Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον

Χοσέ Ονοράτο Λοσάνο (περ. 1843)
Χοσέ Ονοράτο Λοσάνο (περ. 1843)



[ ΗΧΟΣ 0 ]

Τα χρο­νο­τα­ξι­διω­τι­κά αυ­τά κεί­με­να δεν εί­ναι τί­πο­τα άλ­λο πα­ρά στα­χυο­λο­γη­μέ­νες ει­δή­σεις. Ει­δή­σεις οι οποί­ες έχουν φι­λο­τε­χνη­θεί χά­ρη στην ανε­κτί­μη­τη βο­ή­θεια των ποι­κι­λώ­νυ­μων ιών του μέλ­λο­ντός μας. Ση­μα­ντι­κές ει­δή­σεις και ασή­μα­ντες ει­δή­σεις. Ει­δή­σεις μα­κρο­σκε­λείς και ει­δή­σεις σύ­ντο­μες. Ευ­τρά­πε­λες ει­δή­σεις και ζο­φε­ρές ει­δή­σεις. Προ­ερ­χό­με­νες από τον τύ­πο, έντυ­πο και ηλε­κτρο­νι­κό, αλ­λά και από τα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης. Από την εσω­τε­ρι­κή αλ­λά και από τη διε­θνή επι­και­ρό­τη­τα. Οι εσω­τε­ρι­κές ει­δή­σεις, όντας στα ελ­λη­νι­κά, με­τα­φέ­ρο­νται εντε­λώς αυ­τού­σιες, όπως δεν έχουν δει πο­τέ το φως της δη­μο­σιό­τη­τας. Οι με­τα­φρα­σμέ­νες δια­τη­ρούν τον τό­νο και το ύφος του συ­ντά­κτη, το κα­τά δύ­να­μη. Ανα­φέ­ρε­ται πά­ντα η χώ­ρα δη­μο­σί­ευ­σής τους. Κά­ποιες από τις ει­δή­σεις στο­χεύ­ουν στο ευ­ρύ κοι­νό άλ­λες εί­ναι πε­ρισ­σό­τε­ρο στο­χευ­μέ­νες..
Στο βαθ­μό που τα fn (future news) εί­ναι εξί­σου ση­μα­ντι­κά με τα fn (fake news) και στο βαθ­μό που ισχύ­ει η λαϊ­κή ρή­ση «στα δύ­στο­πα κλω­θο­γυ­ρί­ζεις, τις κα­κο­το­πιές γνω­ρί­ζεις», οι ει­δή­σεις αυ­τές διεκ­δι­κούν τη δι­κή τους αξιο­πι­στία. Προ­φα­νώς δεν εί­ναι αλη­θι­νές αλ­λά απλώς πραγ­μα­τι­κές. Προ­φα­νώς στο­χεύ­ουν να δια­σώ­σουν το μέλ­λον από τη λή­θη.
Οι πη­γές τους δεν ανα­φέ­ρο­νται. Εί­ναι ανώ­νυ­μες ακό­μη, κα­θό­τι μελ­λο­ντι­κές. Τα πα­ρέν­θε­τα τρα­γού­δια προ­έρ­χο­νται από το πα­ρελ­θόν. Το πα­ρελ­θόν αγα­πά το μέλ­λον, ως γνω­στόν. Χω­ρίς αντα­πό­κρι­ση, ως γνω­στόν.  
Πι­θα­νόν κά­ποιοι ανα­γνώ­στες να θε­ω­ρή­σουν τον τί­τλο εσφαλ­μέ­νο ή και πα­ρα­πλα­νη­τι­κό, πι­θα­νόν να ισχυ­ρι­στούν πως πιο σω­στός τί­τλος θα ήταν «Ει­δή­σεις από ένα εγ­γύ­τε­ρο μέλ­λον». Κα­τα­νοη­τό.


[ ΗΧΟΣ 1 ]

————————————————————
Εσω­τε­ρι­κές ει­δή­σεις – Άπο­ψη
————————————————————

Η παν­δη­μία υπο­βαθ­μί­ζει την ορ­θο­γρα­φία

Με­γά­λη αί­σθη­ση έχει προ­κα­λέ­σει η από­φα­ση του ΕΣΡ να απα­γο­ρεύ­σει την τη­λε­ο­πτι­κή με­τά­δο­ση της αγα­πη­μέ­νης και δια­χρο­νι­κής ελ­λη­νι­κής ται­νί­ας Υιέ μου, υιέ μου, του Γρη­γό­ρη Γρη­γο­ρί­ου (1965), με πρω­τα­γω­νι­στές τον Λά­μπρο Κων­στα­ντά­ρα και τη Μά­ρω Κο­ντού. Η απα­γό­ρευ­ση αι­τιο­λο­γή­θη­κε με το επι­χεί­ρη­μα ότι η ο τί­τλος, ηχη­τι­κά, θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει το κοι­νό σε πα­ρα­νο­ή­σεις σχε­τι­κά με τον πό­λε­μο κα­τά του ιού, να το οδη­γή­σει στην πλά­νη ότι η σχέ­ση με τον ιό εί­ναι συμ­βιω­τι­κή. Ακό­μη και να υπο­σκά­ψει την ατα­λά­ντευ­τη παλ­λαϊ­κή συ­σπεί­ρω­ση ενα­ντί­ον του. Ωστό­σο, επώ­νυ­μοι των γραμ­μά­των και των τε­χνών έσπευ­σαν για άλ­λη μια φο­ρά να επι­ση­μά­νουν τη ση­μα­σία της ιστο­ρι­κής ορ­θο­γρα­φί­ας στην ελ­λη­νι­κή γλώσ­σα κα­ταγ­γέλ­λο­ντας την απα­γό­ρευ­ση ως γε­λοία και υπο­τι­μη­τι­κή για το λαό και τη γλώσ­σα του. Προ­σπά­θειες της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής να προ­βλη­θεί η ται­νία με τον τί­τλο Γιε μου, γιε μου έπε­σαν στο κε­νό, επει­δή συ­νά­ντη­σαν την άρ­νη­ση των κα­τό­χων των πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των.

————————————————————
Εσω­τε­ρι­κές ει­δή­σεις - Ερ­γα­τι­κά
————————————————————

Η πάν­δη­μη Αφρο­δί­τη αντι­μέ­τω­πη με την παν­δη­μία

Αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις συ­νέ­λα­βαν ομά­δα γυ­ναι­κών που δια­δή­λω­ναν μπρο­στά στα γρα­φεία εται­ρί­ας ενοι­κιά­σε­ως αυ­το­κι­νή­των σε του­ρι­στι­κή πε­ριο­χή πα­ρα­κω­λύ­ο­ντας την εί­σο­δο. Οι δια­δη­λώ­τριες, ερ­γα­ζό­με­νες στο σεξ στην πλειο­ψη­φία τους, δια­μαρ­τύ­ρο­νταν ενά­ντια στην από­φα­ση της εται­ρί­ας να πα­ρέ­χει στους πε­λά­τες, μα­ζί με το αυ­το­κί­νη­το, και ένα κι­νε­ζι­κό sexbot. Εκ­πρό­σω­πος των γυ­ναι­κών δή­λω­σε ότι αυ­τή η πρα­κτι­κή συ­νι­στά αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό εις βά­ρος τους σε μια επο­χή που έχουν ανα­κλη­θεί οι πε­ρισ­σό­τε­ρες άδειες των πορ­νεί­ων κα­θώς και οι άδειες ασκή­σε­ως επαγ­γέλ­μα­τος από πολ­λές συ­να­δέλ­φους τους, ενώ όλα σχε­δόν τα ξε­νο­δο­χεία πα­ρα­μέ­νουν κλει­στά. Υπεν­θύ­μι­σε δε πως, πα­ρά την ολο­κλη­ρω­τι­κή εμπέ­δω­ση της κοι­νω­νι­κής ει­ρή­νης στις μέ­ρες μας, η ευ­γε­νής χει­ρο­νο­μία αλ­λη­λεγ­γύ­ης αστυ­νο­μι­κού σω­μα­τεί­ου να πα­ρα­χω­ρή­σει –υπό μορ­φή δα­νει­σμού– σε σω­μα­τεία των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο σεξ αντια­σφυ­ξιο­γό­νες προ­σω­πί­δες, για την ασφά­λειά τους αλ­λά και την ασφά­λεια των πε­λα­τών, προ­σέ­κρου­σε σε αντα­να­κλα­στι­κές αντι­δρά­σεις των αρ­μο­δί­ων. Από την πλευ­ρά του, ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος υπο­γράμ­μι­σε πως δεν πρό­κει­ται για αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό, εφό­σον ένα sexbot δεν εί­ναι επ’ ου­δε­νί αν­θρώ­πι­νο ον. Προ­έ­τρε­ψε δε τις ερ­γα­ζό­με­νες στο σεξ να προ­χω­ρή­σουν σε και­νο­τό­μες λύ­σεις –«έχουν αλ­λά­ξει οι ερ­γα­σια­κές συν­θή­κες» εί­πε. Μή­πως ήρ­θε η ώρα να αγνο­ή­σου­με τις εν­στά­σεις της συ­μπα­θούς τά­ξης των τα­ξι­τζή­δων και να δού­με το uber με άλ­λο μά­τι;

[ ΗΧΟΣ 2 ]

————————————————————
Τουρ­κία – Διε­θνείς σχέ­σεις
————————————————————

Η τε­λι­κή λύ­ση;

Συ­νε­χί­ζο­νται, σε τε­τα­μέ­νη ατμό­σφαι­ρα και κε­κλει­σμέ­νων των θυ­ρών, οι ερ­γα­σί­ες της ολο­μέ­λειας των Ηνω­μέ­νων Εθνών. Όπως διέρ­ρευ­σε από ακού­σι­eς εκ­μυ­στη­ρεύ­σεις αντι­προ­σώ­που μι­κρής νη­σιω­τι­κής χώ­ρας του Ει­ρη­νι­κού σε μπαρ κο­ντά στα γρα­φεία του ορ­γα­νι­σμού, εί­ναι αδύ­να­τον να λη­φθεί τε­λι­κή από­φα­ση επει­δή κά­ποιες χώ­ρες απει­λούν με βέ­το. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τα Ηνω­μέ­να Έθνη έχουν συ­νέλ­θει για να απο­φα­σί­σουν το εάν και με ποιους όρους θα ανα­τε­θεί σε κά­ποιες χώ­ρες να βομ­βαρ­δί­σουν με να­πάλμ, αφού πρώ­τα, φυ­σι­κά, τις εκ­κε­νώ­σουν, πολ­λές πα­ρα­γκου­πό­λεις του τρί­του κό­σμου κα­θώς και υπο­βαθ­μι­σμέ­να πε­ρί­χω­ρα πό­λε­ων της Ευ­ρώ­πης και της Β. Αμε­ρι­κής με σκο­πό την τε­λειω­τι­κή εκρί­ζω­ση του ιού από τον πλα­νή­τη μας. Ως γνω­στόν ο ιός αφθο­νεί ακό­μη σε πε­ριο­χές που εί­ναι εστί­ες μό­λυν­σης, λό­γω μειω­μέ­νης ατο­μι­κής ευ­θύ­νη και μη τή­ρη­σης της κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης: σε αυ­τές τις πε­ριο­χές οι κά­τοι­κοι έχουν την τά­ση να ζουν στοι­βαγ­μέ­νοι σε μι­κρές και αν­θυ­γιει­νές κα­τοι­κί­ες.
Όπως έχει απο­δεί­ξει η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, ο ιός εξα­λεί­φε­ται πλή­ρως σε πο­λύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Κά­ποιες χώ­ρες έχουν δη­λώ­σει πρό­θυ­μες να ανα­λά­βουν, με διε­θνή έγκρι­ση κα­τά προ­τί­μη­ση, τα έξο­δα του βομ­βαρ­δι­σμού, ενώ κά­ποιες άλ­λες τα έξο­δα της ανοι­κο­δό­μη­σης, υπό επα­χθείς όμως οι­κο­νο­μι­κούς όρους, οι οποί­οι θα επι­βα­ρύ­νουν τις εξυ­γιαν­θεί­σες χώ­ρες με επα­χθή εξω­τε­ρι­κό δα­νει­σμό. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ει­δι­κοί επι­ση­μαί­νουν ότι αυ­τοί οι όντως πο­λυ­δά­πα­νοι βομ­βαρ­δι­σμοί θα ήταν η τε­λι­κή λύ­ση στο πρό­βλη­μα του ιού που χρο­νί­ζει. Δυ­στυ­χώς, δεν εί­ναι λί­γες οι χώ­ρες που αντι­τί­θε­νται κά­θε­τα σε αυ­τή τη δρα­στι­κή ενέρ­γεια, επι­κα­λού­με­νες τον κίν­δυ­νο δη­μιουρ­γί­ας ανε­ξέ­λεγ­κτων προ­σφυ­γι­κών ρο­ών.

[ ΗΧΟΣ 3 ]

————————————————————
Σου­η­δία – Αστυ­νο­μι­κό δελ­τίο
————————————————————

Λύ­θη­κε το μυ­στή­ριο του «Cuahutemoc»

Λί­γοι ανα­γνώ­στες θα θυ­μού­νται ακό­μη τις απο­ρί­ες που εί­χε προ­κα­λέ­σει, πριν από δυο μή­νες, η τυ­χαία ανα­κά­λυ­ψη του εκ­παι­δευ­τι­κού ιστιο­φό­ρου του με­ξι­κα­νι­κού ναυ­τι­κού «Cuahutemoc» σε σου­η­δι­κά χω­ρι­κά ύδα­τα κο­ντά στο νη­σί Γκό­τλαντ, στα ανοι­χτά της ιστο­ρι­κής πό­λης Βί­σμπυ (=ο τό­πος της θυ­σί­ας, στα αρ­χαία σκαν­δι­να­βι­κά). Το πλοίο βρέ­θη­κε ακυ­βέρ­νη­το εί­κο­σι μέ­ρες με­τά τη μυ­στη­ριώ­δη εξα­φά­νι­σή του από το λι­μά­νι της Βέ­ρα Κρους. Ο διε­θνής τύ­πος εί­χε υπεν­θυ­μί­σει τό­τε τα πλοία-φά­ντα­σμα άλ­λων επο­χών, στα οποία όλο το πλή­ρω­μα εί­χε πε­θά­νει από την πα­νού­κλα και αυ­τά πε­λα­γο­δρο­μού­σαν έρ­μαια των κυ­μά­των. Στο «Cuahutemoc» όμως δεν εί­χαν βρε­θεί πτώ­μα­τα. Πά­ντως, σχο­λια­στής της σου­η­δι­κής τη­λε­ό­ρα­σης ανα­φέρ­θη­κε ει­ρω­νι­κά στην αντα­πο­δο­τι­κή ανα­κά­λυ­ψη της Ευ­ρώ­πης από τους… ιθα­γε­νείς της Αμε­ρι­κής, πα­ρα­πέ­μπο­ντας στα θρυ­λι­κά τα­ξί­δια των Βί­κινγκς στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο πριν τον Κο­λόμ­βο. Το μυ­στή­ριο λύ­θη­κε τε­λι­κά με­τά από ανά­κρι­ση υπε­ρή­λι­κα εντός ισο­γεί­ου της Στοκ­χόλ­μης από επι­θε­ω­ρη­τή της σου­η­δι­κής αστυ­νο­μί­ας.
Ως γνω­στόν οι σου­η­δι­κές αρ­χές έχουν επι­βά­λει τον υπο­χρε­ω­τι­κό κα­θο­λι­κό και από­λυ­το εγκλει­σμό των υπε­ρη­λί­κων στα σπί­τια τους, απα­γο­ρεύ­ο­ντας κά­θε φυ­σι­κή επα­φή τους με άτο­μα από τον έξω κό­σμο, με στό­χο την προ­στα­σία τους από τον φο­νι­κό ιό και την προ­στα­σία του συ­στή­μα­τος υγεί­ας της χώ­ρας από εν­δε­χό­με­νη άσκο­πη υπερ­φόρ­τω­σή του. Η ποι­νή για την πα­ρα­βί­α­ση του εγκλει­σμού από μέ­ρους των υπε­ρη­λί­κων συ­νί­στα­ται σε δυ­νη­τι­κή απώ­λεια των δι­καιω­μά­των τους να τύ­χουν πε­ρί­θαλ­ψης σε πε­ρί­πτω­ση που νο­σή­σουν. Ενέρ­γεια που εί­χε ως απο­τέ­λε­σμα, όπως θα θυ­μού­νται πολ­λοί από τους ανα­γνώ­στες μας, τις μα­ζι­κές αυ­το­κτο­νί­ες υπε­ρη­λί­κων, στο οποίο οι αρ­χές αντέ­δρα­σαν άμε­σα και απο­τε­λε­σμα­τι­κά με τη με­τε­γκα­τά­στα­σή όλων των υπε­ρη­λί­κων σε ισό­γεια και την υπουρ­γι­κή από­φα­ση για συ­ντα­γο­γρά­φη­ση ψυ­χο­φαρ­μά­κων αυ­στη­ρά με το στα­γο­νό­με­τρο. Όμως η πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση του εμπο­ρί­ου, όπως απο­κά­λυ­ψε η εν­δε­λε­χής έρευ­να της σου­η­δι­κής αστυ­νο­μί­ας, έχει τε­λι­κά κα­τα­φέ­ρει να πα­ρη­γο­ρή­σει, προ­σω­ρι­νά, τους απελ­πι­σμέ­νους υπε­ρή­λι­κες. Στε­λέ­χη των συμ­μο­ριών των νάρ­κος του Με­ξι­κού, λό­γω της ανυ­παρ­ξί­ας αε­ρο­πο­ρι­κών πτή­σε­ων ανά­με­σα στην Αμε­ρι­κή και την Ευ­ρώ­πη, ανα­γκά­σθη­καν να απα­γά­γουν το «Cuahutemoc» προ­κει­μέ­νου να με­τα­φέ­ρουν στη Σου­η­δία τό­νους από το νέο ναρ­κω­τι­κό το οποίο εί­ναι γνω­στό στην «πιά­τσα» ως rosemare (νε­ο­λο­γι­σμός: από το rose nightmare). Η ου­σία αυ­τή, σε με­γά­λες δό­σεις, χα­ρί­ζει το θά­να­το σε μια κα­τά­στα­ση πα­ρα­δεί­σιας ευ­φο­ρί­ας. Το rosemare αγο­ρά­ζε­ται από το Δια­δί­κτυο και πα­ρα­δί­δε­ται πα­ρά­νο­μα στους υπε­ρή­λι­κες μέ­σα από ένα δί­κτυο λα­τι­νο­α­με­ρι­κα­νών με­τα­να­στών οι οποί­οι ερ­γά­ζο­νται ως ντε­λί­βε­ρι στον κλά­δο της εστί­α­σης. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι οι άλ­λο­τε φη­μι­σμέ­νες με­ξι­κα­νι­κές συμ­μο­ρί­ες των νάρ­κος έχουν δε­χθεί βα­ρύ­τα­το οι­κο­νο­μι­κό πλήγ­μα και απει­λού­νται από το φά­σμα της ανερ­γί­ας με­τά από την αμ­φι­λε­γό­με­νη από­φα­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών αρ­χών να πα­ρέ­χουν με το δελ­τίο, σε όσους το επι­θυ­μούν, εντε­λώς δω­ρε­άν, ση­μα­ντι­κές πο­σό­τη­τες κο­καîνης και αμ­φε­τα­μι­νού­χων σκευα­σμά­των. Εσχά­τως δε και βεν­ζί­νης κί­νη­σης, με­τά τη συ­νε­χι­ζό­με­νη κα­τα­κρή­μνι­ση των τι­μών του πε­τρε­λαί­ου.

[ ΗΧΟΣ 4 ]


Συνεχίζεται...

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: