Ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον

Χοσέ Ονοράτο Λοσάνο (περ. 1843)
Χοσέ Ονοράτο Λοσάνο (περ. 1843)



[ ΗΧΟΣ 0 ]

Τα χρονοταξιδιωτικά αυτά κείμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σταχυολογημένες ειδήσεις. Ειδήσεις οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια των ποικιλώνυμων ιών του μέλλοντός μας. Σημαντικές ειδήσεις και ασήμαντες ειδήσεις. Ειδήσεις μακροσκελείς και ειδήσεις σύντομες. Ευτράπελες ειδήσεις και ζοφερές ειδήσεις. Προερχόμενες από τον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την εσωτερική αλλά και από τη διεθνή επικαιρότητα. Οι εσωτερικές ειδήσεις, όντας στα ελληνικά, μεταφέρονται εντελώς αυτούσιες, όπως δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Οι μεταφρασμένες διατηρούν τον τόνο και το ύφος του συντάκτη, το κατά δύναμη. Αναφέρεται πάντα η χώρα δημοσίευσής τους. Κάποιες από τις ειδήσεις στοχεύουν στο ευρύ κοινό άλλες είναι περισσότερο στοχευμένες..
Στο βαθμό που τα fn (future news) είναι εξίσου σημαντικά με τα fn (fake news) και στο βαθμό που ισχύει η λαϊκή ρήση «στα δύστοπα κλωθογυρίζεις, τις κακοτοπιές γνωρίζεις», οι ειδήσεις αυτές διεκδικούν τη δική τους αξιοπιστία. Προφανώς δεν είναι αληθινές αλλά απλώς πραγματικές. Προφανώς στοχεύουν να διασώσουν το μέλλον από τη λήθη.
Οι πηγές τους δεν αναφέρονται. Είναι ανώνυμες ακόμη, καθότι μελλοντικές. Τα παρένθετα τραγούδια προέρχονται από το παρελθόν. Το παρελθόν αγαπά το μέλλον, ως γνωστόν. Χωρίς ανταπόκριση, ως γνωστόν.  
Πιθανόν κάποιοι αναγνώστες να θεωρήσουν τον τίτλο εσφαλμένο ή και παραπλανητικό, πιθανόν να ισχυριστούν πως πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Ειδήσεις από ένα εγγύτερο μέλλον». Κατανοητό.


[ ΗΧΟΣ 1 ]

————————————————————
Εσωτερικές ειδήσεις – Άποψη
————————————————————

Η πανδημία υποβαθμίζει την ορθογραφία

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει την τηλεοπτική μετάδοση της αγαπημένης και διαχρονικής ελληνικής ταινίας Υιέ μου, υιέ μου, του Γρηγόρη Γρηγορίου (1965), με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Μάρω Κοντού. Η απαγόρευση αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι η ο τίτλος, ηχητικά, θα μπορούσε να οδηγήσει το κοινό σε παρανοήσεις σχετικά με τον πόλεμο κατά του ιού, να το οδηγήσει στην πλάνη ότι η σχέση με τον ιό είναι συμβιωτική. Ακόμη και να υποσκάψει την αταλάντευτη παλλαϊκή συσπείρωση εναντίον του. Ωστόσο, επώνυμοι των γραμμάτων και των τεχνών έσπευσαν για άλλη μια φορά να επισημάνουν τη σημασία της ιστορικής ορθογραφίας στην ελληνική γλώσσα καταγγέλλοντας την απαγόρευση ως γελοία και υποτιμητική για το λαό και τη γλώσσα του. Προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να προβληθεί η ταινία με τον τίτλο Γιε μου, γιε μου έπεσαν στο κενό, επειδή συνάντησαν την άρνηση των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

————————————————————
Εσωτερικές ειδήσεις - Εργατικά
————————————————————

Η πάνδημη Αφροδίτη αντιμέτωπη με την πανδημία

Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν ομάδα γυναικών που διαδήλωναν μπροστά στα γραφεία εταιρίας ενοικιάσεως αυτοκινήτων σε τουριστική περιοχή παρακωλύοντας την είσοδο. Οι διαδηλώτριες, εργαζόμενες στο σεξ στην πλειοψηφία τους, διαμαρτύρονταν ενάντια στην απόφαση της εταιρίας να παρέχει στους πελάτες, μαζί με το αυτοκίνητο, και ένα κινεζικό sexbot. Εκπρόσωπος των γυναικών δήλωσε ότι αυτή η πρακτική συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος τους σε μια εποχή που έχουν ανακληθεί οι περισσότερες άδειες των πορνείων καθώς και οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος από πολλές συναδέλφους τους, ενώ όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. Υπενθύμισε δε πως, παρά την ολοκληρωτική εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης στις μέρες μας, η ευγενής χειρονομία αλληλεγγύης αστυνομικού σωματείου να παραχωρήσει –υπό μορφή δανεισμού– σε σωματεία των εργαζομένων στο σεξ αντιασφυξιογόνες προσωπίδες, για την ασφάλειά τους αλλά και την ασφάλεια των πελατών, προσέκρουσε σε αντανακλαστικές αντιδράσεις των αρμοδίων. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, εφόσον ένα sexbot δεν είναι επ’ ουδενί ανθρώπινο ον. Προέτρεψε δε τις εργαζόμενες στο σεξ να προχωρήσουν σε καινοτόμες λύσεις –«έχουν αλλάξει οι εργασιακές συνθήκες» είπε. Μήπως ήρθε η ώρα να αγνοήσουμε τις ενστάσεις της συμπαθούς τάξης των ταξιτζήδων και να δούμε το uber με άλλο μάτι;

[ ΗΧΟΣ 2 ]

————————————————————
Τουρκία – Διεθνείς σχέσεις
————————————————————

Η τελική λύση;

Συνεχίζονται, σε τεταμένη ατμόσφαιρα και κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες της ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως διέρρευσε από ακούσιeς εκμυστηρεύσεις αντιπροσώπου μικρής νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού σε μπαρ κοντά στα γραφεία του οργανισμού, είναι αδύνατον να ληφθεί τελική απόφαση επειδή κάποιες χώρες απειλούν με βέτο. Υπενθυμίζουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συνέλθει για να αποφασίσουν το εάν και με ποιους όρους θα ανατεθεί σε κάποιες χώρες να βομβαρδίσουν με ναπάλμ, αφού πρώτα, φυσικά, τις εκκενώσουν, πολλές παραγκουπόλεις του τρίτου κόσμου καθώς και υποβαθμισμένα περίχωρα πόλεων της Ευρώπης και της Β. Αμερικής με σκοπό την τελειωτική εκρίζωση του ιού από τον πλανήτη μας. Ως γνωστόν ο ιός αφθονεί ακόμη σε περιοχές που είναι εστίες μόλυνσης, λόγω μειωμένης ατομικής ευθύνη και μη τήρησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης: σε αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι έχουν την τάση να ζουν στοιβαγμένοι σε μικρές και ανθυγιεινές κατοικίες.
Όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα, ο ιός εξαλείφεται πλήρως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κάποιες χώρες έχουν δηλώσει πρόθυμες να αναλάβουν, με διεθνή έγκριση κατά προτίμηση, τα έξοδα του βομβαρδισμού, ενώ κάποιες άλλες τα έξοδα της ανοικοδόμησης, υπό επαχθείς όμως οικονομικούς όρους, οι οποίοι θα επιβαρύνουν τις εξυγιανθείσες χώρες με επαχθή εξωτερικό δανεισμό. Οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτοί οι όντως πολυδάπανοι βομβαρδισμοί θα ήταν η τελική λύση στο πρόβλημα του ιού που χρονίζει. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι χώρες που αντιτίθενται κάθετα σε αυτή τη δραστική ενέργεια, επικαλούμενες τον κίνδυνο δημιουργίας ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών.

[ ΗΧΟΣ 3 ]

————————————————————
Σουηδία – Αστυνομικό δελτίο
————————————————————

Λύθηκε το μυστήριο του «Cuahutemoc»

Λίγοι αναγνώστες θα θυμούνται ακόμη τις απορίες που είχε προκαλέσει, πριν από δυο μήνες, η τυχαία ανακάλυψη του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου του μεξικανικού ναυτικού «Cuahutemoc» σε σουηδικά χωρικά ύδατα κοντά στο νησί Γκότλαντ, στα ανοιχτά της ιστορικής πόλης Βίσμπυ (=ο τόπος της θυσίας, στα αρχαία σκανδιναβικά). Το πλοίο βρέθηκε ακυβέρνητο είκοσι μέρες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του από το λιμάνι της Βέρα Κρους. Ο διεθνής τύπος είχε υπενθυμίσει τότε τα πλοία-φάντασμα άλλων εποχών, στα οποία όλο το πλήρωμα είχε πεθάνει από την πανούκλα και αυτά πελαγοδρομούσαν έρμαια των κυμάτων. Στο «Cuahutemoc» όμως δεν είχαν βρεθεί πτώματα. Πάντως, σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης αναφέρθηκε ειρωνικά στην ανταποδοτική ανακάλυψη της Ευρώπης από τους… ιθαγενείς της Αμερικής, παραπέμποντας στα θρυλικά ταξίδια των Βίκινγκς στην αμερικανική ήπειρο πριν τον Κολόμβο. Το μυστήριο λύθηκε τελικά μετά από ανάκριση υπερήλικα εντός ισογείου της Στοκχόλμης από επιθεωρητή της σουηδικής αστυνομίας.
Ως γνωστόν οι σουηδικές αρχές έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό καθολικό και απόλυτο εγκλεισμό των υπερηλίκων στα σπίτια τους, απαγορεύοντας κάθε φυσική επαφή τους με άτομα από τον έξω κόσμο, με στόχο την προστασία τους από τον φονικό ιό και την προστασία του συστήματος υγείας της χώρας από ενδεχόμενη άσκοπη υπερφόρτωσή του. Η ποινή για την παραβίαση του εγκλεισμού από μέρους των υπερηλίκων συνίσταται σε δυνητική απώλεια των δικαιωμάτων τους να τύχουν περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν. Ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα, όπως θα θυμούνται πολλοί από τους αναγνώστες μας, τις μαζικές αυτοκτονίες υπερηλίκων, στο οποίο οι αρχές αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά με τη μετεγκατάστασή όλων των υπερηλίκων σε ισόγεια και την υπουργική απόφαση για συνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων αυστηρά με το σταγονόμετρο. Όμως η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, όπως αποκάλυψε η ενδελεχής έρευνα της σουηδικής αστυνομίας, έχει τελικά καταφέρει να παρηγορήσει, προσωρινά, τους απελπισμένους υπερήλικες. Στελέχη των συμμοριών των νάρκος του Μεξικού, λόγω της ανυπαρξίας αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη, αναγκάσθηκαν να απαγάγουν το «Cuahutemoc» προκειμένου να μεταφέρουν στη Σουηδία τόνους από το νέο ναρκωτικό το οποίο είναι γνωστό στην «πιάτσα» ως rosemare (νεολογισμός: από το rose nightmare). Η ουσία αυτή, σε μεγάλες δόσεις, χαρίζει το θάνατο σε μια κατάσταση παραδείσιας ευφορίας. Το rosemare αγοράζεται από το Διαδίκτυο και παραδίδεται παράνομα στους υπερήλικες μέσα από ένα δίκτυο λατινοαμερικανών μεταναστών οι οποίοι εργάζονται ως ντελίβερι στον κλάδο της εστίασης. Υπενθυμίζουμε ότι οι άλλοτε φημισμένες μεξικανικές συμμορίες των νάρκος έχουν δεχθεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα και απειλούνται από το φάσμα της ανεργίας μετά από την αμφιλεγόμενη απόφαση των αμερικανικών αρχών να παρέχουν με το δελτίο, σε όσους το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν, σημαντικές ποσότητες κοκαîνης και αμφεταμινούχων σκευασμάτων. Εσχάτως δε και βενζίνης κίνησης, μετά τη συνεχιζόμενη κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου.

[ ΗΧΟΣ 4 ]


Συνεχίζεται...

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: