Χάρτης 32 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021
https://www.hartismag.gr/hartis-32/pyxides/epistoles-h-peri-alla
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών θα είναι καθαρά υποκειμενική.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ANTONEN AΡΤΩ
ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΚΙ ΝΤΕΣΝΟΣ
———————
Ροντέζ,1 Αύγουστος 1945
Αγαπητή μου Γιουκί
Είναι πολύς καιρός που σας ποτίζουν πόνο και τώρα δεχτήκατε άλλο ένα τρομερό χτύπημα στην καρδιά σας.
Το να πεθάνει κανείς πολύ νέος αποτελεί ένα φρικτό πεπρωμένο, το να πεθάνει όμως ένας ποιητής από τύφο σε στρατόπεδο εξοντώσεως είναι κάτι βδελυρό. Και αυτό δεν μπορεί να συγχωρηθεί.
Αγαπητή μου Γιουκί, πολλά φρικτά πράγματα έγιναν στον κόσμο αυτό και σίγουρα η γη ποτέ δεν έκανε κάποια πρόοδο και η βαρβαρότητα των πρωτόγονων χρόνων απλώς άλλαξε πρόσωπο και τα ανοιχτά μαρτύρια των περασμένων εποχών απλώθηκαν περισσότερο κι έχουν κάτι πιο ραφιναρισμένο και πιο υποκριτικό, που οι περασμένες εποχές δεν είχαν σκεφτεί.
Αναρωτιέμαι τώρα τι θα μπορούσε να γίνει ώστε τα πράγματα κάποια μέρα να αλλάξουν και αν θα φτάσουμε ποτέ να ζούμε σε ένα κόσμο όπου αυτοί που αγαπάμε δεν θα μας εγκαταλείπουν πια και όπου η μοίρα δεν θα μπορεί να μας παίρνει, ούτε να μας τους παίρνει.
Όσο για μένα, αγαπητή μου Γιουκί, μετά από οκτώ χρόνια εγκλεισμού, θα έρθουν κάποιοι φίλοι να με πάρουν να πάμε στη Νότια Γαλλία2 όπου σκοπεύω να ξεκουραστώ για λίγο καιρό προτού ξεκινήσω ένα μεγάλο ταξίδι προς το Θιβέτ.
Τους περιμένω αυτές τις μέρες και τώρα που κι εσείς είστε μόνη, πρέπει να έρθετε μαζί τους.
Δικός σας στοργικά.
Αντονέν Αρτώ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1)
Στην πόλη Ροντέζ (Rodez) της Νοτιοδυτικής Γαλλίας ήταν η ψυχιατρική κλινική του Δρος Φερντιέρ, στην οποία είχε εγκλειστεί ο Αρτώ από το 1943 έως το 1946 (σε συνέχεια του εγκλεισμού του σε άλλες κλινικές από το 1937).
2)
Στα γαλλικά: Midi. Γενικότερη ονομασία της Νότιας Γαλλίας, ιδιαίτερα των περιοχών που βρέχονται από τη Μεσόγειο.
Ο Αντονέν Αρτώ (1896-1948) βγήκε οριστικά από την ψυχιατρική κλινική στις αρχές του 1946 και γύρισε στο Παρίσι. Μέχρι τον θάνατό του, τον Μάρτιο 1948, δημοσίευσε ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά κείμενά του και έκανε τη γνωστή ομιλία του στο θέατρο του Vieux-Colombier (Ιανουάριος 1947). Δεν γνωρίζουμε αν συναντήθηκε εκείνα τα χρόνια με την Γιουκί Ντεσνός, αλλά δεν πήγε ποτέ στο Θιβέτ.
Η Γιουκί Ντεσνός (1903-1964), ήταν σύζυγος του Γάλλου υπερρεαλιστή ποιητή Ρομπέρ Ντεσνός, που συνελήφθη από τους Γερμανούς στο Παρίσι το 1944 για αντιστασιακή δράση και πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως της Τερεζίν στην Τσεχοσλοβακία στις 8 Ιουνίου 1945, μία μέρα μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τον αμερικανικό στρατό. Η Γιουκί, που το αληθινό της όνομα ήταν Λυσί Μπαντού, είχε παντρευτεί τον Ντεσνός σε δεύτερο γάμο, ενώ πρώτος της σύζυγος ήταν ο ζωγράφος Φουζιτά.