Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 2

Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον, 2

(Συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος)

Τα χρονοταξιδιωτικά αυτά κείμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σταχυολογημένες ειδήσεις. Ειδήσεις οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια των ποικιλώνυμων ιών του μέλλοντός μας. Σημαντικές ειδήσεις και ασήμαντες ειδήσεις. Ειδήσεις μακροσκελείς και ειδήσεις σύντομες. Ευτράπελες ειδήσεις και ζοφερές ειδήσεις. Προερχόμενες από τον τύπο, έντυπο και τον ηλεκτρονικό, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την εσωτερική αλλά και από τη διεθνή επικαιρότητα. Οι εσωτερικές ειδήσεις, όντας στα ελληνικά, μεταφέρονται εντελώς αυτούσιες, όπως δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Οι μεταφρασμένες διατηρούν τον τόνο και το ύφος του συντάκτη, το κατά δύναμη. Αναφέρεται πάντα η χώρα δημοσίευσής τους. Κάποιες από τις ειδήσεις στοχεύουν στο ευρύ κοινό, άλλες είναι περισσότερο στοχευμένες..
Στο βαθμό που τα fn (future news) είναι εξίσου σημαντικά με τα fn (fake news) και στο βαθμό που ισχύει η λαϊκή ρήση «στα δύστοπα κλωθογυρίζεις, τις κακοτοπιές γνωρίζεις», οι ειδήσεις αυτές διεκδικούν τη δική τους αξιοπιστία. Προφανώς δεν είναι αληθινές αλλά απλώς πραγματικές. Προφανώς στοχεύουν να διασώσουν το μέλλον από τη λήθη.
Οι πηγές τους δεν αναφέρονται. Είναι ανώνυμες ακόμη, καθότι μελλοντικές. Τα παρένθετα τραγούδια προέρχονται από το παρελθόν. Το παρελθόν αγαπά το μέλλον, ως γνωστόν. Χωρίς ανταπόκριση, ως γνωστόν.  
Πιθανόν κάποιοι αναγνώστες να θεωρήσουν τον τίτλο εσφαλμένο ή και παραπλανητικό, πιθανόν να ισχυριστούν πως πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Ειδήσεις από ένα εγγύτερο μέλλον». Κατανοητό.

[ ΗΧΟΣ 1 ]

————————————————————
Ελ­λά­δα – Εξω­τε­ρι­κές ει­δή­σεις
—————————————————————

Μή­πως η παν­δη­μία οδη­γεί σε υπερ­τί­μη­ση του ρό­λου της ποί­η­σης;

Με­τρί­ως αξιό­πι­στες πη­γές από τη Βό­ρεια Κο­ρέα, οι οποί­ες επι­θυ­μούν να πα­ρα­μεί­νουν ανώ­νυ­μες για ευ­νό­η­τους λό­γους, ανέ­φε­ραν στα διε­θνή μέ­σα ότι, στα πε­ρί­χω­ρα της Πιονγκ Γιανγκ, τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, γκρι­ζο­πρά­σι­νο φορ­τη­γό ξέ­φυ­γε από την πο­ρεία του, ανέ­βη­κε στο πε­ζο­δρό­μιο και πα­ρέ­συ­ρε πε­ζό. Αν πι­στέ­ψου­με ανε­ξα­κρί­βω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες πε­ρι­πα­τη­τών, ο πε­ζός περ­πα­τού­σε αφη­ρη­μέ­νος απαγ­γέλ­λο­ντας σε μια ακα­τά­λη­πτη γλώσ­σα. Ο πε­ζός, ο οποί­ος υπέ­κυ­ψε πο­λύ σύ­ντο­μα στα τραύ­μα­τά του, ήταν γνω­στός ποι­η­τής στη χώ­ρα του και εξαι­ρε­τι­κός με­τα­φρα­στής της νε­ο­ελ­λη­νι­κής ποί­η­σης. Εξό­ρι­στοι φί­λοι και θαυ­μα­στές του ποι­η­τή στη Νό­τια Κο­ρέα, σε αναρ­τή­σεις τους στο facebook και στο instagram δια­τεί­νο­νται ότι πρό­κει­ται για συ­γκε­κα­λυμ­μέ­νη πο­λι­τι­κή δο­λο­φο­νία. Ο απο­βιώ­σας εί­χε τε­θεί κα­τ’ επα­νά­λη­ψη στο στό­χα­στρο των διω­κτι­κών αρ­χών της χώ­ρας του λό­γω του ό,τι συ­νή­θι­ζε να αναρ­τά σε μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης κά­ποια, με­τα­φρα­σμέ­να από τον ίδιο, νε­ο­ελ­λη­νι­κά ποι­ή­μα­τα, ερ­μη­τι­κά κα­τά τους πε­ρισ­σό­τε­ρους λο­γο­τε­χνι­κούς κρι­τι­κούς, πά­ντα μα­ζί με το πρω­τό­τυ­πο. Οι αρ­χές υπο­στή­ρι­ζαν ότι αυ­τά τα ποι­ή­μα­τα συ­νι­στού­σαν με­γά­λο εμπό­διο στην προ­σπά­θειά τους να πεί­σουν τους πο­λί­τες να συμ­βιώ­σουν με τους ιούς προ­βαί­νο­ντας σε επώ­δυ­νες προ­σω­πι­κές θυ­σί­ες προ­κει­μέ­νου να μην απο­βιώ­σουν επώ­δυ­να από τους ιό. Υπο­στή­ρι­ζαν ακό­μη ότι ο με­τα­φρα­στής και ποι­η­τής ήταν η «βι­τρί­να» ενός διε­θνούς συ­νω­μο­σιο­λο­γι­κού κέ­ντρου που προ­ω­θεί δο­λί­ως, κα­τά τους ισχυ­ρι­σμούς τους, την ανύ­παρ­κτη όσο και επι­κίν­δυ­νη έν­νοια του «τρα­γι­κού». Γε­γο­νός εί­ναι ότι, αν και όντως δυσ­νό­η­τα αυ­τού του εί­δους τα ποι­ή­μα­τα, γί­νο­νταν πο­λύ συ­χνά viral, πράγ­μα ανε­ξή­γη­το και ύπο­πτο, κα­τά τις αρ­χές. Η τε­λευ­ταία ανάρ­τη­ση του με­τα­φρα­στή, την οποία οι αρ­χές κα­τέ­βα­σαν πά­ραυ­τα, ήταν ένα άκρως ερ­μη­τι­κό ποί­η­μα, το οποίο πα­ρα­θέ­του­με στο ελ­λη­νι­κό πρω­τό­τυ­πο:

ΣΟ­ΦΟΙ ΔΕ ΠΡΟ­ΣΙΟ­ΝΤΩΝ

«Θε­οί μεν γαρ μελ­λό­ντων, άν­θρω­ποι δε γι­γνο­μέ­νων, σο­φοί δε προ­σιό­ντων αι­σθά­νο­νται.» —— Φι­λό­στρα­τος. Τὰ εἰς τὸν Τυα­νέα Ἀπολ­λώ­νιον, VIII, Ζ

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοιχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
αντιλαμβάνονται. Η ακοή

αυτών κάποτ' εν ώραις σοβαρών σπουδών
ταράττεται. Η μυστική βοή
τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν
έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.


Φαί­νε­ται πως η παν­δη­μία έχει οδη­γή­σει σε υπερ­τί­μη­ση του ρό­λου της ποί­η­σης. Εντύ­πω­ση πά­ντως προ­κα­λεί το γε­γο­νός ότι, πριν εί­κο­σι ημέ­ρες, στη Σου­η­δία, με­τα­φρα­στής από τα νέα ελ­λη­νι­κά, ο οποί­ος εί­χε αναρ­τή­σει το ίδιο ποί­η­μα και εί­χε δε­χθεί τις επι­κρί­σεις των αρ­χών, πέ­θα­νε και αυ­τός σε τρο­χαίο σε συν­θή­κες που εμ­βάλ­λουν σε υπο­ψί­ες ότι πρό­κει­ται για δο­λο­φο­νία. Με μια δια­φο­ρά: οι αναρ­τή­σεις του, όμως, του δεν ήταν πο­τέ viral στην ψυ­χρή αυ­τή χώ­ρα του Βορ­ρά.

[ ΗΧΟΣ 2 ]

———————————————————
Βέλ­γιο – Διε­θνείς Σχέ­σεις
————————————————————

Τα μω­ρά μας στο δρό­μο του με­τα­ξιού

Αντι­κρουό­με­να συ­ναι­σθή­μα­τα και αντι­δρά­σεις έχει προ­κα­λέ­σει στους πο­λύ­πα­θους, ευ­ε­ρέ­θι­στους και ευ­συ­γκί­νη­τους πλέ­ον, λό­γω των αλ­λε­πάλ­λη­λων ιο­γε­νών παν­δη­μιών, ευ­ρω­παϊ­κούς λα­ούς μια τολ­μη­ρή όσο και αμ­φι­λε­γό­με­νη ενέρ­γεια του Πε­κί­νου. Ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος της με­γά­λης ασια­τι­κής χώ­ρας ανα­κοί­νω­σε προ ημε­ρών πως η κυ­βέρ­νη­σή του προ­τί­θε­ται να επι­δο­τεί πα­γί­ως επί σει­ρά ετών πο­λυ­τε­λείς ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες προ­στα­τευό­με­νης κύ­η­σης για πα­ρέν­θε­τες μη­τέ­ρες σε γρα­φι­κές το­πο­θε­σί­ες της Κί­νας. Λό­γω του ελέγ­χου των γεν­νή­σε­ων που ισχύ­ει στη χώ­ρα, ο οποί­ος έχει γί­νει πλέ­ον αυ­στη­ρό­τε­ρος, αλ­λά και λό­γω των επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων lockdown στη Δύ­ση και της μεί­ω­σης των κι­νε­ζι­κών εξα­γω­γών, πολ­λές νε­α­ρές και υγιείς Κι­νέ­ζες, άνερ­γες οι πε­ρισ­σό­τε­ρες, προ­σφέ­ρουν πλέ­ον πρό­θυ­μα τις υπη­ρε­σί­ες τους, με το αζη­μί­ω­το προ­φα­νώς, σε ευ­ρω­παϊ­κά ζευ­γά­ρια τα οποία επι­θυ­μούν, δια­κα­ώς πλην μα­ταί­ως, να απο­κτή­σουν παι­δί. Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένω­ση βιώ­νει μια πε­ρί­ο­δο έντο­νης και ανη­συ­χη­τι­κής υπο­γεν­νη­τι­κό­τη­τας, η οποία απο­δί­δε­ται στη συ­νε­χι­ζό­με­νη πε­ρι­συλ­λο­γή και εν­δο­σκό­πη­ση, πριν, κα­τά και με­τά τα πα­ρα­τε­τα­μέ­να και αλ­λε­πάλ­λη­λα lockdown και τις κα­ρα­ντί­νες, τα οποία έχουν ως απο­τέ­λε­σμα τη μειω­μέ­νη libido, την αδυ­να­μία σύλ­λη­ψης και τις συ­χνές απο­βο­λές.

«Εί­ναι μια ενέρ­γεια win-win,» επι­σή­μα­νε ο Κι­νέ­ζος αξιω­μα­τού­χος «πα­ρέ­χει ελ­πί­δες δυ­να­μι­κής ανά­καμ­ψης στην κι­νε­ζι­κή οι­κο­νο­μία. Ελ­πί­δες για το μέλ­λον σε πολ­λούς φί­λους και φί­λες από την Ευ­ρώ­πη και ελ­πί­δες για το πα­ρόν σε πολ­λά ανα­ξιο­πα­θού­ντα νε­α­νι­κά κι­νε­ζι­κά ζευ­γά­ρια που θα απο­λαύ­σουν δια­μο­νή επι­πέ­δου ξε­νο­δο­χεί­ου πέ­ντε αστέ­ρων στις μο­νά­δες κύ­η­σης. Πα­ράλ­λη­λα, πολ­λές Κι­νέ­ζες θα βιώ­σουν τη χα­ρά της κύ­η­σης και της μη­τρό­τη­τας. Ας μας εμπι­στευ­θούν οι συ­νάν­θρω­ποί μας από την Ευ­ρώ­πη. Οι προ­θέ­σεις μας εί­ναι ει­λι­κρι­νείς, οι στό­χοι μας σα­φείς, τα απο­τε­λέ­σμα­τα εγ­γυ­η­μέ­να: τα νε­ο­γνά θα φέ­ρουν σα­φώς τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της καυ­κά­σιας φυ­λής».

Σή­με­ρα συ­νε­δριά­ζει η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή προ­κει­μέ­νου να εκ­πο­νή­σει μια κα­τευ­θυ­ντή­ρια οδη­γία σχε­τι­κά με το ζή­τη­μα, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψιν όλες τις πα­ρα­μέ­τρους. Προ­φα­νώς, η ει­σα­γω­γή υπη­ρε­σιών πα­ρέν­θε­της μη­τρό­τη­τας από την Κί­να πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε ένα «θε­σμι­κό ημί­φως», κα­τά τους ει­δι­κούς, εδώ και αρ­κε­τό και­ρό, αλ­λά η πρό­σφα­τη ενέρ­γεια της κι­νε­ζι­κής κυ­βέρ­νη­σης να ενι­σχύ­σει τον κλά­δο προσ­δί­δει μια νέα διά­στα­ση στο όλο ζή­τη­μα. Πά­ντως, ο κίν­δυ­νος εξάρ­τη­σης της Ευ­ρώ­πης από την Κί­να, ακό­μη και στον ανα­πα­ρα­γω­γι­κό κλά­δο πλέ­ον, εί­ναι προ­φα­νής, υπο­γραμ­μί­ζουν με νό­η­μα πολ­λοί σι­νό­φο­βοι ανα­λυ­τές. Εξάλ­λου, ο κι­νε­ζι­κός πα­ρεμ­βα­τι­σμός στον ανα­πα­ρα­γω­γι­κό κλά­δο της οι­κο­νο­μί­ας, συ­νι­στά ένα εί­δος αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού σε ανά­λο­γα εγ­χει­ρή­μα­τα που ίσως προ­κύ­ψουν στη γη­ραιά ήπει­ρο.
Τα νε­ο­γέν­νη­τα, κα­τά τον Κι­νέ­ζο αξιω­μα­τού­χο, θα με­γα­λώ­νουν για λί­γο στην Κί­να και, στη συ­νέ­χεια, θα με­τα­φέ­ρο­νται με ει­δι­κές ροζ ντα­λί­κες, μέ­σα σε ει­δι­κά δια­σκευα­σμέ­να εμπο­ρευ­μα­το­κι­βώ­τια, στην Ευ­ρώ­πη, προ­κει­μέ­νου να πα­ρα­δο­θούν στους γο­νείς, συ­νο­δευό­με­να από ει­δι­κά ρο­μπότ-πα­ρα­μά­νες. Ο Κι­νέ­ζος αξιω­μα­τού­χος πρό­σθε­σε ακό­μη ότι τα μω­ρά θα δια­τρέ­φο­νται, μέ­χρι να πα­ρα­δο­θούν στους γο­νείς, με γά­λα από σό­για, σε­βό­με­νος τις ευ­ρω­παϊ­κές ευαι­σθη­σί­ες απέ­να­ντι στους αδελ­φούς και αδελ­φές μας από το ζω­ι­κό βα­σί­λειο, ευαι­σθη­σί­ες οι οποί­ες έχουν ως απο­τέ­λε­σμα πολ­λά vegan κόμ­μα­τα να συμ­με­τέ­χουν πλέ­ον σε κυ­βερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα της γη­ραιάς ηπεί­ρου. Η με­τα­φο­ρά θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται οδι­κώς, όσο συ­νε­χί­ζε­ται η δια­κο­πή της αε­ρο­πο­ρι­κής σύν­δε­σης Ευ­ρώ­πης-Κί­νας. Το σλό­γκαν για την προ­ώ­θη­ση του με­γα­λό­πνο­ου κι­νε­ζι­κού project στους Ευ­ρω­παί­ους εί­ναι συ­ναρ­πα­στι­κό: «Απο­κτή­στε ένα παι­δί που θα έχει τα­ξι­δέ­ψει ήδη στο Δρό­μο του Με­τα­ξιού». Το σλό­γκαν για την προ­ώ­θη­ση του project στην Κί­να εί­ναι κά­πως δια­φο­ρε­τι­κό: «Μο­να­δι­κή ευ­και­ρία για σού­περ δια­κο­πές βιώ­νο­ντας μια μη­τρό­τη­τα προ­σω­ρι­νή, σαν τη ζωή την ίδια».

[ ΗΧΟΣ 3 ]


———————————————————
Γαλ­λία – Κοι­νω­νία & Πο­λι­τι­σμός
————————————————————

Ψη­φιο­ποί­η­ση: τά­φοι και επι­τύμ­βια

Όπως εί­ναι γνω­στό, ο διαρ­κώς αυ­ξη­μέ­νος αριθ­μός θα­νά­των στη γαλ­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα, λό­γω της επα­νεμ­φά­νι­σης της παν­δη­μί­ας, έχει ανα­γκά­σει εδώ και κά­ποιου μή­νες τις αρ­χές να προ­σφεύ­γουν στη λύ­ση των ομα­δι­κών τά­φων για τους «μη έχο­ντες» που αρ­νού­νται τη βο­λι­κή λύ­ση της απο­τέ­φρω­σης. Πολ­λοί, άνερ­γοι πλέ­ον, ει­κα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες, σε συ­νερ­γα­σία με λο­γο­τέ­χνες, ανα­λαμ­βά­νουν να φι­λο­τε­χνή­σουν σε ελά­χι­στο χρό­νο πρω­τό­τυ­πους πί­να­κες που απει­κο­νί­ζουν αξιο­πρε­πείς ατο­μι­κούς τά­φους με επι­τύμ­βιες επι­γρα­φές για τους απο­βιώ­σα­ντες της πα­ρα­πά­νω κα­τη­γο­ρί­ας, με βά­ση πά­ντα τις υπο­δεί­ξεις και τις επι­θυ­μί­ες των οι­κεί­ων τους. Οι πί­να­κες φω­το­γρα­φί­ζο­νται και απο­στέλ­λο­νται μέ­σω κι­νη­τού ή Η/Υ σε όσους πα­ρα­κο­λου­θούν κα­τα­νυ­κτι­κά την τη­λε-κη­δεία. Στη συ­νέ­χεια, οι ίδιοι οι πί­να­κες, σχο­λα­στι­κά απο­στει­ρω­μέ­νοι, απο­στέλ­λο­νται με κού­ριερ, στους οι­κεί­ους του απο­βιώ­σα­ντος. «Από­δει­ξη ότι ο άν­θρω­πος δεν έχει πά­ψει να προ­τι­μά το πραγ­μα­τι­κό από το ει­κο­νι­κό», επι­ση­μαί­νουν με ικα­νο­ποί­η­ση οι κοι­νω­νι­κοί επι­στή­μο­νες.
Επί τη ευ­και­ρία, ση­μειώ­νου­με ότι σε κά­ποιο διά­λειμ­μα της παν­δη­μί­ας, πολ­λοί από τους κα­τό­χους των πι­νά­κων αυ­τών θα δα­νεί­σουν τους πί­να­κες αυ­τούς στο Μπο­μπούρ, συ­νο­δευό­με­νους από κά­ποια selfie του νε­κρού. Το μου­σείο θα ορ­γα­νώ­σει πρω­τό­τυ­πη έκ­θε­ση η οποία θα με­τα­δο­θεί δια­δι­κτυα­κά στην επό­με­νη έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας.


[ ΗΧΟΣ 4 ]

———————————————————
Αγγλία – Κοι­νω­νία
————————————————————


Tο δά­κρυ κο­ρό­μη­λο ή το μυ­στι­κό του μο­νό­κε­ρου

Εί­ναι κοι­νό μυ­στι­κό πως, πα­ρά τους θα­νά­σι­μους κιν­δύ­νους που εγκυ­μο­νεί η συ­ντή­ρη­ση κα­τοι­κί­διων, τα οποία, όπως έχει απο­δει­χθεί από πολ­λές επι­στη­μο­νι­κές με­λέ­τες, ευ­θύ­νο­νται για τη με­τά­δο­ση φο­νι­κών ιών στον άν­θρω­πο, εξα­κο­λου­θούν να εί­ναι πολ­λοί και πολ­λές όσοι, λό­γω νο­ση­ρής μο­να­ξιάς και ζω­ο­λα­γνεί­ας, «αμε­λούν» να απευ­θυν­θούν στις αρ­χές προ­κει­μέ­νου να απαλ­λα­γούν από αυ­τά. Δη­λα­δή από τις υγειο­νο­μι­κά ωρο­λο­για­κές βόμ­βες μέ­σα στο σπί­τι τους, ει­δι­κά σε πε­ριό­δους lockdown. Οι υπάλ­λη­λοι της IAV (Internet Anti-virus Vigilance) εντο­πί­ζουν και οδη­γούν κά­θε εβδο­μά­δα στον ει­σαγ­γε­λέα 12 κα­τά μέ­σον όρο πα­ρα­βά­τες του νό­μου πε­ρί υγειο­νο­μι­κής ατο­μι­κής ευ­θύ­νης, κα­τη­γο­ρού­με­νους, επι­πλέ­ον, και για υπό­θαλ­ψη κα­τοι­κι­δί­ου. Τις τε­λευ­ταί­ες μέ­ρες την προ­σο­χή των αρ­χών εί­χαν επι­σύ­ρει οι ύπο­πτες συ­νε­χό­με­νες πολ­λα­πλές αναρ­τή­σεις ει­κό­νων μο­νό­κε­ρων στα μ.κ.δ από μο­να­χι­κή κυ­ρία. Σε έφο­δο της IAV στην κα­τοι­κία της βρέ­θη­κε δα­σύ­τρι­χο μο­νο­κέ­ρα­το κριά­ρι το οποίο απο­μα­κρύν­θη­κε δια της βί­ας από την κά­το­χό του. Στο σχε­τι­κό ρε­πορ­τάζ το κριά­ρι, ενώ το απο­μά­κρυ­ναν, την κοί­τα­ζε πε­ρι­πα­θώς με ένα με­γά­λο ακί­νη­το δά­κρυ ακρι­βώς στην κόγ­χη του αρι­στε­ρού μα­τιού του, γε­γο­νός που προ­ξέ­νη­σε ανα­στά­τω­ση και άσκο­πη συ­γκί­νη­ση στο κοι­νό.
Ο δι­κη­γο­ρι­κός σύλ­λο­γος της χώ­ρας μας προ­τεί­νει, σε ανά­λο­γες πε­ρι­πτώ­σεις, στις φω­το­γρα­φί­ες που φθά­νουν στη δη­μο­σιό­τη­τα να κα­λύ­πτο­νται τα προ­σω­πι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του εκά­στο­τε ζώ­ου, ακό­μη και για λό­γους πο­λι­τι­κής ορ­θο­φρο­σύ­νης, με­τα­ξύ άλ­λων.

[ ΗΧΟΣ+ΕΙ­ΚΟ­ΝΑ ]


(Συ­νε­χί­ζε­ται)


ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: