που κα­τέ­χουν την υψη­λό­τε­ρη θέ­ση στη συ­στη­μα­τι­κή κα­τά­τα­ξη των έμ­βιων όντων του πλα­νή­τη, να έχουν μι­κρό­τε­ρη οι­κο­λο­γι­κή βα­ρύ­τη­τα από ένα δυ­σκί­νη­το ψά­ρι, το Arapaima gigas, κοι­νώς Πι­ρα­ρου­κού.

Ένα τέτοιο ψάρι μπορεί να ζυγίζει μέχρι 180 κιλά (Φωτ. Sergio Ricardo De Oliveira)
Ένα τέτοιο ψάρι μπορεί να ζυγίζει μέχρι 180 κιλά (Φωτ. Sergio Ricardo De Oliveira)
ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: