[ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ή ΠΕΡΑ ΑΠ᾽ ΑΥΤΗΝ ]
___________________
Αφιέρωμα
(Επιμέλεια: Παναγιώτης Αντωνόπουλος)
Ποιητής εικόνων
Ο Ανδρέας Σμαραγδής γεννήθηκε στις Γωνιές Ηρακλείου. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από το 1973, αρχικά ως φωτογράφος σκηνής στον κινηματογράφο και αργότερα στο χώρο της διαφημιστικής φωτογραφίας. Για 10 χρόνια δίδαξε φωτογραφία στην σχολή ΑΚΤΟ, καθώς και στη σχολή κινηματογράφου Παπαντωνόπουλου. Δίδαξε στα ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ επιμόρφωση επαγγελματιών φωτογράφων ανά την Ελλάδα και Κύπρο.
Έχει παρουσιάσει εικαστική δουλειά σε 11 ατομικές εκθέσεις (π.χ. το 2011 στην Αθήνα και Κρήτη «Το πνεύμα του άμβυκα», «Τσικουδιά Κρήτης πνεύμα» το 2009 στα Ανώγεια με τίτλο «Οι ωραίοι των ορέων» και το 2010 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Μαγική Ελλάδα». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις (π.χ. στην Κούβα, με θέμα «Άγιο Όρος- Αιγαίο»). Μόνιμα εκτίθενται φωτογραφίες του στο Μετρό Αθηνών.
Μερικά από τα λευκώματά του: Χαλκιδική, Μάνη, Μαγική Ελλάδα, Συρία, Ρουμανία, Άγιο Όρος, Τσικουδιά-Κρήτης Πνεύμα (βραβευμένο με το 3ο Παγκόσμιο Βραβείο « Best Spirits Books of the world 2011»), Το Nόμιμον της Μεγάλης Εκκλησίας 1564-c.1593, Ιστορία της χαρτογραφίας του Ελληνικού χώρου 1420-1800 και Βυρσοδεψεία Άμφισσας στο χώρο των ιστορικών εκδόσεων, αλλά και εκδόσεις γαστρονομικού περιεχομένου, όπως το Τυριά του Η.Μαμαλάκη, τα Φοιτητής και στην κουζίνα, Ταξιδιώτης στην κουζίνα και Το αυγό που πάει παντού της Β. Σμυρλή, τα Γευσινησία, 110 συνταγές πατάτας κ.ά. (Βλ. www.smaragdis.gr). Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Χάρτη από το 1ο τεύχος.
Παρατηρούσα και στην εκτέλεση του δημοτικού, σατιρικού, αθυρόστομου «Ανέβηκα στην πιπεριά», στην εκτέλεση τόσων μαζί στο «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», πάλι του Σαββόπουλου, πάλι με τον Σαββόπουλο, πως όσοι το τραγουδάνε χωρίς να το κοροϊδεύουν, στα ίσια δηλαδή, με τις φωνές τους κανονικά, η Γαλάνη, η Αρβανιτάκη, η Διαμάντη, πόσο γοητευτικό κι ερωτικό κάνουν το αποκριάτικο αυτό τραγούδι, πόσο το σεξουαλικό μέρος του σε μαγευτικό μετατρέπεται, καθαρό πια, με τις λέξεις του αθωωμένες, με τις εικόνες του από καθημερινές ξεχωριστές, ξέχωρες, κι όσοι δίπλα τους το κοροϊδεύουν τραγουδώντας το, κωμικές τις φωνές τους κάνοντας, από το ύφος του πετιούνται έξω, σε σκοτεινά καταγώγια τέχνης κακής εξορίζονται.
Γιατί ο έρωτας από μόνος του κι η ερωτική επιθυμία αλλά κι η πράξη ακόμα και στα τραγούδια μένουν αθώοι, όταν αθώα τους πλησιάζουν, τους διαχειρίζονται. Όσοι αθώα ανεβαίνουν στις πιπεριές τους.
Ανέβηκα στην πιπεριά:
https://www.greeklyrics.gr/sti...
(Από το ανέκδοτο βιβλίο Νουάρ Στιγμές)
Σωτήρης Κακίσης
Επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής και
αρθρογράφος, με μεγάλη και σημαντική προσφορά στον χώρο του βιβλίου και
στα Γράμματα. Με καταγωγή από Ρούμελη και Πόντο,
γεννήθηκε στην Αθήνα, σε πολυμελή οικογένεια. Οι εγκύκλιες σπουδές του,
έπειτα από περιπλάνηση σε 4 διαφορετικά γυμνάσια, εγκαταλείφθηκαν πριν
ολοκληρωθούν, με αντάλλαγμα όμως μια άλλη, συστηματική… φοίτηση σε πάσης
φύσεως λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ξεκίνησε ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων στην εγκυκλοπαίδεια
«Ελλάς-Μπριτάνικα» καιστη συνέχεια συνεργάστηκε με τις εκδ. «Ολκός». Μετά
τη Μεταπολίτευση, συνεργάστηκε στενά με τον Άγγελο Ελεφάντη στο
περιοδικό Πολίτης και με το ΜΙΕΤ και τις εκδ. Ίκαρος. Επιμελήθηκε επίσης βιβλία του Ελύτη και μετέφρασε Μίλαν Κούντερα. Μαθήτευσε βυζαντινή μουσική κοντά στον Σίμωνα Καρά και έπειτα συμμετείχε στις περιοδείες της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου ανά τον κόσμο. Το 2024 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχουν εκδοθεί τα έργα του Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα (2001, 2009), Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη (α΄ τόμ., 2003, 2015· β΄ τόμ., 2008, νέα, αναθεωρημένη έκδοση σε ενιαίο τόμο, Εστία 2022) και η σειρά «Στοιχήματα» (Α΄ Εθνικισμός, ρατσισμός, μετανάστευση [2013], Β΄ Γλωσσικά, μεταφραστικά [2013], Γ΄ Κοινωνία, θρησκεία, πολιτισμός [2014], Δ΄ Πολιτική και ιδεολογία [2014], που επανεκδίδεται από τις εκδ. Εστία, αναθεωρημένη και συμπληρωμένη με τις Ασκήσεις μνήμης).