Χάρτης 46 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022
https://www.hartismag.gr/hartis-46/pyxides/epistoles-i-peri-alla
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών (συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων,...) απευθυνόμενες σε φίλους, συναδέλφους, οικείους ή απλώς γνωστούς, στις οποίες αναφέρονται σε θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το καλλιτεχνικό τους έργο ούτε, ει δυνατόν, με τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να πρόκειται για θέματα προσωπικά ή επικαιρότητας, να αφορούν τραγικά συμβάντα ή να σατιρίζουν καταστάσεις και ανθρώπους. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, φυσικά, αλλά και το κατά πόσο, μέσα από αυτές, διαφαίνονται πλευρές της προσωπικότητας των επιστολογράφων ή των αποδεκτών, που απέχουν ή και επιβεβαιώνουν τη συμβατική εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στο νου μας για τους καλλιτέχνες αυτούς σαν άτομα. Ως εκ τούτου, η επιλογή των επιστολών θα είναι καθαρά υποκειμενική.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
Τ.Σ. ΕΛΙΟΤ
ΣΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΙΑΔΗ
[Λονδίνο] 23 Ιουνίου 1926
Αγαπητέ μου Φωτιάδη,(1)
Είστε στο Παρίσι; Θα είμαι στο ξενοδοχείο Φογιό,(2) 33 rue de Tournon, από τις 28 (Δευτέρα) και για λίγες μέρες. Στείλτε μου δυο λόγια, σας παρακαλώ, στην παραπάνω διεύθυνση και, αν είστε ελεύθερος την Τρίτη το βράδυ στις 29, ελάτε στη συναυλία αυτή,(3)
η οποία σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα, και θα με βρείτε μέσα στην αίθουσα.
Όλως υμέτερος
[ Τ.Σ. Έλιοτ ]
(1) Η επιστολή αυτή είναι γραμμένη στα γαλλικά.
(2) Το Φογιό (Hotel Foyot) ήταν πολύ γνωστό ξενοδοχείο με διάσημο εστιατόριο. Κατεδαφίστηκε το 1937. Εκεί κατέλυε συχνά ο Έλιοτ όταν επισκεπτόταν το Παρίσι, εκεί έζησε για χρόνια ο Γιόζεφ Ροτ και σε ένα δωμάτιό του πέθανε το 1923 ο συγγραφέας του βιβλίου Ο διάβολος στο κορμί Ρεϊμόν Ραντιγκέ. Το εστιατόριό του εθεωρείτο από τα καλύτερα στο Παρίσι.
(3) Δεν αναφέρονται στοιχεία για τη συναυλία αυτή.
Ο Τόμας Στερνς Έλιοτ (Thomas Stearns Eliot) (1888-1965) όταν έστειλε την επιστολή αυτή είχε ήδη δημοσιεύσει, εκτός άλλων, την Έρημη χώρα, είχε προσληφθεί, ένα χρόνο πριν, ως Διευθυντής Εκδόσεων στον οίκο Faber and Faber και ήταν ακόμα παντρεμένος με την Βίβιαν Χέι-Γουντ. Το 1948 του απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας.
O Βασίλης Φωτιάδης (1900/03-1975) (*βλ. αφιέρωμα Χάρτη τχ. 21, Σεπτεμβρίου 2020) ζούσε από το 1924 στο Παρίσι. Τη χρονιά που έλαβε αυτή την επιστολή συμμετείχε στην πρώτη του ομαδική έκθεση, αυτή των Peintres Graveurs français indépendants, παίρνοντας θετικά σχόλια. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε το βιβλίο τού Joseph Kessel Makhno et sa juive, με προμετωπίδα ένα δικό του χαρακτικό.