Μία επέτειος σαν αυτή, ένας γεγονός που αλλάζει την ιστορία, που φέρνει στον κόσμο τα πάνω κάτω, δεν είναι υπόθεση που μπορείς να παραβλέψεις ή να διακωμωδήσεις. Οι νεκροί πίσω από την ιστορική χρονολογία φωνάζουν και οι πάντες –λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες– δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι.
Η περίπτωση του Maurich Bezart
Ο Μωρίς Μπεζάρ ανήκει στους μεγάλους Φιλέλληνες που χρησιμοποίησε τα όπλα του Απόλλωνα και όλων Μουσών για να υμνήσει την Ελλάδα. Απόδειξη ότι σχεδόν κάθε χρόνο ερχόταν στο Ηρώδειο με το μπαλέτο του. Ο Μπεζάρ γεννήθηκε το 1927 και πέθανε το 2007. Όμως, αν και πολίτης της Άγνωστης πολιτείας πια, εξακολουθεί να «έρχεται» στο Ηρώδειο τα καλοκαίρια, όπως έκανε και τον Σεπτέμβριο του 2019 (βλ. Περί ου, 22-9- 19). Η έμπνευσή του όπως και τα ταξίδια του πηγάζουν από όλον τον κόσμο, από τη Μεσόγειο αλλά και από την Ελλάδα ιδιαιτέρως, από τη μουσική του Μάνου και του Μίκη, από τον Διθύραμβο του Διόνυσου, τον οποίο φέρνει πάντα στην ορχήστρα, αλλάζοντας μόνο το προσωπείο.
Το 1989, συμμετέχοντας στο εορτασμό των 200 χρόνων από τη Γαλλική επανάσταση, δημιούργησε τρία μπαλέτα. Το ένα είχε τον τίτλο Το 1789 κι εμείς με τελευταίο μέρος την Σχεδία της Μέδουσας. Για πρώτη φορά το παρουσίασε στις 2 Μαΐου 1989 στο Γκραν Παλαί (Grand Palais) στο Παρίσι. Το ίδιο μπαλέτο παίχτηκε στο Ηρώδειο και προβλήθηκε από την ΕΡΤ1, στις 24 Ιουνίου 1990.
Σε ερώτηση που απηύθυνε ο Αλέξης Κωστάλας στον Μπεζάρ, στις προθερμάνσεις στο ρωμαϊκό μας θέατρο, τι σημαίνει η Ιστορία γι’ αυτόν, απάντησε ότι η Ιστορία είναι το παρόν και το μέλλον, ότι την νιώθει ζωντανή και συμμετέχει στο σήμερα, ότι με μερικά πρόσωπα, που είναι νεκρά εδώ και 300 χρόνια, παίρνει μαζί τους πρόγευμα, τους μιλάει και τους ακούει κάθε μέρα, γιατί η ζωτικότητά τους δεν πεθαίνει. Για τη «Σχεδία» είπε πως είναι ένα αίνιγμα. Ήταν 120 άνθρωποι πάνω της, μέσα στην πλατιά θάλασσα, κολλημένοι ο ένας πλάι στον άλλο, χωρίς φαγητό και νερό· επέζησαν 15. Μήπως αυτή είναι η μοίρα της ανθρωπότητας; Είμαστε δισεκατομμύρια. Πόσοι θα απομείνουν μετά τον επόμενο πόλεμο; Ο καλλιτέχνης (μουσικός, ποιητής, χορευτής) είναι ένα πομπός που στέλνει το μήνυμα…