Κατά τα τέλη Απριλίου του 1820 η γαμπάρα «La Chevrette» φτάνει στη Μήλο. Το πλοίο βρίσκεται σε αποστολή χαρτογράφησης στον Εύξεινο Πόντο και σε αυτό υπηρετεί ως σημαιοφόρος τότε ο D’Urville. Στη ράδα του νησιού συγκεντρώνονται συνήθως τα πλοία της γαλλικής μοίρας της Ανατολικής Μεσογείου (division du Levant): η κορβέτα «L’Espérance» (επικεφαλής), η φρεγάτα «La Bonite», η γολέτα «L’Estafette» (που είναι και στη διάθεση του Γάλλου πρεσβευτή στη Κωνσταντινούπολη), η γαμπάρες «L’Emulation» και «La Lionne» περιμένοντας είτε καλύτερο καιρό είτε να προσλάβουν κάποιο πλοηγό για το Αρχιπέλαγος. Το άγαλμα έχει ήδη ανακαλυφθεί τον προηγούμενο μήνα από έναν ντόπιο χωρικό που ξεχέρσωνε ένα σημείο πάνω από τα ερείπια του ρωμαϊκού θεάτρου στο Κάστρο, ενώ ο τότε υποπρόξενος της Γαλλίας στο νησί συνιστούσε την απόκτησή του, στέλνοντας γράμματα στον Γενικό πρόξενο της Γαλλίας στη Σμύρνη και επισημαίνοντας την αξία του στους καπετάνιους των Γαλλικών πλοίων.
Ο D’Urville είδε το εύρημα, που ίσως είχε ματαφερθεί σε κάποια κόγχη στις κατακόμβες (ίσως εκεί που το 1963 ανακαλύφθηκε και η χάραξη του ονόματός του) και όταν λίγες ημέρες αργότερα το πλοίο του στάθμευσε στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε για τη μοναδικότητά του στο Γάλλο πρέσβη και στο γραμματέα υποκόμη Marcellus και μάλλον συνέστησε την αγορά του. Λίγες μέρες αργότερα ήρθαν και τα γράμματα από τη Σμύρνη. Έτσι ένα μήνα μετά, κατά τα τέλη Μαΐου, η γολέτα «L’Estafette» με το γραμματέα της πρεσβείας εμφανίζεται στο νησί και με κάποιο περιπετειώδη, όπως λένε οι παραδόσεις, τρόπο αγοράζεται το άγαλμα. Το παράδοξο είναι πως το πλοίο με το πολύτιμο φορτίο του συνεχίζει να ταξιδεύει σε διάφορα λιμάνια και σκάλες του γαλλικού εμπορίου της Μεσογείου: στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κύπρο, στη Σιδώνα, στη Γιάφα, στην Αλεξάνδρεια, στη Ρόδο πάλι, στην Κρήτη, στην Πάρο, στη Σύρο, στον Πειραιά. Εδώ, στις 21 Σεπτεμβρίου, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία και “κάτω από το λαμπρό φως του φεγγαριού”, θα το δει ο περίφημος Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Luis Fauvel, ο “Nestor des antiquaires orientaux” και ο βαρόνος Stoganoff, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη. Αρχές Οκτωβρίου στη Σμύρνη το άγαλμα θα μεταφορτωθεί στη «Lionne», θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, θα ξαναπεράσει από τη Μήλο και τέλος θα φτάσει στην Τουλόν μέσα Δεκεμβρίου, έξι μήνες μετά την απόκτησή του.
Στις αρχές Μαρτίου του 1821 η κύρια είδηση στις εφημερίδες του Παρισιού ήταν το συνέδριο της Ιερής Συμμαχίας στο Λάιμπαχ (σημερινή Λουμπλιάνα) και οι εξελίξεις της εξέγερσης στο Πεδεμόντιο και το Βασίλειο της Νάπολης.
Την Τρίτη 6 Μαρτίου στη ρούμπρικα των εσωτερικών ειδήσεων η εφημερίδα Journal des Débats δημοσιεύει τα εξής: