Μεθυσμενάκοι, Μνημόσκυλα, Παρθενοπίπαι

Κάθε μήνα, σας προτείνουμε έναν τρόπο για να διασχίσετε 90΄΄ της ζωής σας. Τι ψυχή έχουν;

Μεθυσμενάκοι, Μνημόσκυλα, Παρθενοπίπαι


Τα προ­κα­ταρ­κτι­κά

Ένα νή­πιο ενός έτους, βρί­σκε­ται στο σύ­μπαν της πρω­το­γε­νούς και αδια­με­σο­λά­βη­της σή­μαν­σης των εμπει­ριών του μέ­σα από τη φω­νή του, το κλά­μα και την αφό­δευ­ση. Προ­τού ακό­μα ανα­δυ­θεί ο λό­γος, χρη­σι­μο­ποιεί τη φω­νή, αυ­τήν την προ­γλωσ­σι­κή «γλώσ­σα» του σώ­μα­τος. Αυ­τή η άμε­ση σή­μαν­ση των εμπει­ριών του ανα­ζη­τά κι­νή­σεις προς τα «όρια» της γλώσ­σας, σκιρ­τά και τεί­νει προς αυ­τά. Οι πρώ­τες ανα­γνω­ρί­σι­μες μο­νό­φθογ­γες λέ­ξεις που αρ­χί­ζει να εκ­φω­νεί σε λί­γο υπο­δη­λώ­νουν μια ολι­στι­κή αντί­λη­ψη της εμπει­ρί­ας, ονο­μά­ζουν κά­ποια ολι­κά και ατε­μά­χι­στα συμ­βά­ντα, και απο­τε­λούν την κοι­τί­δα της πρό­τα­σης.
Με­γα­λώ­νο­ντας, το νή­πιο αντι­λαμ­βά­νε­ται τον κό­σμο δει­κτι­κά, δη­λα­δή πι­στεύ­ει πως οι λέ­ξεις ανή­κουν στα πράγ­μα­τα και βγαί­νουν μέ­σα από αυ­τά. Δη­λα­δή, το παι­δί σκέ­φτε­ται στην Ευ­κτι­κή, μέ­σα από τον κό­σμο των επι­θυ­μιών του, μέ­σα από το πώς θα ήθε­λε να εί­ναι τα πράγ­μα­τα γύ­ρω του. Δεν σκέ­φτε­ται στην Ορι­στι­κή, δη­λα­δή στην έγκλι­ση της ωμής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.
Όταν το νή­πιο-παι­δί μι­λά πια «κα­νο­νι­κά», όπως οι «με­γά­λοι», ανα­γκά­ζε­ται να θυ­σιά­σει την ευ­κτι­κή βί­ω­ση της εμπει­ρί­ας ώστε να μπει στο σύ­μπαν του «πο­λι­τι­σμού». Φο­νεύ­ει τα πράγ­μα­τα για να κερ­δί­σει τα σύμ­βο­λα, αφού με αυ­τά θα πε­ρά­σει τη ζωή του, όπως όλοι μας.
Όμως αυ­τή η ευ­κτι­κή φω­νή εξα­κο­λου­θεί να επι­βιώ­νει μέ­σα του ως μνή­μη, ακό­μη κι όταν με­γα­λώ­νει. Οι ορια­κές χρή­σεις της γλώσ­σας, όπως ο μα­γι­κός λό­γος και η ποί­η­ση, πυ­ρο­δο­τού­νται από την έκρη­ξη αυ­τής της εγκλω­βι­σμέ­νης φω­νής.
Ει­δι­κά ο ποι­η­τι­κός λό­γος ει­κο­νο­γρα­φεί την αντί­στρο­φη κί­νη­ση: την πρω­τεϊ­κή ανά­γκη υπέρ­βα­σης της συμ­βο­λι­κής, αφαι­ρε­τι­κής γλώσ­σας. Ο ποι­η­τι­κός λό­γος και ο γλωσ­σι­κός πα­ρο­ξυ­σμός του προ­σπα­θεί να υπερ­βεί τη συμ­βο­λι­κή προ­τα­σια­κή γλώσ­σα και αγω­νί­ζε­ται να ξα­να­κά­νει τον ήχο των λέ­ξε­ων κομ­μά­τι της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας την οποία απο­τε­λούν.

Και τώρα, δράση 90′′

Λέξεις που σιχαίνομαι:

Καβαδούρα. Σουρομαδάω. Σοφοιλιάζω. Κουρασμενάκι. Κοτονοστιμιές. Γκρουπούσκουλο. Φιλαράκι. Μπαράκι. Μεθυσμενάκι. Ζαμπονοτυρόπιτα. Τσαγερί. Συλλείτουργο. Τραγουδοποιός. Μαρέγκα. Ελληνάδικο. Ριχτάρι. Πλατεΐτσα. Αρτοποιήματα. Μεγαλοκοπέλα. Βάφλα. Αρμοζούμι. Λούτρινα. Ρεμπετάδικο. Αγιοταφίτης. Αγιογδύτης. Ψυχοκόρη. Γλεντάδικο. Σούρδελο. Μελομακάρονο. Μποναμάς. Καρναβαλιστής. Αντραδελφή. Κεϊφλής. Σκελετά (τα).

Λέξεις που λατρεύω:

Λαγνάκι. Έκπαγλη. Ελεεινός. Ζουρλός. Αρτίστα (η). Ζημιάρικο. Βουρλίζω. Οκνιάζω. Μπρίο. Σίχαμα. Ζουρλάδι. Σαλτανάτι. Χολερικός. Μεθούας. Σαχλαμπούχλας. Μπάνικος. Χαμαίκαυλος. Ντουζένια (τα). Φυρόμυαλος. Σιωπητής. Τζουτζουκλέρι (το). Σαρκόφιλος. Καϊνάρι. Τζερεμές. Νταραβέρι. Κερατόσογο. Σορολόπ (το). Προγάστωρ. Μεμέ (τα). Κοντοπούτανο (το). Ιλαρύνω. Τρυφηλός. Λάσιος. Παιπάλη. Σχέτλιος. Κακέμφατος. Τζαναμπέτης. Αχμάκης. Μπερντάχι. Βλεπάτορας. Βουασμός. Πολύθλιβος. Παρθενοπίπης. Τσίπα (η). Ημερονυκτάκι. Μνημόσκυλο.

Λέξεις που σιχαίνεσαι εσύ:

Λέξεις που λατρεύεις εσύ:

Τέλος χρόνου.


Αμέ­σως με­τά

Ίσως με­ρι­κές λέ­ξεις δεν μας αρέ­σουν για­τί δεν θέ­λου­με να γί­νου­με σαν αυ­τές. Δεν θέ­λου­με να ζού­με στο σύ­μπαν που συ­νι­στούν οι ήχοι τους, δη­λα­δή το πε­ριε­χό­με­νό τους. Δεν θέ­λω ένα σύ­μπαν με «καρ­να­βα­λι­στές», «ψυ­χο­κό­ρες» και «με­θυ­σμε­νά­κια». Ορέ­γο­μαι ένα σύ­μπαν με «πο­λύ­θλι­βους», «ζουρ­λούς» και «ντου­ζέ­νια». Χρό­νια τώ­ρα, κα­τα­γρά­φω τις σι­χα­με­ρές λέ­ξεις και τις πε­τάω έξω από τη γλώσ­σα μου. Κα­τα­γρά­φω τις λα­τρε­μέ­νες λέ­ξεις μου και τις πι­πι­λάω σε κεί­με­να και σε κα­θη­με­ρι­νή ομι­λη­τι­κή χρή­ση.

Κά­νε τις δι­κές σου λί­στες και βά­λε μπρος.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: